Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka
»
Światła i oświetlenie
»
Co łączy światła ze wspomaganiem układu kierowniczego
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony: [
1
]
2
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Co łączy światła ze wspomaganiem układu kierowniczego (Przeczytany 23585 razy)
ro-dan
Użytkownik
Samochód: CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005
Co łączy światła ze wspomaganiem układu kierowniczego
«
Wtorek, 31.01.2006, 12:28:17 -
NIEPRZECZYTANA
»
W mojej cordobie (2005r.) zauważyłem pewien związek natężenia światła reflektorów ze wspomaganiem układu kierowniczego. Otóż przy każdym ruchu kierownicą następuje delikatne "falowanie" natężenia świateł reflektorów. Szczególnie jest to zauważalne na postoju i bezpośrednio po uruchomieniu silnika. Pojechałem z tym do ASO a tam mi powiedzieli, że "ten typ tak ma". Nie wiem czy faktycznie "ten typ tak ma", czy robią mnie w bambuko.
«
Ostatnia zmiana: Piątek, 09.01.2009, 09:07:00 wysłane przez KYS
»
CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005
cool+
peter174
niezależny
Użytkownik
Samochód: ASZ
CO ŁĄCZY ŚWIATŁA ZE WSPOMAGANIEM UKŁ. KIEROWNICZEGO?
«
Odpowiedz #1 -
Wtorek, 31.01.2006, 12:36:50 -
NIEPRZECZYTANA
»
wydaje mi sie ze tak nie powinno być ... albo w tym serwisie nie rozpoznali problemu albo nie wiedza jak sie do tego zabrac
jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
>>>Klub Seat Ibiza Polska<<<
Jobski
Użytkownik
«
Odpowiedz #2 -
Wtorek, 31.01.2006, 17:43:13 -
NIEPRZECZYTANA
»
dokładnie ttm bo masz elktryczno-hydrauliczne wspomaganie i czymś trzeba je zasilić a pracujacy na wolnych obrotach alternator nie wyrabia na reflektory i wspomaganie
Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
Adas
Gość
«
Odpowiedz #3 -
Wtorek, 31.01.2006, 21:00:09 -
NIEPRZECZYTANA
»
moja Ibiza 1.9 TDi z 2002 roku tez tak ma
Morgan
Gość
«
Odpowiedz #4 -
Wtorek, 31.01.2006, 23:23:13 -
NIEPRZECZYTANA
»
Kazda ibiza/cordoba 6l tak ma. Wspomaganie jest tutaj elektryczno-hydrauliczne w zwiazku z czym gdy krecisz kolkiem stojac w miejscu wspomaganie ostro pracuje (jak w kazdym aucie ze wspomaganiem gdy stoimy w miejscu i krecimy). Co zatym idzie pobiera sporo pradu powodujac duze obciazenie. Objawia sie to m.in. "przygasaniem" reflektorow.
Zrob sobie inny test. W nocy na wlaczonym silniku i zapalonych swiatlach stojac w miejscu przelacz pokretlo nawiewow od 0do4 i zobaczysz ze swiatla tez beda przygasac stopniowo bo to takze powoduje zwiekszony pobor pradu.
Wszystko jest normalne i nie tyle "te typy tak maja" jak tak po prostu musi byc :wink:
bart30
Użytkownik
Samochód: Opel Mokka Cosmo 1.4T 2014 RM2015
«
Odpowiedz #5 -
Środa, 01.02.2006, 20:22:48 -
NIEPRZECZYTANA
»
Moja Ibizka ma to samo jeszcze jak jedziesz z górki na luzie a jest ślisko i zadziała ABS przy hamowaniu jest to samo a jaki masz akumulator umnie jest jakiś Banner bateries 44 Ah i mi osobiście wydaje się że jest to zamało do takiej kupy elektyki
Obecnie Opel Mokka Cosmo 1.4T 2014 RM2015
Był Seat Ibiza Signo 1.4 2004
ro-dan
Użytkownik
«
Odpowiedz #6 -
Środa, 01.02.2006, 21:49:05 -
NIEPRZECZYTANA
»
...nie mam pojęcia jaki tam jest akumulator, poprostu nie zaglądałem do pudełka, w którym jest on umieszczony...
...no ale skoro w innych autach też się to dzieje to znaczy, że jednak te typy tak mają... a już myślałem, że jest jakieś zwarcie w układzie wspomagania...
cool+
lukaszkorbonski
Gość
«
Odpowiedz #7 -
Czwartek, 02.02.2006, 16:32:55 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam.
Ja mam benzynę 1,4 z 1998 ze wspomaganiem hydraulicznym i u mnie z koleji rosną obroty silnika jak maksymalnie na postoju skręcę koła. Ale jak pamiętam wszystkie moje auta tak miały.
Arek
Gość
«
Odpowiedz #8 -
Sobota, 04.02.2006, 19:15:09 -
NIEPRZECZYTANA
»
no ja mam cordobe 2005 i tez mi światła przygasają przy kreceniu , pytanko do Ciebie mam ro-dan wymienili ci parujące leflektory czy tez Ci powiedzieli ze ten typ tak ma ?
ro-dan
Użytkownik
«
Odpowiedz #9 -
Sobota, 04.02.2006, 22:12:44 -
NIEPRZECZYTANA
»
...na razie czekam na odpowiedź "centrali", do której wysłali zdjęcia zaparowanych szkieł. Zobaczymy co zdecyduje tajemnicza "centrala"
...
cool+
Arek
Gość
«
Odpowiedz #10 -
Niedziela, 05.02.2006, 14:46:24 -
NIEPRZECZYTANA
»
a to jeszcze Cię pomęcze ro-danku, lustereczko świszczące tez wymienili czy zalepili jakimś syfem ( u mnie zalepili i zamierzam tez zrobić zdjęcie i wysłać do centrali, chyba ich pop... zeby w XXI wieku lusterka uszczelniać pianką montażową lub czymś takim ) i jeszcze jedno czasami na nierównościach dochodzi jakiś dziwny odgłos z tyłu ( te gumy wyjęli co trzeszczały takze to coś innego ) byłem straciłem 4 godz i nic nieznaleźli, moze miałeś podobny problem.( chcieli zebym zostawił samochód u nich z 2 dni ale strach zostawiać troszke )
Pozdrawiam
abdul
Klubowicz
Użytkownik
«
Odpowiedz #11 -
Niedziela, 05.02.2006, 16:24:04 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "ro-dan"
...nie mam pojęcia jaki tam jest akumulator, poprostu nie zaglądałem do pudełka, w którym jest on umieszczony...
...no ale skoro w innych autach też się to dzieje to znaczy, że jednak te typy tak mają... a już myślałem, że jest jakieś zwarcie w układzie wspomagania...
Akumulator wiele tu nie ma do gadania.
Tutaj chodzi o to, że przy alternatorze poskąpili na lepszy/większy kondensator.
Jeżeli denerwuje Cię to falowanie to zamontuj sobie jakiś kondensator od car-audio (z 1F). Jak masz wzmacniacz to będziesz miał 2 pożytki z jednej rzeczy
Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
ro-dan
Użytkownik
«
Odpowiedz #12 -
Środa, 15.02.2006, 20:48:40 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "Arek"
a to jeszcze Cię pomęcze ro-danku, lustereczko świszczące tez wymienili czy zalepili jakimś syfem ( u mnie zalepili i zamierzam tez zrobić zdjęcie i wysłać do centrali, chyba ich pop... zeby w XXI wieku lusterka uszczelniać pianką montażową lub czymś takim ) i jeszcze jedno czasami na nierównościach dochodzi jakiś dziwny odgłos z tyłu ( te gumy wyjęli co trzeszczały takze to coś innego ) byłem straciłem 4 godz i nic nieznaleźli, moze miałeś podobny problem.( chcieli zebym zostawił samochód u nich z 2 dni ale strach zostawiać troszke )
Pozdrawiam
Sorry, że nie odpowiadałem ale byłem tydzień na nartach na Słowacji - super było.
Z lusterkami nie mam problemów - są dobrze spasowane i nie świszczą. Tylne zawieszenie po wyjeciu plastików też narazie jest w miarę ciche, tak więc jedyny problem narazie to światła. No i musieli wymienić znaczki "S" tylny i przedni bo zaśniedziały i pokryły się bąblami (po dwóch miesiącach eksploatacji !!!!)
Czekam na kolejne niespodzianki :?
[
Dodano
: 2006-05-10, 16:30
]
ro-dan wymienili ci parujące leflektory czy tez Ci powiedzieli ze ten typ tak ma ?
... w końcu się doczekałem się na odpowiedź "CENTRALI" dotyczącą parujących reflektorów - stwierdzili, że trzeba zamontować odpowietrzniki reflektorów...
...zamontowali - i jak narazie reflektory nie parują - zobaczymy co będzie jak sie pogoda popsuje
...
cool+
hitek
Użytkownik
Samochód: Ibiza 6L '03 1.2 AZQ 5d
Odp: CO ŁĄCZY ŚWIATŁA ZE WSPOMAGANIEM UKŁ. KIEROWNICZEGO?
«
Odpowiedz #13 -
Sobota, 26.04.2008, 19:29:17 -
NIEPRZECZYTANA
»
Eee, odpowiedź prosta. W momencie jak auto stoi w miejscu wszystko jest ok. Ale jeśli skręcisz koła, zadziała pompa wspomagania powodując spadek obrotów silnika, bo silnik staje się obciążony działaniem pompy. Wraz ze spadkiem obrotów silnika, spadają obroty alternatora, a więc automatycznie masz niższe napięcie w sieci. Spróbuj skręcić koła przy 2000 obrotów i nie powinny przygasać. Chyba że masz diesla TDi, bo wtedy wcale nie powinny przygasać na żadnych obrotach
What's up ?
KYS
~ KYS ~ ?
Moderator
Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)
Odp: CO ŁĄCZY ŚWIATŁA ZE WSPOMAGANIEM UKŁ. KIEROWNICZEGO?
«
Odpowiedz #14 -
Poniedziałek, 28.04.2008, 08:15:48 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: hitek
Chyba że masz diesla TDi, bo wtedy wcale nie powinny przygasać na żadnych obrotach
Jeżeli masz wspomaganie elektryczno-hydrauliczne to przy kręceniu prawie na postoju też przygasają światła...
ASZ + FJW = T
DI
Strony: [
1
]
2
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka