+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Dziwne wskazania komputera pokładowego.
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne wskazania komputera pokładowego.  (Przeczytany 3121 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
krzyu Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba Vario 1.9 TDI ASV

« Czwartek, 03.07.2014, 13:03:58 - NIEPRZECZYTANA »

Witam. Posiadam Seata Cordobę Vario 1.9TDI z roku 2000. Niestety komputer pokładowy pokazuje mi dziwne dane. Na przykład spalanie wynosi ok 51l/100km. Prędkość jest bardzo zaniżona: np. jadę 100km/h a komputer pokazuje że jadę 10-20km/h. Co może być uszkodzone i gdzie szukać przyczyny? Może jakieś zwarcie się robi czy coś?
irocket Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: 1996 Toledo 1L 1Z 90KM

« Odpowiedz #1 - Czwartek, 03.07.2014, 13:14:54 - NIEPRZECZYTANA »

Komputer pokazuje, czy licznik? Jeżeli licznik szwankuje, a ecu pokazuje dobre wartości (do sprawdzenia laptopem z kablem odb2 podczas jazdy), to albo licznik, albo kabel (prędzej luty w liczniku). Jeżeli ecu też źle pokazuje, to może być czasem impulsator (?) w skrzyni uwalony. Co do spalania, jeżeli ecu ma złe wartości, to tak może być, że przejedziesz 100km, spalisz 5l, a jak wg ecu przejedziesz te 10-20km to spalanie rośnie 5-10 krotnie.

krzyu Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba Vario 1.9 TDI ASV

« Odpowiedz #2 - Czwartek, 03.07.2014, 14:24:22 - NIEPRZECZYTANA »

Licznik pokazuje dobre wartości. Na komputerze (tym LCD co jest klima, radio itp) są złe wartości. Co do licznika to stwierdzam to po tym że porównywałem z gps prędkości. Czyli co zostaje podłączyć kabel i sprawdzać?
jacuś Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 26.11.2015, 08:42:17 - NIEPRZECZYTANA »

Podłączę  się pod ten temat bo mam zbliżony problem. A mianowicie w tym minimalistycznym komputerem pokładowym w cordobie 6L zaczynam mieć przekłamania. Przekłamania dotyczą samej ilości możliwych kilometrów do przejechania. Jeszcze doniedawna jak zatankowałem do pełna licznik pokazywał  około 600 km. Teraz jest 720 - 750 km. Spalanie na 100 km pokazuje tak samo jak wcześniej czyli 8.5 - 8.8 l. W zbiornik wchodzi około 45 litrów. Przy tym spalaniu nie jest możliwe żeby przejechać 700 km.
A teraz pytanie:
czy jest możliwa kalibracja tego licznika czy trzeba to zrobić jakimś sposobem ?   
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Dziwne wskazania komputera pokładowego.
Skocz do: