+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» sprzęgło
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 14 15 [16]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: sprzęgło  (Przeczytany 168580 razy)
Antonio Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba, 1998, 1,9 TDi

« Odpowiedz #225 - Sobota, 12.09.2015, 23:06:45 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Antonio
chciałbym też żeby za rok się rozsypało...
To bierz najtańsze jakie znajdziesz, a najlepiej najtańsze używane. Być może roku nie doczeka :rotfl: Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać :P
dlatego pytam, bo nigdy nie wymieniałem sprzęgła.. wiem, że to ironia, ale nikt nie napisał o używce. Teoretycznie każde może rozsypać się po roku, nawet Luk, który chyba jest montowany w oryginale. Poza tym tak jak pisałem, znajomy który pracuje już kilka lat w sklepie motoryzacyjnym powiedział, że z tymi markami co do sprzęgieł nikt nie zgłaszał mu problemów. I tak na marginesie, jest to wersja ekonomiczna ale nie pierwsza lepsza, byle najtańsza.

mac456x9 wymiana sprzęgła to nie mały wydatek. Warto poobserwować przez dłuższy czas zachowanie sprzęgła i czy ślizganie występuje. Jeśli problem był jednorazowy to można powoli odkładać na nowy komplet ale bez spiny
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #226 - Sobota, 12.09.2015, 23:33:48 - NIEPRZECZYTANA »

Wiesz, tylko mnie nie boli wydatek. Bardziej mnie zaboli jak mi się sprzęgło rozsypie gdzieś w Austrii którą mam zamiar odwiedzić w najbliższym czasie. Autko leciwe, ale pewne i zadbane więc nie zmieniam. Tylko wymagam od niego 100% niezawodności. Dlatego wolę wymienić i mieć spokój niż zastanawiać się czy jak tym razem przycisnę to mi się rozsypie.

Jak chcesz zmieniać sprzęgło to koniecznie omijaj Luk'a. Sachs jest droższy o jakąś śmieszną kwotę a będziesz miał pewniejsze sprzęgło. Wg mnie - nie ma co oszczędzać na tej części.
« Ostatnia zmiana: Sobota, 12.09.2015, 23:34:57 wysłane przez mac456x9 » Zapisane
Antonio Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba, 1998, 1,9 TDi

« Odpowiedz #227 - Niedziela, 13.09.2015, 21:05:29 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: mac456x9
Bardziej mnie zaboli jak mi się sprzęgło rozsypie gdzieś w Austrii
to zmienia postać rzeczy :)
Ja dojeżdżam głównie do pracy, która jest 20 km od mojego domu, ale jak miałem do zrobienia 1500 km w podróży wakacyjnej to sprawdziłem auto od deski do deski, żeby uniknąć jakiś problemów.
Co do Sachs'a to słyszałem właśnie dobre opinie. Dzięki za info. Poczekam jeszcze i zakupie porządne.
aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #228 - Środa, 30.09.2015, 10:21:46 - NIEPRZECZYTANA »

Antonio, przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i domyśl skąd moja ironia :eye:
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #229 - Środa, 30.09.2015, 17:29:48 - NIEPRZECZYTANA »

Panowie, jakieś pomysły apropo mojego problemu z poprzedniej strony? Znów miałem akcję taką, że sprzęgło ni z tego ni z owego zaczęło się ślizgać a następnego dnia przestało. Docisk pada? Czy może coś kapie na sprzęgło losowo? :/ Trochę mnie to dobija.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #230 - Środa, 30.09.2015, 17:31:54 - NIEPRZECZYTANA »

Pada... Jezdzij delikatniej lub wymieniaj

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #231 - Środa, 30.09.2015, 17:53:45 - NIEPRZECZYTANA »

Ok, czyli jednak samo sprzęgło się poddaje. Raby, zmieniać wg Ciebie z dwumasem czy bez? Ten mój jest ok. Działa cały czas i nie szarpie. Znam opinię, że najlepiej jak najdłużej jeździć na ori dwumasie bo zamienniki są słabej jakości (regenerowane).
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #232 - Środa, 30.09.2015, 20:33:13 - NIEPRZECZYTANA »

Jak by go zalewal olej od walu to ciagle byly by uslizgi. Ja bym robil komplet no chyba ze dwumas na prawde w idealnym stanie. Ale pamietaj o wysprzegliku.
Dla ciekawostki: u mnie dalej siedzi sprzeglo z ktorym kupilem leosia 6 lat temu. 100 000 po programie i 8 000 na obecnym setupie.
Nie slizga sie i dwumas jakos zyje.

mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #233 - Niedziela, 11.10.2015, 20:15:35 - NIEPRZECZYTANA »

Odebrałem wczoraj auto od mechanika. Nowiutki dwumas sachs, tarcza i docisk. Wszystko fabrycznie zmontowane. Cały zestaw. Pięknie. I nadal to gfno się ślizga. Załamałem się. 1,5tysia w plecy. Co może być przyczyną? Może ten nieszczęsny wysprzęglik czy co innego...
Przed wymianą na chwilę znów się uspokoiło i sprzegło się nie ślizgało. Wczoraj po wymianie też było ok. A dziś... 100km/h, 5tka i but. Obroty lecą z 2 na 3 tys. :/
Byłem przekonany, że wysprzęglik nazwany w zestawie jako "Centralny wysprzęglik" to jest to o czym Raby napisał wyżej. Z tego co się doczytałem to jest jeszcze pod pedałem sprzęgła i w skrzyni...
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 11.10.2015, 21:02:56 wysłane przez mac456x9 » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #234 - Poniedziałek, 12.10.2015, 09:38:47 - NIEPRZECZYTANA »

Czy na pewno się ślizga? Słychać zmianę obrotów?
Jak pompka przy pedale by padła był by problem ze zmianą biegow lub sprzęgło brało by od góry.

mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #235 - Poniedziałek, 12.10.2015, 15:14:15 - NIEPRZECZYTANA »

Niestety ślizga się.  Usłyszałem zmianę obrotów silnika.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #236 - Poniedziałek, 12.10.2015, 16:07:12 - NIEPRZECZYTANA »

jezeli pedal spregla działa prawidłowo, jest odpowietrzony to składał bym reklamacje
A lekkie naciśnięcie sprzęgła powoduje uslizg?

mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #237 - Poniedziałek, 12.10.2015, 19:13:35 - NIEPRZECZYTANA »

Dziś jeszcze odpowietrzyliśmy wysprzęglik. Z tego co gość mówił, to wraz z wysprzęglikiem odpowietrza się pompa sprzęgła. Więc zobaczymy. Po odpowietrzeniu było znów dobrze.
Najgorsze jest to, że sprzęgło raz się ślizga a raz nie. Dokładnie tak samo jak stare sprzęgło.
komarekanen Mężczyzna
Krisss
Świeżak

Samochód: Toledo, 1997, 1.9 TDI 1Z 90KM

« Odpowiedz #238 - Piątek, 13.11.2015, 15:29:30 - NIEPRZECZYTANA »

Siema. Mam inny problem, mam toledo 1997 1.9TDI 90KM i mam wysoko pedał sprzęgła, łapie ok nie śliska się ale jest bardzo wysoko jakież 4 cm nad hamulcem. Problem jest dosyć nie wygodny, sprzęgło jest hydrauliczne. Pytanie, czy jest możliwość regulacji tego ? Dlaczego tak jest ? Wątpię aby było tak fabrycznie, a miałem już 9 różnych aut :/

P.s dodam że przez pierwsze wciścniecie jakieś 5 cm... jest jakby luz - poprostu nic się nie dzieje , nie wysprzęgla. I czy jest opcja ten luz zniwelować .
« Ostatnia zmiana: Piątek, 13.11.2015, 15:30:50 wysłane przez komarekanen » Zapisane

Pomogłeś ? Odwdzięcze się  :)
Strony: 1 ... 14 15 [16]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» sprzęgło
Skocz do: