Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowy wyświetlacz w Ibizie - z cyklu własna twórcza inwencja :)  (Przeczytany 3758 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
PrzemoPL
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1.0 1996r.

« Sobota, 13.09.2008, 19:51:13 - NIEPRZECZYTANA »

Witam, mam Ibi z lat 92-99, jak każdy zapewne wie oprócz wyświetlaczy w liczniku nie ma tam żadnego innego podobnego "bajeru".. Jakiś czas temu kupiłem sobie tunel środkowy szczególnie ze względu na dużą kieszeń na pierdołki, w związku z czym wnęka pod panelem nawiewu (też niby taki schowek) przestała być używana. Ostatnio pomyślałem że fajnie by było coś tam, zamontować, a najlepiej jakiś wyświetlacz temperatury bo mi go w aucie brakuje. Jako że drugie auto w rodzinie to Corsa B stąd wziął się pomysł że może taki wyświetlać jak w Corsie, pomierzyłem, pomyślałem i dokonałem zakupów. Mianowicie z allegro kupiłem ramkę pod panelem nawiewu od Polo w której są montowane przyciski szyb elektrycznych, wyciąłem z niej środek, udało mi się również za dość dobre pieniądze kupić wyświetlacz z kostką od Corsy C (uznałem że będzie ładniej wyglądał niż od B), Całość ładnie spasowałem i skleiłem go z ramką od VW. Wykonałem odpowiednie połączenia do kostki oraz założyłem odpowiedni termistor jako czujnik temperatury zewnętrznej. Całość zmontowałem jak na fotce, po drodze przerabiając jeszcze fabryczne pomarańczowe podświetlenie wyświetlacza na niebieskie (poprzez wyjęcie filtra pomarańczowego i zastąpienie go białym oraz założenie diod). Całość prezentuje się jak na zdjęciu, myślę że dość estetycznie mi to wyszło, efekt fajny szczególnie w nocy gdyż radio też mam z niebieskim wyświetlaczem, oraz do tego bardzo użyteczny gadżet z temperaturą i datą.
MAGIC87 Mężczyzna
320 Nm przy 1800 i 160 KM przy 3200
Użytkownik

Samochód: Byla ibiza Fl, jest Audi A4+, Fiat Ducato

« Odpowiedz #1 - Sobota, 13.09.2008, 20:05:25 - NIEPRZECZYTANA »

Gratki:) ciekawie zrobione... ja tez bawiłem sie podobnie w ibizie 99-02 z wstawieniem radia 2 din. tylko u ciebie masz nowa ramke a moja popekana jest i brzydko wyglada
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #2 - Sobota, 13.09.2008, 23:01:59 - NIEPRZECZYTANA »

Ciekawe - ale jak masz rękę twórczą można było pomysleć o czyms takim:

http://www.allegro.pl/item437029707_termometr_powitanie_przypominacz_vmeter_film.html

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

PrzemoPL
Użytkownik

« Odpowiedz #3 - Niedziela, 14.09.2008, 08:38:21 - NIEPRZECZYTANA »

Też przez chwilę się nad tym właśnie zastanawiałem, lecz raz że koszty większe bo LCD + ramka + wysyłka, po drugie stwierdziłem że to już tylko taki typowy bajer z tymi "Witaj tu twój Seat" :) a że pamięć jeszcze dobra to o światłach nie zapominam. Kolejna kwestia to wymiary, do ramki Seatowskiej/VW byłby za wąski gdyż optimum to 15 cm, a ten razem ze swoją ramką ma 9 cm, więc była by większa rzeźba.
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #4 - Poniedziałek, 15.09.2008, 12:51:18 - NIEPRZECZYTANA »

No to moze juz lepiej komputerek pokladowy, zdaje sie ze zwal sie autospec, fakt mozna by pomyslec o wymianie wyswietlacza bo tamten nie wygladal zbyt estetycznie, ale to by bylo juz cos..

PrzemoPL
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Poniedziałek, 15.09.2008, 22:18:25 - NIEPRZECZYTANA »

Autospeca nie znałem, poczytałem o nim teraz trochę i faktycznie ciekawe urządzenie, aczkolwiek wyświetlacz od Opla też nie jest pozbawiony wielu dodatków, szukając info o nim (tzw. Triple Info Display) jakiś już czas temu stwierdziłem że posiada on dość duże możliwości, wystarczy zrobić bądź kupić odpowiednią przystawkę (na forum Corsy są takie w sprzedaży) i można nawet zrobić z niego sterownik do klimy! Oprócz tego oczywiście takie funkcję jak pomiar prędkości (przetestowane w Corsie B), obrotomierz, czy przypominanie o światłach jest jak najbardziej możliwe do zrealizowania szczególnie dla kogoś kto ma pojęcie o mikroprocesorach i np. Bascomie albo Assemblerze. Do roku 2005 sterowanie w nich odbywało się przy pomocy zmodyfikowanej szyny IIC, póżniej CAN co stwarza pewne trudności w programowaniu lecz i większe są jego możliwości. Podsumowując nie jest to tylko zwykły "wyświetlacz" a kompletny mikroprocesor którego możliwości mogą być bardzo różne.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Nowy wyświetlacz w Ibizie - z cyklu własna twórcza inwencja :)
Skocz do: