+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Rozrusznik ?!
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozrusznik ?!  (Przeczytany 4581 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dura Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba 1.6 ABU/ Octavia 1.9 TDI

« Poniedziałek, 22.01.2007, 18:36:24 - NIEPRZECZYTANA »

Mam ostatnio problem z odpaleniem auta tak jak kiedys tzn. plynnie i bez problemu, teraz gdy odpalam rozrusznik robi pol obrotu tak jakby go cos blokowalo, kontrolki tez przygasaja. Nie dzieje sie to za kazdym razem ale zaczyna coraz czesciej sie pojawiac. Wie ktos co to moze byc ?

peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #1 - Poniedziałek, 22.01.2007, 18:45:01 - NIEPRZECZYTANA »

czy w momencie puszczania kluczyka nie pojawia Ci sie jednocześnie delikatny zgrzyt  :?:

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
Dura Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 22.01.2007, 18:48:37 - NIEPRZECZYTANA »

zadnego zgrzytu nie slychac  :niewiem:

peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #3 - Poniedziałek, 22.01.2007, 18:55:19 - NIEPRZECZYTANA »

ze zgrzytem to mozna by było obstawic bendix ... ostatnio to u siebi przerabiałem ... ale skoro powiadasz ze nie ma nadrpogramowych efektów dzwiekowych to inna bolączka ... a czy pomimo przygasania oswietlenia odpala za pierwszym razem  :?:  moze aku dziękuje Ci za współpracę  :niewiem:

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
Dura Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #4 - Poniedziałek, 22.01.2007, 18:58:44 - NIEPRZECZYTANA »

pomimo przygasania odpala a aku jest nowy 2 miesiace ma dopiero, najdziwniejsze jest to ze reguly na to nie ma czasem 3 razy z rzedu odpali bezproblemu a za czwartym go cos zblokuje  :neutral:

PS. dzieje sie tak chyba tylko na cieplym silniku  :niewiem:

poandy
Gość

« Odpowiedz #5 - Poniedziałek, 22.01.2007, 20:42:20 - NIEPRZECZYTANA »

Wiesz co ,musisz go wyjąć i sprawdzić to mogą być szczotki,brudny wirnik,zębnik wytarty,przewody lużne lub zaśniedziałe,Sprawdż kable,wymontuj rozrusznik,wyczyść.Jest trochę roboty ale inaczej nie dojdziesz co jest grane.
woj Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VW Sharan TDI 130KM+VIR + Cordoba Vario 1.6+LPG

« Odpowiedz #6 - Poniedziałek, 22.01.2007, 21:13:51 - NIEPRZECZYTANA »

Według mnie to obiaw zużytch tulejek ślizgowych (tez z brązu). wymiana jest kłopotliwa o tyle,że jedna chyba jest w obudowie skrzyni biegów. Mogą też się szczotki kończyć ale to raczej mało prawdopodobne. Ja tego typu tulejki w motocyklach -weteranach wyprasowywałem na olej tzn. nalać w tulejkę oleju i w dopasowany swożen mocno młotkiem kilka razy przy...lić i tulejka powinna pod ciśnieniem oleju wyjść, niestety nie próbowałem tego sposobu na tulejkach rozrusznika, ale myślę, że może się udać -to tak na wszelki wypadek ztymi tulejkami może się komuś kiedyś przydać.
 :pub:  :pub:  :pub:

VW SHARAN TDI \\\\\\\\\\\\\\\'01 130 KM+vir  :bounce: i SEAT CORDOBA VARIO 1,6 \\\\\\\\\\\\\\\'98 :seat:
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Rozrusznik ?!
Skocz do: