+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Ile oleju??
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile oleju??  (Przeczytany 39816 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Niedziela, 26.02.2006, 22:32:04 - NIEPRZECZYTANA »

Kto wie ile dokładnie wchodzi oleju do 1.6 AFT

Dużo ludzi na allegro bierze Castrola GTX Magtatec 10W40
Za 110 z przesyłką można kupić 5 litrowy baniak z Niemiec a po tyle samo widziałem w Tesco 4 litrowy. No i teraz nie wiem czy sie fatygować bo np do jetty 1.8 wchodziło mi ok 4.5 litra

Poleca w ogole ktoś ten olej czy macie jakieś inne typy?? ;)

Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
4th_horseman
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1.4 AEX '97

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 26.02.2006, 22:39:01 - NIEPRZECZYTANA »

ja tez przed wymiana myslalem o tym oleju (tez z allegro bo cena bardzo ok) ale na roznych forach zdecydwana wiekszosc opinii o nim bylo negatywnych wiec zdecydowalem sie na mobila

'With the four horsemen ride...'
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Niedziela, 26.02.2006, 23:16:45 - NIEPRZECZYTANA »

Jeździłem w jetcie na mobilu i wsumie było ok, bo czemu by miało być źle :)

Ale tak sobie myśle ze lepiej chyba kupić gdzies na miejscu to odrazu za darmo wymieniają.

Tylko dalej waham sie miedzy 4 a 5 bo dojdzie mi jeszcze 0.25 l motor live'a :)

heartless Mężczyzna
Moderator

Samochód: Ibiza '94 AAZ

« Odpowiedz #3 - Poniedziałek, 27.02.2006, 19:19:20 - NIEPRZECZYTANA »

Ostatnio przy wymianie za Shell'a 10W40 + filtr i wymiana zapłaciłem 165 PLN. Też się zastanawiam nad kupnem na Allegro, ale chyba z beczki w warsztacie taniej wychodzi.. Dolicz przesyłkę jeszcze :) A ten Castrol mi się ogólnie nie podobał.. Jakoś tak ciszej się zrobiło wg mnie po przejściu na Shell'a, chociaż wiem, że są inne lepsze oleje.. Dużo ludzi poleca Mobil1, a Castrol, przynajmniej 10W40 zbiera faktyczni słabe opinie na różnych forach. Pozdrawiam.

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Odpowiedz #4 - Poniedziałek, 27.02.2006, 21:20:54 - NIEPRZECZYTANA »

No to troche zapłaciłeś.

Z tego co znalazłem to wchodzą jednak 4 litry a koszt mobila 4l to ok 90pln i przy tym wymiana gratis. Wiec dodając 20 pln za filtr wychodzi 110 :)

No i chyba taki wariancik zastosuje skoro odradzacie tego Castrola.

PS: W mojej instrukcji (tyle ze nie do AFT ale do wszystkich silników benzynowych, które mam w instrukcji do aut 93-96 Seat zaleca 20W50  :!: )

Z tego co się pytałem przy zakupie to koleś powiedział ze teraz jest wlany półsyntetyk Castrola 15W40 - chociaż to bardziej jak mineral brzmi.

Myślicie ze przy przebiegu 110kkm i braku wycieków i brania oleju spokojnie moge zejsc na 10W40??

heartless Mężczyzna
Moderator

Samochód: Ibiza '94 AAZ

« Odpowiedz #5 - Poniedziałek, 27.02.2006, 21:27:23 - NIEPRZECZYTANA »

W moim wchodzi trochę więcej oleju (4,5L). Jak nie kupisz z beczki to Ci pewnie za darmo nie wymienią...

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Odpowiedz #6 - Poniedziałek, 27.02.2006, 21:57:57 - NIEPRZECZYTANA »

A jaki masz silnik?? Bo do diesli w tej instrukcji podali własnie 4.5

No wymienią wymienią. Do jetty kupowałem baniak w sklepie na Grota Roweckiego i jak poszedłem z kwitkiem do warsztaciku na Kobierzyńskiej to wymienili za darmo. Tak samo filr powietrza no ale to akurat samemu można w minute zrobić.

Właśnie zamówiłem na allegro 2 filtry Boscha tak ze razem z przesyłką wyszło  13.5 pln za sztuke :) Zapas się nie zmarnuje :)

A baniak Mobila koleś z Krakowa ma za 76pln :!: wiec jeśli wymiana mnie wyniesie powiedzmy 20 pln to i tak w 110 się zmieszcze :)

Jobski
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Poniedziałek, 27.02.2006, 22:10:36 - NIEPRZECZYTANA »

co do mobila z niepewnego źródła to bym uważał, sam widziałem jak ładnie można baniak odkręcić nie uszkadzając kołnierzyka świadczącego o nie otwieraniu, a potem wylewamy olej i wlewamy byle co, ja osobiście wolę zalać auto trochę lepszym olejem i nie oszczędzam na tym 4,5L oleju (Quaqer State 5W40) +filtr oleju +filtr powietrza kosztuje mnie 200zł z wymianą

Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Odpowiedz #8 - Poniedziałek, 27.02.2006, 22:25:47 - NIEPRZECZYTANA »

No te 200 mnie akurat przerasta. Ale coś koleś z allegor nie bardzo chce sie pochwalić orientacyjnym adresem i pewnie bardziej mi się opłaci kupić bańke za 100 w sklepie i mieć faktycznie pewność niż oszczedzić pozornie troche kasy i tyrać np z Ruczaju pod kopiec Wandy :)

Także pewnie skorzystam znowu z usługi pobliskiego sklepiku i warsztatu :)

A co do tego czy Castrol czy Mobil to na innych forach jest tak pół na pół ale jednak z minimalną przewagą Mobila :)

No to kwestia zakupów i marki wyjaśniona ale martwi mnie jeszcze te zalecane przez seata 20W50...

4th_horseman
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1.4 AEX '97

« Odpowiedz #9 - Wtorek, 28.02.2006, 09:12:58 - NIEPRZECZYTANA »

co do tych zalecen seata... to u mnie w instrukcji jest napisane ze zuzycie oleju moze wynosic nawet do 1.5l na 1000km :!:
ostatnio zauwazylem ze niestety moj bierze mi jakies 0,5l/1000km. zgodnie z ta instrukcja powinienem byc spokojny, ale jakos nie jestem :x
co lepiej sprawdzic najpierw - uszczelniacze czy kompresje?

'With the four horsemen ride...'
jaca
Gość

« Odpowiedz #10 - Wtorek, 28.02.2006, 09:30:47 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Abdul"
Z tego co się pytałem przy zakupie to koleś powiedział ze teraz jest wlany półsyntetyk Castrola 15W40 - chociaż to bardziej jak mineral brzmi.

Myślicie ze przy przebiegu 110kkm i braku wycieków i brania oleju spokojnie moge zejsc na 10W40??

Nie mozesz wlewac zadszego oleju niz miałes.. w kazdym warsztacie ci to powiedza... jak jezdzisz na mineralnym to juz do konca zycia na nim bedziesz jezdził... samochodu zycia of kors.. :)
DeDeK Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #11 - Wtorek, 28.02.2006, 14:27:42 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Abdul"

boshe ludzie silniki spokojnie chodza do 200kkm na syntetykach

osobiscie mam przechulane 121kkm i dalej smigam na 5w50 mobila

a co do castrola magnateca zostawia spore osady i klekocza na nim popychacze
a co sie z tym wiaze domyslcie sie samo :D

[ Dodano: 2006-02-28, 14:30 ]
Nie mozesz wlewac zadszego oleju niz miałes.. w kazdym warsztacie ci to powiedza... jak jezdzisz na mineralnym to juz do konca zycia na nim bedziesz jezdził... samochodu zycia of kors..

niekoniecznie kwestia tego ile jezdzil na tym oleju ( gestszym ) i jakie mial wlasciwosci myjace jesli to byl bardzo dobry olej z wysokim wskaznikiem TBN i nie bierze oleju to moze sprobowac przejsc na rzadszy olej lepszej klasy najwyzej bedzie widzial czy bedzie bral  :D

DeDeK
Była CORDI SPORT TDI
Obecnie auto na F - Renault Laguna 2.2 dCi
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Odpowiedz #12 - Wtorek, 28.02.2006, 21:30:44 - NIEPRZECZYTANA »

No kiedyś już się podpytywałem w warsztacie i mówili ze mogę na razie wlać pół na pól czyli wyjdzie 12.5W40 :D a jak dalej będzie ok to 10W40

Ale autko nic nie bierze oleju wiec raczej odrazu przejde na 10W40

Autko było serwisowane w Niemczech wiec raczej krzywdy mu nikt tak nie robił.
A odpukac jakby zaczął przeciekać czy brać cokolwiek to doleje dodatku albo się wymieni na 15W40. Ale tak patrząc na te parametry to różnica jest marginalna

Mitek
Gość

« Odpowiedz #13 - Wtorek, 28.02.2006, 21:48:16 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Jobski"
co do mobila z niepewnego źródła to bym uważał, sam widziałem jak ładnie można baniak odkręcić nie uszkadzając kołnierzyka świadczącego o nie otwieraniu

a ja chcialem kupic na alldrogo mobila 5w50 bo na takim ciagle jezdze i sa bardzo tanie na all. ale kolega mnie faktycznie przestraszyl bo niby skad oni moga miec 50 zl tansze niz inni.
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Odpowiedz #14 - Wtorek, 28.02.2006, 22:43:58 - NIEPRZECZYTANA »

Z braku 10ciu pośredników :)

Dla przykładu podam, że ostatnio kupiłem przerzutke XT na tył za 120 z przesyłką. W sklepie taka sama kosztuje ok 270 :)

No ale z olejem to faktycznie jest większe pole do popisu wśród krętaczy  :|

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Ile oleju??
Skocz do: