Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Seat Cordoba 1.4 16V błąd: "Load Calculation Cross Check : Lower limit exceed."  (Przeczytany 1567 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
davepi Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba 2004 1.4 16v 75hp

« Niedziela, 06.09.2020, 13:38:51 - NIEPRZECZYTANA »

Hej, od pewnego czasu mam problem z moim seatem cordoba silnik 1.4 75 koni. Około rok temu przy mocnym dodaniu gazu w celu redukcji biegu zapaliły się na raz kontrolki EPC i Check engine. Po 1 ponownym odpaleniu została tylko kontrolka Check engine natomiast za 5 odpaleniem wszystkie kontrolki zgasły. Nie zauważyłem aby auto działało nieprawidłowo więc zignorowałem problem. Identyczna sytuacja zdarzyła się około 2 miesiące później, następnie miesiąc poźniej i coraz częściej. Zakupiłem kabel diagnostyczny i w kółko pojawiał się jeden błąd załączony na zdjęciu Load Calculation Cross Check : Lower limit exceed. Oddałem więc auto do mechanika który stwierdził, że wszystko powinno działać okej sprawdzili szczelność układu rozrząd i wyczyścili czujnik Ciśnienia w kolektorze. 20 metrów po wyjechaniu od mechanika błędy znów wyskoczyły. Raz gdy mocno przygazowałem to zapaliły się kontrolki a silnik przestał reagować na pedał gazu, dopiero za 3 odpaleniem zaczął przyspieczać.  Kazałem więc kupić i zamontować nowy czujnik gdyż tamten był mocno zarośnięty. Po wymianie czujnika miałem 2 tygodnie spokoju a teraz od nowa wyskakują kontrolki Epc i Check Engine nieraz nawet po 4 razy dziennie. Główne sytuacje gdy zapalają się kontrolki to:
1. Gdy za szybko ruszę po odpaleniu auta i szarpnę silnikiem np. podczas zmiany biegu
2. Gdy wjadę w jakąś dziurę lub na próg zwalniający
3. Gdy mocniej depnę na gaz np. aby zredukować bieg.

Nie ukrywam, że planuję sprzedać to auto za niedługo i wolę uniknąć wymiany połowy silnika aby te błędy przestały mnie prześladować. Zależy mi żeby zdiagnozować ten problem w miarę bez 'zgaduj zgadula'. Czy macie jakieś propozycje co może być nie tak?

Ten silnik nigdy nie był jakiś zrywny i dynamiczny więc ciężko mi powiedzieć czy stracił moc ale uważam że działa normalnie.
W załączniku jest treść błędu oraz zdjęcie przepustnicy
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Seat Cordoba 1.4 16V błąd: "Load Calculation Cross Check : Lower limit exceed."
Skocz do: