+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Trzeszczenie w głośnikach.
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Trzeszczenie w głośnikach.  (Przeczytany 6993 razy)
Decimus Mężczyzna
http://worldofpaintball.pl/
Świeżak

Samochód: IBIZA, 2000, TDi ASV

« Piątek, 25.12.2009, 15:30:43 - NIEPRZECZYTANA »

W aucie mam wzmacniacz kicker 5 kanałów, na półce 2 głośniki, skrzynie w bagażniku i z przodu gwizdki w lusterkach oraz głośniki w drzwiach.
Ostatnio auto dośc długo stało ale wzmacniacz i skrzynie miałem w domu. Teraz mam problem polegający na tym , że kiedy słucham muzyki w miarę głosno to słyszę charczenie, trzeszczenie w głośnikach. Kiedy działa sam przód wraz z subwooferem to problemu nie ma, sam tył z basem tez jest ok. Problem pojawia się kiedy działa przód razem z tyłem.
Tył oraz bas jest podłączony do wzmacniacza, przód pod radio.

A i jeszcze jedna sprawa. Juz od dawna przy wyłąnczaniu radia słyszę stukniecie w głośniku basowym, często na ściszonym radiu słysze też dzwięk taki jak by jakies sprzężenie, ciche buczenie. Czasem jest to głośniejsze a czasem bardziej ciche.

Czy ma ktoś jakiś pomysł co mogło się stać odnośnie pierwszego problemu, no i czym może być spowodowane to ciche buczenie przy sciszonym dzwięku.

Pozdr....

emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #1 - Piątek, 25.12.2009, 20:33:29 - NIEPRZECZYTANA »

Kolego do rozwiazania twojego problemu przydaloby sie wiedziec jeszcze jakie masz radio i jak masz ten wzmacniacz podlaczony ( czy po wysokim, czy przez adaptery). Napisz co jak i do czego masz podlaczone to bedziemy myslec.

Decimus Mężczyzna
http://worldofpaintball.pl/
Świeżak

Samochód: IBIZA, 2000, TDi ASV

« Odpowiedz #2 - Piątek, 25.12.2009, 20:51:51 - NIEPRZECZYTANA »

A więc radio to JVC KDSh ...   z przodu mam serie a z tyłu jakieś normalne głośniki w pułce. Subwoofer to CRUNCH 2x300mm. Wzmacniacz to 5-cio kanałowy kicker. Do wzmacniacza mam podłączone tylne głośniki oraz bas. Wszytko jakiś czas temu działało poprawnie. Teraz po 6 tygodniowym postoju auta nie moge tego słuchać. Moge słuchac tylko przód+ bas lub tylko tył + bas.

emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #3 - Piątek, 25.12.2009, 23:40:12 - NIEPRZECZYTANA »

Sprawdz wszystkie podlaczenia, moze podczas wyjmowania i ponownego wkladania cos porozlaczales/przyciales i stad zaklocenia, ewentualnie moze sprobuj wyregulowac przod i tyl, skoro z przodu masz serie a z tylu lepsze glosniki i to pod wzmakiem to przy tym samym poziomie glosnosci jedne glosniki moga sie wyrabiac a inne nie....ciche buczenie to moze jakies sprzezenie mass, moze gdzies ktorys kabel dotyka do masy albo jest zwarty, sprawdz przede wszystkim kable sygnalowe, pozniej zasilanie i cala reszte, na odleglosc trudno ocenic co dokladnie moglo sie stac.

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Trzeszczenie w głośnikach.
Skocz do: