Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: [PORADNIK] jak zdjąc obicia drzwi Cordoba/Ibiza FL 99-02  (Przeczytany 26005 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
maloszyc6 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba 1.6 ALM 2002 r. FL

« Poniedziałek, 16.11.2015, 22:08:48 - NIEPRZECZYTANA »

Witam!! Chciałem pokazać wam na przykładzie mojej Cordoby jak zdjąć część drzwi na której jest tapicerka i oczywiście później bezpiecznie zamontować. Robię ten poradnik z tego powodu, że nie mogłem znaleźć podobnego na necie, a ja muszę mieć wszystko czarno na białym :D
   Po wielu próbach i zniszczonych jednych drzwiach, znalazłem sposób jak to poskładać tak aby mocno trzymało i ładnie wyglądało. Może ktoś będzie miał inny sposób montażu ale uważam, że mój jest ok i na pewno będzie pomocny osobom, które chcą się za to zabrać ale boją się, żeby czegoś nie popsuć :D Tak więc:

Na początek przygotujcie sobie:
- Oczywiście wymontowane boczki drzwi już z samochodu :D
- śrubokręt płaski ( w moim przypadku zaostrzony na osełce) , lub jakiś mini przecinak do takiego śrubokrętu z wymiennymi końcówkami :D
- śrubokręt krzyżakowy
- śrubki(5,5x13mm) z podkładkami
- ewentualnie pistolet do kleju na gorąco lub jakiś inny klej ( gdyby ktoś nie ufał samym śrubom :p)
- czasu potrzebujemy.. hm.. od każdego raczej indywidualnie będzie to zależeć , ktoś robi szybciej, a ktoś dokładniej ;) .

A więc tak:
1. Oczywiście mamy nasze drzwi, patrzymy na nie i mówimy „a może bym zmienił tapicerkę ?” :D

2. Obracamy nasze drzwi na drugą stronę, jak widzimy część, która nas interesuje jest zgrzana plastikowymi nitami.

3. Na początku rozbroimy tą część z klamką :D Do tego potrzebny będzie nam wspomniany plaski śrubokręt :D . Obcinamy nita dookoła tak aby została nam taka dziurka gdzie możemy wkręcić śrubkę(3) Tego nita co jest przyczepiony do tej plastikowej płytki zostawiamy. I tak płytka odklei nam się od drewna, przynajmniej u mnie tak było, przy każdych drzwiach(4) Później odkręcamy przy tej części z klamka śruby i wyciągamy tą część (5) :D
(3) (4) (5)
4. Po zdjętej klamce zabieramy się za interesującą nas część . W tym celu robimy dokładnie to samo ze wszystkimi nitami (tutaj ostrożnie aby się nie przebić przez drewno). Po obcięciu nitów wyciągamy całą tą część gdzie jest materiał (powinno nam lekko wyjść z nitów , jeśli wykonaliśmy to dokładnie ) :D.

5. I tak o to mamy interesującą nas część w rękach , możemy ją pokryć flockiem , możemy ją obić jakimś materiałem , skóra albo co tam chcecie. Tutaj zostawiam wam wolną rękę :D.

6. Gdy już mamy gotową część zabieramy się za montaż. W tym celu przykręcamy klamkę i przyklejamy tą wspomnianą już plastikową płytkę. I mamy już prawie całość tylko brakuje nam drzwi :D . Tą część z materiałem wsadzamy na nity i skręcamy dając podkładkę a potem śrubę(uwaga też aby nie przebić się na drugą stronę ) .

7. I tak oto mamy złożone drzwi.
.

Pozdrawiam ;)
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #1 - Środa, 17.02.2016, 07:45:47 - NIEPRZECZYTANA »

Fajny temat, przerabiałem tak boczki u siebie na podobnym patencie :)

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Instrukcje, poradniki, informacje» [PORADNIK] jak zdjąc obicia drzwi Cordoba/Ibiza FL 99-02
Skocz do: