+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» radio fabryczne ibi 01r.
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: radio fabryczne ibi 01r.  (Przeczytany 18132 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Marian Mężczyzna
Jam Vario't
Użytkownik

Samochód: Vario '01

« Odpowiedz #15 - Niedziela, 29.07.2007, 00:46:57 - NIEPRZECZYTANA »

Ja też mam chore jazdy przez te radio. Ale sam sobie na to zasłużyłem. Działało dobrze dopóki nie zacząłem wyciągać sygnału na wzmacniacz. A tak na marginesie to już za poprzedniego właściciela było naprawiane, bo cała płytka jest bezbarwnym pokryta.
Do rzeczy, na początku dałem - do płytki, a + na przewód. Objaw był taki, że grały głośniki a sub nie. Za dwie sekundy było słychać "pyk" i robiło się na odwrót. Sub gra, a głośniki nie. Następnym podejściem wlutowałem kondensatory na odwrót i przestały mi grać głośniki po przekątnej. No to do trzech razy sztuka i wlutowałem jak na początku. I zaczęło grać dobrze. Wszystkie głośniki i sub. :ok: Tylko, że miałem wszystko luzem na kolanie. Zacząłem składać wsio do kupy, blaszki na radio, założyłem panel, przykręciłem i !@#$@&*$ nie gra prawy przód :pala: Wku..  "zdenerwowałem" się i odlutowałem przewody i wsadziłem z powrotem radio. Ale prawy przód nadal nie grał. Działać działa, hm raczej objaw jest taki. Jak włączam radio to zacznie szumić trzeszczeć i cisza. Ale kiedyś też zaczął szumieć, a po chwili grać. Po ponownym wyłączeniu/włączeniu radia znowu nie grał. Wczoraj jednak ni z gruszki... zaczął grać. Normalnie ręce mi opadały jak te wyjście na wzmak robiłem. Niby prosta sprawa, a jednak. :zakrecony:  :zakrecony:
Ale niedługo walka będzie znowu rozpoczęta :los:
Już długo czeka mocna końcówka TDA 7560  ( dzięki Dedek :pub:  )
O ile nie znajdę się w zakładzie dla myślących inaczej, przez to radio to zrobię instrukcję dla potomnych :papa:

Tam gdzie kończą się pomysły, ja zaczynam tworzyć
juri Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '01 1.9 TDI ASV

« Odpowiedz #16 - Czwartek, 06.12.2007, 02:13:18 - NIEPRZECZYTANA »

witam panowie,mam problemik związany z wzmakiem,pociągnąłem przewód od aku masa z kasty i sterowanie z radia wszystko ok ale ten sygnał nie chce mi załączyć wzmacniacza!!sprawdzałem jest na nim 12v ale nie chce wyzwolić wzmaka jak zrobie mostek z przewodem plusowym z aku to gra!! :-\ ??
jeszcze jedno pytanie wzmacniecz mam podłączony przez konwerter z głośników na RCA ,sygnał mam wzięty z tylnich głośników ale nie odłączałem ich tylko wpiąłem sie w ich przewody,ma to jakiś negatywny wpływ na radio albo na już zresztą słabą jakość sygnału na wzmaka??
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #17 - Czwartek, 06.12.2007, 11:35:48 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: juri
z radia wszystko ok ale ten sygnał nie chce mi załączyć wzmacniacza!!sprawdzałem jest na nim 12v ale nie chce wyzwolić wzmaka jak zrobie mostek z przewodem plusowym z aku to gra!!  ??
wyszukales ten kabel w kostce od zmieniarki?
sprawdz czy ten przewod da sie obciazyc cewka od przekaznika, wyglada no to ze te +12V nie wyrabia pod obciazeniem

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
juri Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #18 - Czwartek, 06.12.2007, 13:35:54 - NIEPRZECZYTANA »

wyszukales ten kabel w kostce od zmieniarki?
nie przewód jest pociągnięty prosto ze sprzętu wg . schematu kostki ze strony:
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/
bodajże 6 pin przy kostce górnej!!
pozdro.
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 06.12.2007, 13:39:38 wysłane przez juri » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #19 - Czwartek, 06.12.2007, 14:11:49 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: juri
nie przewód jest pociągnięty prosto ze sprzętu wg . schematu
mowiac: wyszukales ten kabel w kostce od zmieniarki?
mialem na mysli: w kostce od zmieniarki (w radiu)

Podlacz cewke przekaznika

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
juri Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #20 - Wtorek, 11.12.2007, 20:55:33 - NIEPRZECZYTANA »

witam już po kłopocie,okazało się że że na tym przewodziku wycągniętym ze sprzęty wg.schematu z stronki wymienionej w wcześniejszym poście jest napięcie nie 12v tylko 1,2v :-\ raz że sam tego nie zauważyłem bo na pierwszy rzut oka na miernik wyglądało podobnie a nie zwróciłem uwagi na przecinek;)a dwa  że jest coś nie tak albo z tym schematem albo z moim radiem!?
Teraz wziąłem ten sterujący ze zmieniarki i wszystko gra:)nawet nie ma takiej tragedi z jakościa dzwieku!:0
Dzięki wszystkim którzy próbowali pomóc!!!
hudy85 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: SEAT IBIZA 1.9 ASV 2000r

« Odpowiedz #21 - Piątek, 11.06.2010, 00:55:58 - NIEPRZECZYTANA »

moglby ktos pokazac ktory to kabelek ,lub kolor i ktorej wtyczki?:> koniecznie 12v . Z gory dzieki
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #22 - Piątek, 11.06.2010, 06:39:02 - NIEPRZECZYTANA »

Jezeli nie masz zmieniarki to nie bedziesz mial tam wtyczki w ogole, wejdz na strone o ktoej pisal kolega wyzej, pozniej kablomania, iso oem i znajdz seata. Jest to pin nr 6 we wtyczce C (sterowanie +12)

hudy85 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #23 - Niedziela, 13.06.2010, 00:48:26 - NIEPRZECZYTANA »

Jest faktycznie ,dzieki wielkie;)

Napisano: Piątek, 11.06.2010, 13:41:00

No i jednak dupa ,to sterowanie chyba podaje prad jesli zmieniarka jest podlaczona ,w kazdym razie nie dziala ,alternatywa to +12v idace do radia ze stacyjki ,ale tu tez trzeba wlaczyc radio najpierw ,bo "bucha" glosnik:p ,trudno miznalezc okreslenie.
Gdyby ktos potrzebowal +5v i nie wiedzial skad wziac na sterowanie ,ja mialem podpiete pod kabelek tylnego glosnika ,ktorego nie uzywalem;)
emtezet Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #24 - Poniedziałek, 14.06.2010, 07:42:56 - NIEPRZECZYTANA »

W takim razie masz cos nie tak z radiem, albo w dalszym ciagu nie ten przewod, ja nie mam zmieniarki ani w ogole taj kostki wpietej i wszystko smiga...

hudy85 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #25 - Poniedziałek, 14.06.2010, 08:12:59 - NIEPRZECZYTANA »

No to nie wiem ,sprawdzalem dwa razy ,nie moglem sie pomylic. Ten pin we wtyczce akurat byl wolny ,wsunalem tylko kabelek ,ale nic sie nie dzialo.
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 14.06.2010, 08:26:21 wysłane przez hudy85 » Zapisane
emtezet Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #26 - Wtorek, 15.06.2010, 21:21:39 - NIEPRZECZYTANA »

To ze byl wolny to nie znaczy ze to ten, jezeli masz wtyczke od zmieniarki to na pewno ten pin bylby obsadzony bo odpowiadalby za wlaczenie zmieniarki... zerknij jeszcze raz porzadnie na strone o ktorej pisalem i sprawdz czy aby na pewno do tego pinu sie podlaczyles...

hudy85 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #27 - Wtorek, 15.06.2010, 22:00:06 - NIEPRZECZYTANA »

No wlasnie sprawdzalem z tym schematem przed soba ,myslalem juz ze moze ktos te zlaczki zle ze soba polaczyl ,ale wtedy chyba bylbym bez klimy ,wiec odpada . Nie mam pojecia co tam sie dzieje i dziwi mnie tez fakt ,ze jest tam pusto.
Jeszcze sprawdze miernikiem jak bede szperal. W kazdym razie dzieki za szybka pomoc i zainteresowanie  :pub: 
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» radio fabryczne ibi 01r.
Skocz do: