witam, jakis czas temu trafilem na to forum i fajnie, bo duzo sie dowiedzialem:) jednak musze sie wypowiedziec, dlatego, ze mam chyba jakis problemos

podpinam sie pod ten watek, gdyz chodzi o dziwne dzwieki. mam seata cordobe alm 1,6 75 km z 2001 r. przebieg to 77 tys, jestem 2gim wlascicielem.
mialem ostatnio duza trase i podczas prowadzenia, niestety ale uslyszalem jakies dzwieki. ujawnia sie to szczegolnie na V biegu, przy 2000 obrotow, jak dodaje nawet lekko gaz. szczerze mowiac nie wiem skad one dobiegaja (wydaje mi sie z komory silnika, ale moze z wydechu), nie sa glosne, zaden klekot, moze jakby lekkie przerywane syczenie (pierdzenie), nawet to nie przeszkadza

(nie wiem jak to opisac). tylko, ze po przestudiowaniu forum, zaczalem sie obawiac, moze to przepustnica zabrudzona, a co gorsza rozrzad, ale o tym dalej. samochod jezdzi normalnie, nie ma utraty mocy czy cos w tym stylu. tylko ten dzwiek. jak mowilem na V biegu przy 2000 obrotow slychac go najlepiej, ale na nizszych biegach przy 2000 i dodaniu lekko gazu tez da sie uslyszec. jak hamuje silnikiem nic nie slychac, powyzej 3000 tys tez nie, ale wtedy to ogolnie jest glosno:) nie sa to stuki z zawieszenie!
samochod byl serwisowany w aso do 60 tys, jest ksiazka. przy 75, czyli za moich rzadow, standard wymiana oleju, filtra oleju, kabinowego, plyn hamulcowy po 2 latach, taki standardzik. kupione sa nowe zimowki, ale watpie zeby to one cos tu robily. ogolnie przed tym wyjazdem stalem ze 2 dni pod chmurka, a tak samochod od nowosci "spi" w garazu, ale bez przesady to nie jest zabawka za 5 zl

pytanie do was, czy jest sie czym przejmowac i czy:
1. piszecie o wymianie filtra powietrza, w aso to robili co 30 tys, ale piszecie ze lepiej po 15 tys, czyli raczej wymienic, co szkodzi, tak?
2. sprawa przepustnicy, o ktorej sie tu doweidzialem,, nie wiem jak w aso to robili, bo nic nie ma napisane w ksiazce, ale tez piszecie zeby to najlepiej robic co 15 tys, czyli lepiej sie tym zaiteresowac? dodaje, ze nie ma zadnego falowania obrotow i zadnej utraty mocy, samochod odpala bez problemu.
3. i chyba najwazniejsze, rozrzad! myslalem zeby to zrobic tak przy 100 czy 90 tys. nie robilem nic w tej sprawie, gdyz samochod mam od znajomego z ksiazka, po przebiegu 65 tys w ciagu 5 lat. jednak tez piszecie, zeby lepiej to zrobic wczesniej niz 90 tys, czy moze poczekac do 90 i zrobic to hurtowo?

(nie ma tez oslony pod silnik, sol zima mogla juz zrobic swoje)
4. cos z wydechem jak piszecie w tym watku? w tej sprawie to nie wiem co napisac:)
dobra, nie nudze wiecej. ogolnie to troche jestem zielony w tych sprawach i dopiero sie ucze, wiec prosilbym o jakas odp.
pozdro.