+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» moje radio Ma-ryja
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: moje radio Ma-ryja  (Przeczytany 5501 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
zmudzki Mężczyzna
Świeżak

Samochód: - brak auta -

« Czwartek, 01.05.2008, 14:28:55 - NIEPRZECZYTANA »

moje radio ogłupiało...obiera głównie radio maryja ;|
mam radio ze zintegrowanym kaseciakiem (ibiza model 2000).
po wyjęciu panela radia, puszki radia i wykręceniu schowka ujrzałem, że przewód antenowy jest sztukowany i to 3x! zanim trafi do radia.
po urąbaniu pierwszego sztukowania funkcjonowanie radia nie zmieniło się (no poza tym, że przestał odbierać rds) - radio odbiera bezbłędnie rmf-fm i rm :|
nie wyszukuje żadnej inne stacji.

gdy przywracałem ciągłość przewodu antenowego dawało się zauważyć przyciszenie głosu i radio nie wyszukiwało już żadnej stacji - tylko szumy. Rozwiązaniem tej niedogodności było wykluczenie z wtyczki antenowej ekranu (do radia trafiał tylko środek koncentryka)

jak sensownie sprawdzić czy antena się nie zrypała i jak najlepiej (jakich przewodów użyć) dociągnąć antenę do radia tak, żeby mi odbierało coś więcej niż piosenkę tygodnia w radiu maryja :angel:
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 01.05.2008, 19:14:48 wysłane przez zmudzki » Zapisane

c",
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #1 - Piątek, 02.05.2008, 21:52:16 - NIEPRZECZYTANA »

Jak się nie mylę to standardem będzie koncentruk 75om. Sprawdź czy do anteny dochodzi zasilanie, a właściwie do wzmacniacza przy antenie. Obstawiam instalację antenową.

Oktan Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: była Cordoba 1.4 ABD, jest megane '02 1.9 dci

« Odpowiedz #2 - Sobota, 03.05.2008, 07:34:19 - NIEPRZECZYTANA »

pewnie poszedł wzmacniacz antenowy. Poza tym mając analizator widma na pasmo FM da sie zauważyć iż RM przynajmniej we Wrocławiu ma największa moc zatem najłatwiej wyszukać i odbierać. Przydała by ci sie jakaś antenka luzem zęby moc na "chwile" podłączyć i testować.
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #3 - Sobota, 03.05.2008, 07:58:05 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Oktan
RM przynajmniej we Wrocławiu ma największa moc zatem najłatwiej wyszukać i odbierać
Nie tylko we Wrocławiu, stąd moje wnioski.

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #4 - Sobota, 03.05.2008, 09:46:41 - NIEPRZECZYTANA »

zmudzki, czytaj temat o antenie - bylo o jej naprawie no i zmien kabel na caly - nie sztukowany

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
zmudzki Mężczyzna
Świeżak

Samochód: - brak auta -

« Odpowiedz #5 - Sobota, 03.05.2008, 12:51:25 - NIEPRZECZYTANA »

naprawiłem...przydała się do tego stara (nieużywana) antena do poloneza z dołączonym przewodem (a właściwie użyłem tylko ten przewód bo miał ładnie zarobioną końcówkę). Wymieniłem fikuśną wtyczkę i gniazdko na standardowe (kabel idący od anteny jest sztukowany oryginalnie na wysokości plastiku przy zawiasie prawych drzwi) i moje radio ożyło  :ok:
obstawiam, że powodem problemów był źle wykonany lut i użycie różnych typów koncentryka (jeden wyglądał jak ten do kablówki)

Panowie, dzięki za pomoc  :pub:

c",
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» moje radio Ma-ryja
Skocz do: