+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» Luz mechanizmu różnicowego Leon 1.6 16V
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Luz mechanizmu różnicowego Leon 1.6 16V  (Przeczytany 8705 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
PrideMK Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Leon 1.6 BCB '05

« Wtorek, 27.08.2013, 21:06:37 - NIEPRZECZYTANA »

Dzień dobry!

Jakiś czas temu posypała mi się skrzynia w Leonie 1.6 BCB. Zmieniłem ją w warsztacie na używaną i wszystko było ok - prawie! Przy puszczaniu i dodawaniu gazu było lekkie szarpnięcie szczególnie na 1-2-3. Jednak byłem pewien że to wina poduszki która była już zdezelowana. Wymieniłem ją i... i nic :-o Tzn na pewno zrobiło się lepiej przy odpalaniu/gaszeniu auta ale to nadal nie załatwiło szarpania. Temat w sumie zostawiłem bo brata 206 tak miała i ma przez kilka ładnych lat więc pomyślałem - no może tak musi być.

Jakie zdziwienie mnie złapało, gdy chcąc odkręcić poluzowane śruby koło zaczęło mi się obracać. Myślę geniusz zostawił samochód na luzie! Tutaj zdziwienie bo jest wbita 1.
Postanowiłem to nagrać niestety telefonem więc jakość słaba i się czasem przycina:
http://www.youtube.com/watch?v=qfl4cG6AvjY

Czy występujący na tym filmiku luz, w skrzyniach leona jest spowodowany owymi nitami które powodują zniszczenie mechanizmu, czy nity powodują zupełnie inny objaw luzu?

Druga sprawa, zauważyłem że ostatnio gdy samochód stoi z wciśniętym sprzęgłem to jest ok, ale gdy puszczę sprzęgło i jest on na luzie to na lewarku biegów zwiększają się hmm może nie tyle wibracje ale czuć takie lekkie stukanie. Wcześniej tego nie zauważyłem.

Pytam ponieważ skrzynia jest jeszcze na gwarancji więc chciałbym się przygotować do ewentualnej rozmowy z warsztatem aby nie stwierdzili że tak jest dobrze i tu nie ma co naprawiać.

Pozdrawiam!
irocket Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: 1996 Toledo 1L 1Z 90KM

« Odpowiedz #1 - Środa, 28.08.2013, 07:58:20 - NIEPRZECZYTANA »

Albo mechanizm, albo jeszcze do głowy przychodzi mi przegub. Chociaż przegub na luzie nie stukałby lewarkiem. Póki masz gwarancję, to jedź do nich.

PrideMK Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #2 - Środa, 28.08.2013, 10:32:24 - NIEPRZECZYTANA »

Miałem dzisiaj okazję skorzystać z najazdu przez chwilkę i ewidentnie stukanie dochodzi ze skrzyni (mechanizmu). Jest to "stukot" dwu etapowy. Kręcą lekko kołem najpierw słychać głos jakby zazębienia, robi się lekki opór i kręcąc jeszcze kawałek dalej słychać hmm "chrobotanie" aż do zatrzymania koła. Przeguby wew. wydają się ok, z lewym (kierowcy) widać lekką dziurkę w gumowej osłonie.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #3 - Środa, 28.08.2013, 10:45:16 - NIEPRZECZYTANA »

Skrzynia jest podejrzana ale wszystko zależy od dogadania ze sprzedającym - albo wymienia od razu albo jak padnie całkiem.
Gumę na przegubie też radze wymienić i nie oszczędzaj na niej.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
PrideMK Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #4 - Czwartek, 29.08.2013, 13:16:29 - NIEPRZECZYTANA »

No gumę oczywiście się zmieni niedługo co by przez deszczem i śniegiem uchronić.
No nic pozostaje mi tylko podjechać do warsztatu gdy będę już na miejscu.
mine11pl Mężczyzna
Świeżak

Samochód: cordoba 2000 1.9SDI

« Odpowiedz #5 - Piątek, 13.12.2013, 18:45:12 - NIEPRZECZYTANA »

Też tak miałem przez pół roku. Potem się posypała.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» Luz mechanizmu różnicowego Leon 1.6 16V
Skocz do: