Rozmawialem z Alim przez telefon i stwierdzil, ze moje braki mocy beda spowodowane niestety problemem z turbina, a najprawdopodobniej blokada łopatek wirnika (czy jakos tak).
Jesli problem bedzie dotyczyl rzeczywiscie turbiny mam zamiar ja zmienic na wieksza - mocniejsza + soft.
Rozmawialem juz z Godula na ten temat i po sylwestrze wybieram sie do nich. Znalazlem na ich stronie nowa forme chip tiuningu. Opis sterownika STD (sterownik turbo diesli) przedstawia sie ponizej nastepujaco:
Sterowniki programowalne serii STD
Firma nasza po prawie 2 letnim okresie badań i testów wprowadza na rynek nowatorskie rozwiązanie. Są to całkowicie programowalne sterowniki do turbodiesli, czyli STD /Sterownik Turbo Diesel/.
Sterownik programowalny jest pośrednią formą pomiędzy programem a modułem. Podobnie jak moduł jest on dodatkowym urządzeniem, a zaawansowana konstrukcja umożliwia precyzyjne sterowanie wieloma parametrami pracy silnika jak w przypadku chip tuningu.
Sterowniki te wykonane są w technice cyfrowej w oparciu o procesor PIC najnowszej generacji firmy Microchip. Dzięki zastosowaniu tego procesora oraz innowacyjnego oprogramowania STD może równocześnie sterować wieloma procesami w silniku. Między innymi możliwe stało się sterowanie ciśnieniem turbiny, oraz realizowanie funkcji kick-down, czyli dodatkowy wzrost momentu w chwili gwałtownego naciśnięcia pedału gazu do oporu. Identycznie jak w oryginalnym sterowniku samochodu. STD wyposażony jest w program zbierający dane m.in. z potencjometru położenia pedału gazu, ciśnienia doładowania, obrotów silnika... Na podstawie ich wzajemnych zależności sterownik wysyła sygnały sterujące mechanizmami wykonawczymi. Wszystkie te zależności zostały zawarte w wielu w trójwymiarowych mapach zgrupowanych w 3 pakietach programowych.
Dzięki zastosowaniu zdalnego sterowania, kierowca może dokonywać wyboru trzech opcji programowych - program seryjny, program tuningowy lub program sportowy. Zdalne sterowanie oprócz funkcji wyboru programu umożliwia wizualną i dźwiękową informację o stanie systemu. Do każdego sterownika może być dołączony program umożliwiający samodzielne modyfikacje programowe.
Zalety sterowników dodatkowych do turbodiesli typu STD:
Nie wymaga ingerencji w oryginalny sterownik samochodu
Prosty montaż
Można stosować do samochodów w czasie okresu gwarancyjnego
Wartości parametrów wyjściowych /moc, moment/ można dopasowywać indywidualnie do stanu technicznego silnika i potrzeb klienta
Efekty porównywalne do tuningu chipowego
Powrót do sterowania seryjnego trwa kilka sekund /wyjęcie wtyczek/
Przy sprzedaży samochodu możemy go zdemontować i zastosować do następnego turbodiesla
Funkcje sterownika STD:
Modyfikacja ciśnienia turbiny
Modyfikacja dawki wtrysku
Modyfikacja czasu wtrysku
Modyfikacja kąta wtrysku
Funkcja kick-down
Zdalne sterowanie z kabiny
Możliwość przełączania między trzema opcjami programowymi
Dźwiękowa i wizualna informacja o trybie pracy urządzenia
Co sadzicie o takim nowatorskim rozwiazaniu? Nie jest to BOX!
Nie piszcie rowniez, ze bardziej bedzie mi sie oplacalo regenerowac starsza turbine, bo to nie ma w sumie sensu, a i tak planowal predzej czy pozniej zmiany...niestety wynikly wczesniej i z kosztami tez bede sie musial liczyc

Zakladam temat, bo moze razem wspolnie uda nam sie cos urodzic fajnego z mojego auta

Bledy jakie pojawily sie to blad:
519 - Czujnik cisnienia G71 w kolektorze dolotowym sygnal nieregularny
575 - Cisnienie w kolektorze dolotowym (za duze cisnienie)
Wyciek oleju, ktory zauwazyl vertor nie jest wielki i to nie on powoduje raczej spadki mocy, bo duzego ubytku w oleju nie ma i smarowanie turbo jest dobre.
Co by nie mowic to wszystko okaze sie dokladnie w praniu po sylwestrze.