+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Brzęczek włączonych świateł + radio
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Brzęczek włączonych świateł + radio  (Przeczytany 5737 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
wackus Mężczyzna
Świeżak

« Piątek, 14.05.2010, 09:18:46 - NIEPRZECZYTANA »

Na początku chciałbym się przywitać ze wszystkimi. Witam wszystkich!
Mam jedno pytanko.
Mam zamontowane radio - nie fabryczne, instalacja zakładana w salonie. Kiedy mam włożony panel radia i radio sobie gra, wyjmując kluczyk ze stacyjki radio się wyłącza (jest ok), otwieram drzwi i włącza się brzęczek, sygnalizujący nie wyłączone światła (tak ma być). No i wszystko jest ok jeśli jest radio.
Jeśli natomiast zdejmę panel, wyjmę kluczyk, otworzę drzwi to brzęczek się nie włącza. Tak jakby obwód się nie zamykał jak nie ma włączonego radia i sygnalizacja o włączonych światłach się nie aktywuje.
Czy radio jest połączone w tym samym obwodzie co brzęczek? Czy tak po prostu ma być?
Z góry dzięki za odpowiedź.
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #1 - Piątek, 14.05.2010, 09:28:37 - NIEPRZECZYTANA »

Na poczatek wyjmij radio i zobacz czy sytuacja sie powtarza, druga sprawa jest sprawdzenie czy przy wlaczonym radiu i wylaczonych swiatlach w momencie otwarcia drzwi tez nie wlaczy sie brzeczek... wyglada na to ze ustawienie niektorych pinow w kostce moze roznic sie od tego ktore masz w radiu.

wackus Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #2 - Piątek, 14.05.2010, 09:32:16 - NIEPRZECZYTANA »

Przy całkowitym wyjęciu radia jest ok. Wszystko działa jak należy.
Nie - przy włączonym radiu i wyłączonych światłach w momencie otwarcia drzwi brzęczek się nie włącza.
Też myślę że coś z kostką jest nie tak. Radio to Blaupunkt - chyba że radio ma specyficzne ustawienia. Drugiego na chwilę obecną nie mam żeby sprawdzić :/
« Ostatnia zmiana: Piątek, 14.05.2010, 09:42:30 wysłane przez wackus » Zapisane
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #3 - Piątek, 14.05.2010, 10:09:03 - NIEPRZECZYTANA »

Wpisz sobie w google studio24, tam znajdziesz opis wyprowadzen dotyczacy kostki iso, tobie potrzebne sa tak naprawde tylko 3 ewentualnie 4 przewody, mianowicie, plus staly, plus po stacyjce, masa i ewentualnie remote do wzmacniacza anteny, pierwsze dwa z twojego radia powinny miec kolor czerwony i zolty, masa zapewne bedzie czarna, remote to kolor niebieski, i tylko te powinienes miec podlaczone, reszta moze wlasnie powodowac takie objawy...

wackus Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #4 - Piątek, 14.05.2010, 10:11:34 - NIEPRZECZYTANA »

Sprawdziłem. Na wtyczce mam odwrotnie względem gniazda radia masę z zasilaniem (+12V)
Masa kabelek czarny z niebieskim paseczkiem, zasilanie - brązowy z niebieskim paseczkiem - są zamienione względem gniazda w radio.
Czy jak przestawię je prawidłowo i spróbuję włączyć radio to nie "wywali" bezpieczników?

znalazłem jednak że "masa zasilania - przeważnie przewód czarny (radia produkcji japońskiej oraz kilka europejskich) lub brązowy (radia niemieckie)"
czyli zatem w seatach masa jest brązowa?
bez miernika się nie obędzie...

« Ostatnia zmiana: Piątek, 14.05.2010, 17:59:09 wysłane przez wackus » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Brzęczek włączonych świateł + radio
Skocz do: