Fabryka zapomniała o dobrym podświetlaniu ale na szczęście da się to naprawić.
Do podświetlania użyłem żaróweczek 12V (białych) do podświetlania paneli w radio odtwarzaczach. Nie polecam LED bo nawet rozpraszające nie dadzą sobie rady z tym i trzeba by było ich użyć znacznie więcej.
Co będzie potrzebne?
- lutownica
- cyna
- kawałek cieniutkiego kabelka 0,5 ? 1m (2 żyły)
- żaróweczki 12V (ja użyłem 3 ale można więcej)
- pistolet na gorący klej
- małe kombinerki z wąskim końcem
- rurki termokurczliwe (o średnicy żaróweczki)
- jeżeli się komuś ręce telepią to 1 piwo J
Przepraszam za słabą jakość zdjęć ale mój aparat to nie jest jakiś super sprzęt.
1. Na początek zdejmujemy panel zasłaniający trzy pokrętła nawiewu.
Wystarczy kluczyk od stacyjki włożyć w szczelinę po prawej i podważyć w prawo.
Wszystko samo wyskoczy.
2. Na czerwono zaznaczone miejsca gdzie trzeba wyłamać nieco plastik kombinerkami.
Musi być trochę miejsca na kable i żaróweczki.
3. Strzałkami oznaczone druciki którymi płynie prąd do podświetlania, do nich będzie trzeba dolutować naszą instalacje.
4. Takie żaróweczki służą do podświetlania paneli. Dostępne w elektronicznym (50gr. sztuka)
5. Należy zaizolować miejsce lutowania przewodów i żarówki (wystarczy jeden przewód).
Wszystkie żarówki łączymy równolegle.
6. Miejsca podłączenia naszej instalacji do fabrycznej (lutowania oznaczone strzałkami).
7. Żarówki włożyłem w czerwone rurki termo kurczliwe, dla lepszego rozpraszania.
Całą instalacje przyklejamy klejem na gorąco. UWAGA aby nie posklejać całego
samochodu
9. Zakładamy panel i dociskamy aż zaskoczy. W rzeczywistości efekt jest znacznie lepszy: widać wszystkie cyfry i symbole od nawiewu.
10. Jeżeli dla kogoś słabo świeci to polecam użyć 5 żarówek i umieścić w tych miejscach.
[ Dodano: 2006-03-28, 13:11 ]Zdradzam kolejne tajniki oświetlenia nawiewu! Jak zmienić na kolor dowolny?
1. Tak wygląda rozebrany przedni panel.
2. Ten cienki plastik odpowiada za kolor podświetlania.
3. Mój pomysł jak to zmienić:
- skanujemy ten plastik na skanerze,
- drukujemy na cienkim papierze,
- naklejamy na folie koloryzującą (kolor dowolny jaki chcemy uzyskać)
- wycinamy i wkładamy na swoje miejsce
Temat do zadawania pytan:
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=1054.0