Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: [Tutorial] Czyszczenie zaworu biegu jałowego - 2E  (Przeczytany 8663 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Mad_Maxs Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Toledo 2 1.8 Signo

« Niedziela, 26.02.2012, 17:12:35 - NIEPRZECZYTANA »

Witam

Gdy już uznasz, że masz dość wymieniania części układu zapłonowego, które mogą powodować nierówną pracę silnika, polecam w miarę szybką operację czyszczenia zaworu biegu jałowego. Przykład to oczywiście moje skromne 2E :)

W moim przypadku zawór znajduje się nad pokrywą zaworów, przymocowany do kolektora dolotowego oraz wężem do dolotu.

Aby go uwolnić na początek sugeruję demontaż linki z przepustnicy, bo będzie trochę przeszkadzać. Po uwolnieniu z samej przepustnicy, wyciągamy ją do góry (zdjęcie) a następnie z uchwytu na końcu kolektora.

Następnie odkręcamy obejmę (nr 2 na zdjęciu)i demontujemy wąż prowadzący do dolotu. Przyznam że o wiele łatwiej wyciągnąć go najpierw z rury dolotowej a dopiero potem z samego zaworu, gdyż jest on dość głęboko osadzony a miejsca nie ma za wiele.

Po odpięciu wtyczki, pozostaje nam gumowa obejma (nr 3 na zdjęciu) którą należy zsunąć z zaworu oraz metalowego uchtywu aby całkowicie zeszła.

Na koniec zawór trzyma się jedynie na gumowej uszczelce w kolektorze dolotowym. Należy delikatnie ale zdecydowanie (uwielbiam to precyzyjne określenie :P ) pociągnąć go do siebie a wyskoczy razem z uszczelką.

Teraz możemy zdjąć z zaworu gumową uszczelkę i założyć z powrotem do kolektora. Sam zawór dokładnie płuczemy benzyną ekstrakcyjną. Zmywacz uniwersalny w SPRAYu byłby pewnie skuteczniejszy, ale pod ręką miałem jedynie sprawdzoną benzynkę :)

W czasie gdy schnie wyczyszczony zaworek, można wyczyścić sobie przepustnicę, ale to już było w innym poście :D

Składamy w odwrotnej kolejności :) Jeżeli po tym zabiegu nadal pracuje nie równo, można wrócić do wydawania kasy na nowe części :) U mnie pomogło, liczę że Wam też pomoże :)

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Instrukcje, poradniki, informacje» [Tutorial] Czyszczenie zaworu biegu jałowego - 2E
Skocz do: