Witam,
akiś czas temu kupiłem Seata przy zakupie wszystko wyglądało świetnie (dodam że mieszkam w UK) po kilku dniach zorientowałem się że po przekręceniu kluczyka NIE ZAPALA się kontrolka check engine, więc od razu do instrukcji powinna się palić, rozkręciłem zegary no i na pierwszy rzut oka widać że dioda od check enginu została wydrapana śrubokrętem. Zakupiłem kabelek do diagnostyki podłączam pod komputer wywalało błąd EGR Excesive Flow, no i po przeczytaniu porad na forum nawet nie zastanawiałem się nad czyszczeniem tylko zakupiłem od razu nowy zawór EGR wymieniłem no i czas na adaptacje niestety tutaj zaczął się mój problem bo adaptacja nie udaje się wyrzuca Error próbowałem na kilka sposobów tak jak to było opisane na forum, na zimnym silniku na gorącym cały czas Error, odłączałem akumulator na kilka godzin nic to nie pomagało, obecnie cały czas pojawia błąd odnośnie braku ustawień dla zaworu EGR. Silnik z podpiętym EGR chodzi fatalnie jak by miał zaraz wyskoczyć z poduszek i na dodatek silnik dosyć często nie reaguje na dodanie gazu i zapala się kontrolka od EPC i od razu wywala błąd z czujnika atmosferycznego w kolektorze ssącym. Na odłączonym zaworze silnik pracuje normalnie, ma podwyższone obroty pali ogromne ilości paliwa i podczas jazdy na biegu po puszczeniu gazu następuje lekkie szarpnięcie. Tutejsi mechanicy rozkładają ręce. Jest w stanie ktoś pomóc w tym temacie ?
Dodam że adaptacja robiona na podstawie tego:
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Exhaust_Gas_Recirculation_(EGR)_Valve_Adaptation po wykasowaniu wszystkich błędów i zresetowaniu nastaw podstawowych
Pozdrawiam