MONTAŻ CZUJNIKA PARKOWANIA SEAT CORDOBA 6LRzeczy potrzebne do założenia:
Śrubokręty, taśma malarska, wkrętarka lub wiertarka, lutownica, taśma izolacyjna, tasiemki do spinania przewodów i dużo chęci.
1. Na początku rozbieramy wnętrze bagażnika osłony plastikowe i wykładzinę z lewej strony nadkola.
2. Następnie dla ułatwienia rozmontowałem czarny plastik zderzaka.
3. Potem naklejamy taśmę malarska na zderzaku w miejscu, w którym będziemy mniej więcej montować czujniki. U mnie wypadło tam gdzie widać
.
4. Zaznaczamy środek zderzaka.
5. Od środka zderzaka zaznaczamy następne punkty na zderzaku według instrukcji
6. Wiercimy zaznaczone punkty i wsadzamy czujki na miejsce, ostrożnie żeby nie uszkodzić lakieru.
7. Ładnie spinamy od środka przewody żeby nie latały i przeciągamy do bagażnika przewody czujek. U mnie było gumowe przejście, w którym szły przewody do podświetlania tablicy rejestracyjnej. Więc wziąłem i naciąłem delikatnie gumę i wsadziłem tam przewody.
8. W odsłoniętym nadkolu znajdują się złącza do, którego podpiąłem + lampy wstecznego jest to gruby zielony przewód z cienkim niebieskim paskiem, w który wlutowujemy nasz czerwony przewód.
9. Następnie masa nasz czarny przewód.
10. Podłączamy wszystkie przewody do centralki celem sprawdzenia działania żeby można było przystąpić do całkowitego montażu. U mnie zadziałało więc składamy dalej i mocujemy centralkę.
11. Przeciągamy kabelek od sygnalizatora w miejsce, w którym ma się znaleźć. U mnie wytypowana została półka tylna gdyż z przyzwyczajenia jak cofam to się odwracam do tyłu a nie cofie na lusterka wiec wygodniej bez odwracania widzę wskaźnik.
12. Składamy wszystko do stanu pierwotnego i cieszymy się naszym czujnikiem parkowania.
13. Dziękuję za uwagę.