+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Nierówna praca silnika i kołysanie nadwoziem.
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nierówna praca silnika i kołysanie nadwoziem.  (Przeczytany 1757 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
DostinctiveCharacter Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza 6l 1.2 2008r.

« Czwartek, 07.05.2020, 00:48:09 - NIEPRZECZYTANA »

Witam serdecznie całe forum! :D
Od jakiegoś czasu mam problem z moim Seatem Ibizą 1.2 60km 2008r. Auto zaczęło kołysać nadowoziem, dzieje się to na niskich obrotach- około 900-1100. Głównie czuć to, gdy stoję na światłach itp. Jest to dość uciążliwe kołysanie, które nasila się z czasem, czym dłużej jade autem. Dodatkowo silnik „pyrka” (nie wiem jak to nazwać nawet) z wydechu. Spaliny nie lecą równo tylko Ibiza wypluwa je jak sekundnik. Z takich objawów, które jeszcze mu dolegają to, gdy silnik się rozgrzeje i wrzucam drugi i trzeci bieg, gdy mam 2000 obrotów- obroty spadają do około 1500 i słychać jakby silnik miał ciężko- wolno przyspiesza i słuchać taki dźwięk mocnego bujania, takiej dosłownie mocnej wibracji. Auto w zasadzie można powiedzieć, że dostałem, a poprzedni właściciel twierdzi, że to podusza silnika, ale czuje też, jakby auto straciło moc. I to pogorsza się w miarę z nagrzaniem. Podczas jazdy czuć, jakby auto miało jeszcze jakiś zapas mocy ale nie da się tego wyciągnąć, w zasadzie nie ma różnicy, czy wcisnę gaz do połowy, czy do końca. Byłem z tym u mechanika i powiedział, że to normalne i że ten silnik Seata tak ma, bo jest 3 cylindrowy. Według mnie nie jest do do końca normalne... szukałem w internecie podobnych tematów ale nic nie znalazłem. Może ktoś z Was przeszedł przez ten problem i wie jak sobie poradzić.
Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi i wszelką udzieloną pomoc.
Pozdrawiam! :)
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 07.05.2020, 00:53:19 wysłane przez DostinctiveCharacter » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Nierówna praca silnika i kołysanie nadwoziem.
Skocz do: