+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Problemy z elektryką, dziwne zachowanie auta
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problemy z elektryką, dziwne zachowanie auta  (Przeczytany 24404 razy)
mati85 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza IIFL 1,9 TDI 90KM

« Niedziela, 07.09.2008, 17:05:31 - NIEPRZECZYTANA »

Witam!

Posiadam od paru dni Ibizę II po liftingu (poprzednio również był seat, ale toledo - przywiązanie do marki :)) z dieselkiem i zauważyłem problemy z elektryką, a mianowicie nie działają światła cofania (bezpieczniki i żarówki ok, brak napięcia na gnieździe żarówki, domyślam się że mógł paść ten włącznik ale gdzie go szukać). Nie działa również podświetlenie tablicy rejestracyjnej (to samo bezpieczniki i żarówki ok). No i ostatnia rzecz, tym razem już bardzo dziwna z zapalniczką: nie grzeje (jak podłączam ładowarkę od navi też 0 reakcji) ale miernikiem gdy sprawdzam napięcie to jest 12V, bezpiecznik ok.

Powoli zaczyna mnie martwić, bo dzisiaj po odpaleniu auta nie działało nic prócz świateł mijania, awaryjnych, stopu i radia. Dojechałem do domu, po odpaleniu ponownym silnika znowu zaczeło działać (poza oczywiście rzeczami w poście powyżej). Nie wiem tylko czy to jakaś zwieszka komputera, czy zaczątek poważniejszego problemu?

Rozważam kupno interfejsu diagnostycznego VAG to mojego autka, może wtedy dowiem się czy coś mu dolega, ale czy np. ten będzie pasować:
http://www.allegro.pl/item426892769_inter_vag_usb_kkl_z_kablami_obd2_obd1_pinypromcja.html

Czy ktoś z Was spotkał już się z podobnym problemem? Proszę o radę

Teraz:
Seat Ibiza II FL 2000r. 1,9 TDI 90KM

Wcześniej:
Seat Toledo 1999r. 1,9 TDI 90KM
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 07.09.2008, 20:35:29 - NIEPRZECZYTANA »

Bezpieczniki na aku też sprawdzałeś?

mati85 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #2 - Niedziela, 07.09.2008, 21:17:51 - NIEPRZECZYTANA »

Tak sprawdziłem, są ok. Podokręcałem nawet wszystkie śruby w tej plastikowej obudowie, oraz blachę która idzie od + aku. Ale zauważyłem że w tej plastikowej obudowie jest miejsce na 3 bezpieczniki 30A, a u mnie są tylko 2. Nie wiem czy on powinien tam być czy też nie.

Teraz:

Wcześniej:
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #3 - Niedziela, 07.09.2008, 21:30:20 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: mati85
nie działają światła cofania (bezpieczniki i żarówki ok, brak napięcia na gnieździe żarówki, domyślam się że mógł paść ten włącznik ale gdzie go szukać
dzial instrukcje i szukajka na forum!
Nie działa również podświetlenie tablicy rejestracyjnej (to samo bezpieczniki i żarówki ok)
kable w gumie idacej do klapy - bylo.
nie grzeje (jak podłączam ładowarkę od navi też 0 reakcji) ale miernikiem gdy sprawdzam napięcie to jest 12V, bezpiecznik ok.
sprawdz to dokladniej...
Rozważam kupno interfejsu diagnostycznego VAG to mojego autka, może wtedy dowiem się czy coś mu dolega, ale czy np. ten będzie pasować:
http://www.allegro.pl/item426892769_inter_vag_usb_kkl_z_kablami_obd2_obd1_pinypromcja.html

Czy ktoś z Was spotkał już się z podobnym problemem? Proszę o radę
o vag sa juz tematy!

Przestan pisac zbiorczo i przeczytaj regulamin.

Calosc nadaje sie jedynie do zsypu.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
mati85 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #4 - Niedziela, 07.09.2008, 21:43:40 - NIEPRZECZYTANA »

Kable do podświetlenia tablicy rejestracyjnej idą w klapie od bagażnika, trochę to dziwne skoro tablica jest na zdarzaku.  :-\

Teraz:

Wcześniej:
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #5 - Niedziela, 07.09.2008, 21:48:40 - NIEPRZECZYTANA »

Kable do podświetlenia tablicy rejestracyjnej idą w klapie od bagażnika, trochę to dziwne skoro tablica jest na zdarzaku.  :-\
fakt o tym zapomnialem co nie zmienia faktu o konstrukcji tematu

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #6 - Niedziela, 07.09.2008, 21:57:19 - NIEPRZECZYTANA »

Z tą zapalniczką to może coś z podłączeniem. Plus, albo masa może jest przez jakąś żarówkę, albo brak styku. Odepnij jedną klemę i sprawdź omomierzem plus gniazda do odpowiedniej klemy i minus. Do blachy i klemy. Powinno być prawie 0.

mati85 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #7 - Sobota, 13.09.2008, 13:31:35 - NIEPRZECZYTANA »

No więc dzisiaj się trochę zabrałem za moje autko, ale patrze na nie z pewnym niepokojem. Elektryka zaczyna dziwnie wariować. Zapalniczkę zrobiłem, to akurat okazała się błachostka, bo nie była podłączona do +. Ale moje obawy skupiły się na tych światłach cofania.

Rozebrałem całą tablice bezpieczników, tapicerke i sprawdziłem kable. Wg. opisu bezpieczników to od tych świateł powinien być 5 bezpiecznik (sygnatura skrzyni biegów i światła skierowanego do tyłu). Po wrzuceniu wstecznego biegu i przekręceniu kluczyka pojawia się 12V na tym bezpieczniku, ale na żarówce już nie. Odłączyłem żarówki, znaczy się całe te czarne plastiki ze stykami i na końcówkach kabli wtedy pojawiało się napięcie jakie powinno. Myślałem że gdzieś w tym tkwi problem, ale jednak nie. Z tym plastikiem gdzie osadzone są żarówki jest wszystko ok. Nawet próbowałem podłączyć żarówkę bez tego na krótko od bezpiecznika i też nie chciała świecić.

Największy cyrk zaczął się gdy złożyłem wszystko do kupy. Po odpaleniu samochodu chciałem sprawdzić czy wszystko jest ok i okazało się że albo po włączeniu kierunkowskazu albo po naduszeniu na STOP nie za każdym razem zapalała się kontrolka od świec żarowych.

Już jestem zdezorientowany co to może być. Proszę o pomoc.

Teraz:

Wcześniej:
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #8 - Sobota, 13.09.2008, 14:10:29 - NIEPRZECZYTANA »

po naduszeniu na STOP nie za każdym razem zapalała się kontrolka od świec żarowych.
Ona się nie powinna wtedy zapalać. Coś pokręciłeś, czy ja źle czytam?

mati85 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #9 - Sobota, 13.09.2008, 14:19:36 - NIEPRZECZYTANA »

No nic z tym nie robiłem. Po prostu po nałożeniu wszystkich plastików w środku, zmontowaniu w całość świateł i odpaleniu silnika dokładnie 2 razy zaczęła ona mrugać, akurat za 1 razem w momencie gdy nadusiłem na STOP, gdy puściłem i chwile poczekałem zgasła. Świece sprawdzałem, wszystkie są ok

Teraz:

Wcześniej:
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #10 - Sobota, 13.09.2008, 14:35:10 - NIEPRZECZYTANA »

Po prostu po nałożeniu wszystkich plastików w środku, zmontowaniu w całość świateł i odpaleniu silnika dokładnie 2 razy zaczęła ona mrugać, akurat za 1 razem w momencie gdy nadusiłem na STOP, gdy puściłem i chwile poczekałem zgasła. Świece sprawdzałem, wszystkie są ok
Poczytaj na forum jakie mogą być przyczyny migania kontrolki od świec żarowych...

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #11 - Sobota, 13.09.2008, 14:45:48 - NIEPRZECZYTANA »

A niedziałające światła cofania to pewnie włącznik na skrzyni biegów, popatrz dokładnie od tyłu skrzyni, jest tam kostka, wyjmij ją, przeczyśc, może coś nie łączy i dlatego nie ma świateł, ewentualnie sam włącznik nie działa.

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
Luca Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba, 2000, 1.4 MPI

« Odpowiedz #12 - Niedziela, 01.02.2009, 14:36:09 - NIEPRZECZYTANA »

Witam

Mam ten sam problem tylko w Cordobie. Wymieniłem żarówki od przeciwmgielnego i cofania. Sprawdziłem bezpieczniki - wszystko OK. I świateł jak nie było tak nie ma. Gdzieś czytałem, że mogły popękać kable ponieważ łamią się w tej tylnej klapie. Nie wiem.
    I jeszcze jedno nie działała lampka oświetlenia wewnętrznego - okazało sie, że bezpiecznik. ale dlaczego przepalił się bezpiecznik???? Teraz lampka działa ale włącza się podczas jazdy jak bujnie samochodem bardzo mnie to wkurza. Jeśli macie takie samy objawy podzielcie się co z tym zrobiliście. Ja ostatecznie chyba jutro pojadę do elektryka.

Pozdrawiam wszystkich uczestników forum
marmax3 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była: Cordoba '97 1.4 AEX, Jest: Citroen C4 Picasso 1.6 VTi

« Odpowiedz #13 - Poniedziałek, 02.02.2009, 07:37:58 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Luca
Mam ten sam problem tylko w Cordobie. Wymieniłem żarówki od przeciwmgielnego i cofania. Sprawdziłem bezpieczniki - wszystko OK. I świateł jak nie było tak nie ma. Gdzieś czytałem, że mogły popękać kable ponieważ łamią się w tej tylnej klapie. Nie wiem.
Do przeciwmgielnych ta teoria mogłaby być prawdziwa, ale cofania są w lampie na błotniku, więc połamany kabel nie ma nic wspólnego z "wstecznymi"

Cordoba: Yaris Verso: Citroen C4 Picasso:
Luca Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba, 2000, 1.4 MPI

« Odpowiedz #14 - Poniedziałek, 02.02.2009, 14:20:18 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: marmax3
Do przeciwmgielnych ta teoria mogłaby być prawdziwa, ale cofania są w lampie na błotniku, więc połamany kabel nie ma nic wspólnego z "wstecznymi"

Jak stoisz za samochodem to z lewej strony jest przeciwmgielne, a z prawej cofania (w klapie)
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Problemy z elektryką, dziwne zachowanie auta
Skocz do: