Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zdemontować lusterko - Ibiza/Cordoba do '99  (Przeczytany 7380 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Smerfetka Kobieta
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1,4 AKV, 1999

« Niedziela, 14.02.2010, 16:20:50 - NIEPRZECZYTANA »

Opiszę jak zdjąć lusterko manualne w ibizie 93-99.
Najpierw zdjąć delikatnie, z wyczuciem gałkę- jest na wcisk-na zatrzaskach.

Potem delikatnie zabrać się za zaślepkę- plastikowy trójkąt. Ma po dwóch stronach (u góry i na dole) takie bolce-zatrzaski.

Trzeba uważać, żeby na pół jej nie złamać, co nam się niestety udało  :( Na szczęście idzie to skleić.

Trzeba wykręcić nakrętkę z regulacji położenia lustra. Na zdjęciu widać taką sześciokątną nakręconą na bolec do regulacji.

Potem wykręcić 3 śruby mocujące lusterko (podczas wykręcania ostatniej przydałoby się, aby druga osoba je przytrzymała z zewnątrz).

I już- teraz wyjąć lustro i można zakładać w odwrotnej kolejności nowe. No jak lusterko zdjęte wygląda to można na allodrogo luknąć. Ten trójkąt i to co jest pod obudową zewnętrzną to jest odlew, chyba aluminiowy, bo było pokryty warstwą telnku. Pozostałe części zewnętrzne są na zatrzaski (tylna obudowa i lustro) lub na śruby i zatrzaski- ramka. U mnie te trzy elementy się roztrzaskały.
A tak przy okazji dowiedziałam się, że już ktoś wymieniał to lustro, bo data była inna niż być powinna. No i małe sprostowanie, bo znalazłam naklejkę z datą mojego auta, a więc użyli części 2 lata młodszej i zrobili update, reszta połamanych elementów miała dobrą datę.
Pozdrawiam  :-[
Może komuś się przydadzą takie informacje.
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 15.02.2010, 22:56:30 wysłane przez Smerfetka » Zapisane

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Instrukcje, poradniki, informacje» Jak zdemontować lusterko - Ibiza/Cordoba do '99
Skocz do: