+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Zepsuty czujnik położenia pedału gazu.
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zepsuty czujnik położenia pedału gazu.  (Przeczytany 4057 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
manek95 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza II FL 2001 1.9 sdi

« Środa, 10.09.2014, 16:29:39 - NIEPRZECZYTANA »

Witam. Ostatnio jadąc, auto przestało reagować na gaz. Włączył się tryb awaryjny, obroty skoczyły do 1200 i tak się dokulałem do domu.  Następnego dnia wszystko było dobrze do momentu gdy przejechałem już ok. 20 km. Znowu to samo. Postanowiłem pojechać do diagnosty podpiąć samochód pod komputer, okazało się, że to czujnik położenia pedału gazu. Przeszukałem allegro i nic takiego nie znalazłem. Znalazłem natomiast potencjanometry. Przeszukując różne fora przeczytałem, że może to być wina zalanego komputera, radzili go wysuszyć. I tu moje pytania:
Czujnik położenia pedału gazu a potencjometr to to samo?
Czy przez zalany komputer w samochodzie, komputer diagnosty może wskazać błędną przyczyne ? (dodam, że mój komputer z zewnątrz nie wygląda za ciekawie.. )
Czym i jak wysuszyć komputer? Mogę go tak poprostu odpiąć i wyciągnąć czy będzie się to z czymś wiązało ? Mam na myśli niepotrzebne kasowanie błędów itd.
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #1 - Środa, 10.09.2014, 18:09:15 - NIEPRZECZYTANA »

Jeżeli masz zepsuty ten potencjometr to z tego co wiem należy wymienić cały mechanizm czyli cały pedał (przynajmniej w golfie 4 tak jest).

Odłączenie komputera - tak, możesz odpiąć tylko wcześniej odłącz akumulator i poczekaj dłuższą chwilę.
Senna Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: seat cordoba 2000

« Odpowiedz #2 - Wtorek, 23.09.2014, 08:15:32 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie czasami następuje szarpniecie w czasie jazdy, EPC zapala się pomarańczowa, to jest ten czujnik gdzieś, czy nie Panowie? :)
manek95 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza II FL 2001 1.9 sdi

« Odpowiedz #3 - Niedziela, 05.10.2014, 22:46:38 - NIEPRZECZYTANA »

Niestety to nie czujnik. Chyba potrzebna będzie wymiana komputera :(
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Zepsuty czujnik położenia pedału gazu.
Skocz do: