Mam trzy pytanka z dziedziny druciarstwa
może ktoś będzie uprzejmy odpowiedzieć. Zauważyłem mały wyciek oleju z tyłu silnika. Okazało się, że cieknie spod uszczelek separatora oleju. Nawalił tam ktoś silikonu za dużo, straszny syf jak widać.
1. Czy są jakieś tańsze zamienniki tych uszczelek (N90617501 oraz 036103677)? 30zł to trochę dużo... Może przeczyścić wszystko i znów na silikon wziąć, ze starymi uszczelkami. Chciałbym, żeby to chociaż rok wytrzymało, na długie lata mi nie zależy
2. Czy ten separator oleju może ulec uszkodzeniu? Może da się go jakoś sprawdzić, wyczyścić (podobno benzynę można wlać do środka? nic się nie uszkodzi?).
3. tak duży brud na drugim obrazku po prawej jest normalny?
edycja
4. ktoś wie jaki numer ma zielona uszczelka od strony węża (tam gdzie są zatrzaski)?
Napisano: Wtorek, 30.07.2019, 12:57:24
Użyłem znalezionej w garażu silikon/masę uszczelniającą Victor Reinz - Reinzosil. Obok silikonów Dirko jest to najlepszy producent sądząc po kwerendzie internetowych portali mechaników. Separator oleju uprzednio wyczyściłem: zaślepiłem jeden otwór, wrzuciłem do środka kilka nakrętek i zalałem benzyną. Trochę potrząsłem i wylałem zawartość z brudem i nakrętkami.
Na razie wszystko w porządku.