Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przekaźniki klimatyzacji - błąd 00705  (Przeczytany 6951 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
eLL Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba 2003 1.9D

« Wtorek, 30.06.2015, 10:29:44 - NIEPRZECZYTANA »

Witam. Mam już od dłuższego czasu problem z climatronikiem. Już nabijałem kilka razy klimę, odgrzybiałem, wymieniłem sterownik wentylatorów i nadal mam ten sam problem. Mianowicie klima działa około 30 minut i po tym czasie nagle przestaje chłodzić. VAG wywala mi błąd 00705 - Relay for Coolant Fan: Stage 1 (J279) 009 - Open or Short to Ground.

Czytałem na innych forach, że jest to przekaźnik I biegu wentylatora. Zdemontowałem całą zabudowę pod kierownicę by dostać się do przekaźników i tu zaczęły się schody...

Na forach VW wyczytałem, że oznaczenie tego przekaźnika to 214 lub też czasami 373. Ale u mnie na panelu z przekaźnikami najwyższa wartość nadrukowana na przekaźnikach to 109. Czy ktoś ma może zdjęcie, lub rysunek pod którym numerem gniazda powinien znajdować się ten przekaźnik?

Mój samochód to Seat Cordoba 2003r. 1.9TDI
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 30.06.2015, 22:15:39 - NIEPRZECZYTANA »

przekazniki wentylatorow sa w sterowniku kolo akumulatora
wiec rozumiem ze wentylatory nie maja 1 biegu?

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
eLL Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba 2003 1.9D

« Odpowiedz #2 - Środa, 01.07.2015, 08:14:25 - NIEPRZECZYTANA »

Nie wiem jak rozpoznać, czy wentylator włącza się na I czy na II biegu. Jak włączę klimę to po chwili włącza się wentylator na jakieś 30 sekund i znów się wyłącza i za około 1-2 min znów się włącza na 30 sekund i ciągle pracuje w takiej sekwencji. Najdziwniejsze jest to, że gdy klima już wystartuje i usunę błąd VAGiem to już ten błąd się nie pojawia. Ale jak tylko wyłączę klimę i włączę ją spowrotem, albo po prostu wyłączę stacyjkę i znów włączę, to błąd wywala na nowo.

---

Usterkę udało się usunąć. Może rozwiązanie przyda się następnym osobom, które natrafia na ten problem. Okazało się, że przekaźniki były sprawne. Natomiast pod pokrywką z akumulatora znajduje się też kilka bezpieczników i tam nr 10 i nr11 były przepalone. Bezpieczniki wymieniłem, VAGiem usunąłem błędy i problem ustał. Teraz klimatronic działa bez zarzutów i już się nie wyłącza.

Dzięki za wszelkie podawane sugestie.
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 13.07.2015, 10:01:10 wysłane przez eLL » Zapisane
fanseat Mężczyzna
Świeżak

Samochód: seat leon 2000 1.6

« Odpowiedz #3 - Sobota, 18.07.2015, 07:59:27 - NIEPRZECZYTANA »

witam mam seata leona i mam problem z klimatyzacją na kostce od sprężarki jest nie całe 5v bezpieczniki są ok może wiecie co by mogło być czy przekaźnik (gdzie się wg znajduje) lub czyjnik (gdzie sie znajduje) z góry dziękuje za pomoc
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogrzewanie, klimatyzacja. wentylacja» Przekaźniki klimatyzacji - błąd 00705
Skocz do: