Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zdjąć plastiki dookoła kolumny kierowniczej ? IBIZA 6L  (Przeczytany 7380 razy)
Torque Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: IBIZA, 2003, ASZ 1.9 TDI 131KM

« Wtorek, 09.09.2008, 18:37:05 - NIEPRZECZYTANA »

Bardzo proszę o pomoc.
1) Jak zdjąć plastiki dookoła kolumny kierowniczej  :?:
2) Jak zdjąć plastik w którym znajduje się dźwignia otwierania maski ( od strony pasażera wystarczyło mocniej pociągnąć a od strony kierowcy nie mogę zdjąć)  :?:
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 09.09.2008, 20:32:23 wysłane przez Torque » Zapisane

KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 09.09.2008, 21:07:35 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Torque
1) Jak zdjąć plastiki dookoła kolumny kierowniczej   
Opuścić maksymalnie w dół kierownice, znajdź 'wycięcia' w plastiku i wyciągnij z zaczepów górną osłonę.

Jak już zdejmiesz górną część to zobaczysz co robić dalej - w tej chwili nie pamiętam, czy były śruby mocujące dolną osłonę, ale nie miałem problemów z rozebraniem tego  ;)

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
Torque Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: IBIZA, 2003, ASZ 1.9 TDI 131KM

« Odpowiedz #2 - Środa, 10.09.2008, 20:19:44 - NIEPRZECZYTANA »

A więc po pierwszej próbie rozebranie stwierdziłem że trzeba zdjąć kierownicę żeby zdjąć dolną część obudowy stacyjki  :-\  Zaczepy od górnej części są dwa i żeby je zobaczyć trzeba przekręcić kierownice w prawo lub w lewo o 90 stopni. Wystarczy je wcisnąć i górna obudowa wychodzi do góry :) Dolna część jest zamontowana na dwóch śrubach od góry przy samej kierownicy i jedną śrubką od dołu. Po odkręceniu tych śrubek nie chce zejść dolna osłona ponieważ zaczepy od górnych śrub są tak skonstruowane że trzeba tą obudowę wysunąć w stronę bagażnika a niestety na drodze stoi kierownica :( Próbowałem trochę po rozginać na boki i nie chciało wyjść. Może ktoś ma jakieś inne rady niż zdjęcie kierownicy :?:

ardo
Świeżak

Samochód: Seat ibiza

« Odpowiedz #3 - Niedziela, 22.04.2012, 18:59:04 - NIEPRZECZYTANA »

Torque jak sobie z tym poradziles, niestety mam ten sam problem moze doradzisz, podpowiesz

będę wdzięczny za pomoc.
firefighter Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: IBIZA '03 1,2 12V (6L)

« Odpowiedz #4 - Poniedziałek, 16.07.2012, 10:48:27 - NIEPRZECZYTANA »

Górna osłona kolumny jest na zatrzaskach widać je od przodu po skreceniu kołem kiery o 90 st. w prawo i lewo ,niestety aby zdjąć dolną osłone kolumny trzeba odkręcić kierownice. Nastepnie od góry dwa wkręty torx i po odchyleniu blokady nachylenia kierownicy widoczny jest od dołu kolejny wkręt.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Nadwozie i wnętrze» Jak zdjąć plastiki dookoła kolumny kierowniczej ? IBIZA 6L
Skocz do: