+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» Sprężarka pada?
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sprężarka pada?  (Przeczytany 7629 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Kobi07
Użytkownik

« Środa, 25.01.2006, 10:55:34 - NIEPRZECZYTANA »

Witam.

Mam problem ze sprężarką?
Otóż wczoraj (było –24 ale nie wiem czy to ma znaczenie) jechałem normalnie do pracy jak dotychczas. W pewnym momencie zacząłem wyprzedzać i wszystko było ok. Za którymś tam razem prrr i nagle tak jakby mi sprężarka się odcięła. I to dziwne bo powiedzmy do 2 – 2,5 tyś obrotów wszystko idzie i samochód ładnie ciągnie, a tak miej więcej 3 tyś i pustka. Po pracy wyjechałem na trasę i [glow=red]ogie
hispano
Świeżak

« Odpowiedz #1 - Środa, 25.01.2006, 13:57:55 - NIEPRZECZYTANA »

Powiem ci,ze tez tak mi sie  dzieje ostatnimi dniami.Mam TDI 110KM.Silnik nie kreci dobrze powyzej 2500obr/min.Zatrzymuje sie na chwile ,wylaczam silnik i spowrotem po chwili zapalam,no i silnik ciagnie az milo.To chyba przez paliwo i te tempertury(moze  przewody zamarzaja).Zatankowalem na BP ultimate diesel i na razie OK-dobrze jest miec w baku duzo paliwa w tych dniach to sie woda tak nie odklada.A przeplywomierz to raczej nie,bo jak raz padnie to juz silnik wiecej nie ciagnie i tylko wymiana choc sa ludzie co go czyszcza jakimis tam srodkami i podobno dalej dziala? Zapisalem sie na pomiar maszynka VAG moze cos wykryje?
rob555
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Środa, 25.01.2006, 18:28:05 - NIEPRZECZYTANA »

Na 99% macie notlaufa czyli tryb awaryjny ktory pojawia sie przy przeladowaniu cisnienia w dolocie. Przeladowanie moze nastepowac gdy przymarznie ta gruszka co steruje cieglem od kierownic w turbince lub po prostu kierownice sa zapieczone a mroz jeszcze sprawe pogarsza....

hybrydowe turbiny, wtryski, chipy na ulice i do sportu
Diagnostyka i serwis mechaniczny aut koncernu VAG

Nowa siedziba  - Przemian 2 (boczna od Starogardzkiej)
www.tune-up.pl
hispano
Świeżak

« Odpowiedz #3 - Środa, 25.01.2006, 19:10:30 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "rob555"
Na 99% macie notlaufa czyli tryb awaryjny ktory pojawia sie przy przeladowaniu cisnienia w dolocie. Przeladowanie moze nastepowac gdy przymarznie ta gruszka co steruje cieglem od kierownic w turbince lub po prostu kierownice sa zapieczone a mroz jeszcze sprawe pogarsza....

Czyli co ,czekac az mroz opadnie i wszystko wroci do normy? :roll:
rob555
Użytkownik

« Odpowiedz #4 - Środa, 25.01.2006, 22:52:07 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "hispano"

Czyli co ,czekac az mroz opadnie i wszystko wroci do normy? :roll:

Jezeli zawiesza sie z powodu mrozu to przejdzie, jezeli sie zapiekly to 3ba rozruszac lub turbinke sciagac i czyscic.

www.tune-up.pl
hispano
Świeżak

« Odpowiedz #5 - Środa, 25.01.2006, 23:51:56 - NIEPRZECZYTANA »

Dzieki za diagnoze. :wink:  Czyli pozostaje obserwowac i czekac na cieplejsze dni.
Co u ciebie znaczy "rozruszac"-wypajsc np.autostrade i dac turbinie po gazie,czyli wchodzic na obroty na kazdym biegu az do 4500obr/min a noz sie przepali nagar!

p.s Ile wyjdzie za zdjecie i wyczyszczenie turbiny u mechanika? I tak chyba niedlugo zrobie, bo mam juz przejechane ponad 210000km,czyli chyba pora na czyszczenie Turbo?
Kobi07
Użytkownik

« Odpowiedz #6 - Czwartek, 26.01.2006, 08:17:02 - NIEPRZECZYTANA »

Witam.

Naszczęście teraz jak juz nie ma takich mrozów to już jest póki co w porządku. Zaznaczam że kiedy mi się to działo to wskazówka od temperatury silnika nawet nie drgnęła. Więc może faktycznie coś tam zamarzło hehe.
Byłem u mechaniora wczoraj z ciekawości zobaczyć co powie. Chlopaki się znają na robocie no ale nie miał miejsca i czasu żeby zobaczyć dokladnie, więc mi tylko powiedział że może to być:
jakis zaworek 150zl
przeplywomierz 350zl
czyszczenie turbiny 400zl.
Mialem jechać w przyszlym tygodniu no ale jak tfu tfu tfu teraz jest oki to narazie jeszcze pojeżdże. Zresztą nie mam teraz za bardzo kasy na takie niespodzianki bo demoluje radio  :lol: .
Dzięki za rady...
rob555
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Czwartek, 26.01.2006, 08:40:35 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Kobi07"

jakis zaworek 150zl
przeplywomierz 350zl
czyszczenie turbiny 400zl.
Dzięki za rady...

Zaworek N75 sterujacy praca podcisnienia wlasnie od kierownic w sprezarce. Jak sie wywali to rzeczywiscie jaja z cisnieniem moga sie dziac.
Przeplywomierz rzadko kiedy powoduje notlaufy. Bardziej powoduje spadek mocy np w pewnym zakresie obrotow itd. Jezeli po zresetowaniu kompa (wylaczenie zaplonu) auto wraca do zycia stawiam notlauf
Czyszczenie turbiny - trzeba wyjac na noc zostawic w nafcie i probowac rozruszac szanse 50/50 ze nie trzeba bedzie rozbierac.

[ Dodano: 2006-01-26, 08:42 ]
Cytat: "hispano"

p.s Ile wyjdzie za zdjecie i wyczyszczenie turbiny u mechanika? I tak chyba niedlugo zrobie, bo mam juz przejechane ponad 210000km,czyli chyba pora na czyszczenie Turbo?

Taki przebieg to obligatoryjnie 3ba ja rozruszac. BTW: one bardzo lubia padac po 200tys wiec moze lepiej juz inna szukac??. Np jak juz zmieniac to na turbine od 130   :satan:  wtedy wirusik i 150KM moze peknac.
Co do ceny to kazdy ma indywidualne stawki.

www.tune-up.pl
hispano
Świeżak

« Odpowiedz #8 - Czwartek, 26.01.2006, 13:24:27 - NIEPRZECZYTANA »

@rob555

To znaczy,ze Turbina z motoru 130KM pasuje do mojej 110KM?Ile wyniesie koszt kupna takiej turbinki(indywidualne stawki). :wink:  i  ta moc do 150KM co niby wzrasta, bardzo mnie interesuje. :)
Tylko czy po wymianie na nowa turbine,  nie obciazy to silnika i czy beda jakies dodatkowe koszty,czyli np.programowanie centralki itp.

Pozdrawiam! :pub:

p.s. Ile wytrzymuja normalnie te silniki 1.9tdi przebiegu?Dodam ze mam te ponad 200000tys zrobione,ale 170000 to zrobilem po autostradach i expresowkach,a w kraju to moze 15000 tys po tych pieknych "dziurach".

Szkoda,ze nie macie tego warsztatu np. we Wroclawiu to bym podjechal,ale Gdansk to juz za daleko!
Kobi07
Użytkownik

« Odpowiedz #9 - Czwartek, 16.03.2006, 12:48:34 - NIEPRZECZYTANA »

No wczoraj mechaniory oddali mi fure i jednak czyscicli turbine. Reszta ponoc jest ok ale zdziwili sie bardzo ze w przeplywomierzu byla wywiercona dziurka. Wie moze ktos po co to sie robi?? Moze to jakis domowy sposb naprawy. I jak wiece mozna na takiej przeplywce jezdzic czy raczej wymienic ja??
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» Sprężarka pada?
Skocz do: