+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Problem z wskaźnikiem oleju.
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z wskaźnikiem oleju.  (Przeczytany 5987 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Pafcio
Gość

« Piątek, 16.06.2006, 21:40:12 - NIEPRZECZYTANA »

Od niedawna mam Ibizę 1.4 z 1999r. Przebieg 99 000km. Będąc w trasie zapaliła mi się kontrolka oleju. Na najbliższej stacji wlałem olej jaki mieli. Niestety mineralny. Po powrocie do domu (przejechałem na tym oleju może ze 150km) podjechałem do ASO. Wymienili czujnik ciśnienia oleju, filtr oleju i wlali nowy olej (Castrol Softec Plus SL 5W-30). Problem w tym że kontrolka nadal się zapala podczas jazdy. Wydałem kasę i nic. Macie jakiś pomysł. Mechanik wpadł tylko na to żeby pojeździć i może minie SAMO. Ja niewiele znam się na samochodach i nie pytałem o lepkość skoro robili to ludzie w ASO Seata.
Niestety nie mija. Co Wy na to?
marcinmg Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Opel Insignia ST 2013 Biturbo i Ford Mondeo Mk3 2,0 TDCI 2006

« Odpowiedz #1 - Piątek, 16.06.2006, 22:47:57 - NIEPRZECZYTANA »

Jeżeli nie ubywa ci oleju to może pompa olejowa?

Lubię szybką jazdę
(Jest Opel Insignia ST 2013 Biturbo),
Był Seat Ibiza 1,4 8v 2000)

nie daj się ponieść zgubnej fantazji za kierownicą :!:
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #2 - Piątek, 16.06.2006, 22:51:37 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Pafcio"
Niestety nie mija. Co Wy na to?

A może olej gdzieś na zewnątrz wycieka :?:

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
gigit
Świeżak

« Odpowiedz #3 - Piątek, 16.06.2006, 23:29:46 - NIEPRZECZYTANA »

mam podobny problem w ibizie tez narazie dochodze przyczyn ale jezeli nie czujniki to moze byc pompa albo zapchany smok....

gigit
joker Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '95 2.8 VR6

« Odpowiedz #4 - Sobota, 17.06.2006, 06:44:21 - NIEPRZECZYTANA »

moga to tez byc  penewki  , jesli panewki beda  wytarte tez  bedzie sie zapalac  , jesli jechales w trasie i bylo malo oleju to stawiam na  panewki

4th_horseman
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1.4 AEX '97

« Odpowiedz #5 - Sobota, 17.06.2006, 11:22:15 - NIEPRZECZYTANA »

no ja tak tez dokladnie mialem. na trasie mi sie zapalila, zgasilem silnik, za minute zapalilem i bylo juz ok. olej byl na pol wskaznika wiec tez ok.
jak sprawdzic panewki? czy to duzy koszt w razie remontu? jak sie tam dostac - jakos od dolu czy trzeba caly silnik rozbierac i generalke robic?

'With the four horsemen ride...'
joker Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #6 - Sobota, 17.06.2006, 19:33:02 - NIEPRZECZYTANA »

po sciagnieciu miski  zobaczysz panewki ale tez niezbyt  dokladnie  to ocenisz  , trzeba  rozebrac  silnik wyjac wal korbowy  i  zobaczyc  , jakczsesciej  panewki padaja jak sie jedzie  bez oleju lub sie go niewymienia w odpowiednim czasie  i sie wycieraja  i powstaja rysy  na wale  wiec niekiedy trzeba tez sie liczyc  ze szlifem walu  szlif walu ok 400 pln  panewki ok 200 pln  plus  robota  ,

woj Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VW Sharan TDI 130KM+VIR + Cordoba Vario 1.6+LPG

« Odpowiedz #7 - Niedziela, 18.06.2006, 14:11:06 - NIEPRZECZYTANA »

Joker może mieć rację niestety, ale może by warto sprawdzić ciśnienie oleju manometrem, może być też pompa olejowa mało wydajna.
 :pub:

VW SHARAN TDI \\\\\\\\\\\\\\\'01 130 KM+vir  :bounce: i SEAT CORDOBA VARIO 1,6 \\\\\\\\\\\\\\\'98 :seat:
joker Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #8 - Niedziela, 18.06.2006, 18:52:52 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "woj"
Joker może mieć rację niestety, ale może by warto sprawdzić ciśnienie oleju manometrem, może być też pompa olejowa mało wydajna.
 :pub:

tez mozna

gigit
Świeżak

« Odpowiedz #9 - Środa, 21.06.2006, 17:46:19 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "joker"
po sciagnieciu miski  zobaczysz panewki ale tez niezbyt  dokladnie  to ocenisz  , trzeba  rozebrac  silnik wyjac wal korbowy  i  zobaczyc  , jakczsesciej  panewki padaja jak sie jedzie  bez oleju lub sie go niewymienia w odpowiednim czasie  i sie wycieraja  i powstaja rysy  na wale  wiec niekiedy trzeba tez sie liczyc  ze szlifem walu  szlif walu ok 400 pln  panewki ok 200 pln  plus  robota  ,

za panewki do ibizy 2.0 v16 fakt ze nie oryginalne ale polecane przez servisantow 60 zl i szlif walu tez nie jest konieczny (trzeba sprawdzic w jakim jest stanie) wymiana panewek nie jest szczegolnie trudna nie trzeba wyciagac walu wystarczy odkrecic stopke korbowodu zeby wyciagnac panewke
pozdrawiam

gigit
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Problem z wskaźnikiem oleju.
Skocz do: