+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» TDi a CDTi
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: TDi a CDTi  (Przeczytany 26963 razy)
andre7725 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo '00, 1.9 TDI AHF+ by Tune-Up

« Odpowiedz #15 - Poniedziałek, 17.08.2009, 06:29:03 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: FiFi
ople to w ogóle kiszka, jakby LADA wzięła go we władanie to by i samochód zrobiła jakiś z tego a nie taki shit co jeździ po polskich drogach  i zżera go rdza a wykonianie woła o pomste do nieba

Że tak się zapytam, miałeś kiedyś opla że takie stwierdzenia :o  ??? Czy tylko słyszałeś gdzieś coś?
krumi1978 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba Vario '01, 1.9 TDI ASV

« Odpowiedz #16 - Poniedziałek, 17.08.2009, 07:28:32 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: grigorij35
jestem ciekaw czy jest to porównywalnie dobry silnik do naszych TDi
Jakie w tych silnikach są największe problemy (jakie plusy i minusy)
Witam.
To może się trochę wypowiem w sprawie Opla. Nigdy tego nie kupujcie - zwłaszcza tych nowszych po 2004. "Projektuje" kable do GM i cała ta ich systematyka i materiały to jedna wielka kicha. Co do CDTI, to jeździliśmy jakiś czas służbowym Combo 1,7 i muszę powiedzieć, że miło się zaskoczyłem. Silnik dość dziwnie(miękko) mruczy, ale jak na wysokie Combo szedł całkiem nieźle po niemieckich autostradach. Zapakowany cały i ponad 600km potrafił przejechać na jednym baku - przy max. butowaniu. To na plus. A na minus - jakość wykończenia, no i jak kolega pisał wycieki oleju i inne problemy z elektryką czy mechaniką. Mimo że całkiem ekonomiczny, to i tak bym go(żadnego Opla) nigdy nie kupił. Nowa Astra i Vectra są całkiem przyjemne w środku, ale nowa Vectra z przebiegiem 45000 trzęsie już przy odpalaniu jak nie wiem. Fakt - w środku diesel w ogóle jest niesłyszalny. Ale cóż z tego. Wolny wybór - ja jestem na NIE  ;D

FiFi Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '00, 1.9 SDi AGP

« Odpowiedz #17 - Poniedziałek, 17.08.2009, 07:45:30 - NIEPRZECZYTANA »

ople to w ogóle kiszka, jakby LADA wzięła go we władanie to by i samochód zrobiła jakiś z tego a nie taki shit co jeździ po polskich drogach  i zżera go rdza a wykonianie woła o pomste do nieba

Że tak się zapytam, miałeś kiedyś opla że takie stwierdzenia :o  ??? Czy tylko słyszałeś gdzieś coś?

Miałem okazje nie raz jeździć Uplem, słyszałem opinie na ich temat od długoletnich posiadaczy, nasłuchałem się sporo z TV i od ludzi. Wystarczy również ich sam widok oraz cena, która kusi tylko wiejskich tunerów. Auto bez żadnych rewelacji. Jestem i byłem zawsze na ANTY nastawiony i zdania oraz postawy nie zmienię.

Niech Calibra w LPG będzie z Wami, drodzy posiadacze Uplów

:rotfl:
Qba Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #18 - Poniedziałek, 17.08.2009, 09:22:58 - NIEPRZECZYTANA »

kusi tylko wiejskich tunerów
call me "wiejski tuner" :rotfl:  coś czuję, że Twoje doświadczenia z oplem zakończyły się właśnie na wspomnianej calibrze, trudno... są gusta i guściki  ;)
Cytat: krumi1978
i jak kolega pisał wycieki oleju i inne problemy z elektryką czy mechaniką.
po roku użytkowania i przejechaniu 20 tys km nic a nic się nie zepsuło, nie wziął ani grama oleju, zero problemów, przebieg 97 tys km,

FiFi Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #19 - Poniedziałek, 17.08.2009, 09:28:58 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Qba
call me "wiejski tuner" :rotfl:  coś czuję, że Twoje doświadczenia z oplem zakończyły się właśnie na wspomnianej calibrze, trudno... są gusta i guściki  ;)

upel sam sobie taką renomę wyrobił. Sam sobie winien.
a tak jak już koledzy wyżej wspominali - upel i silnik diesla to jedno wielkie nie porozumienie.

Qba, rozumiem Twoje oburzenie. Masz upla - wiem że to boli  :'(  - każdy chwali swoje.

VW TDi - to jest to.

« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 17.08.2009, 09:30:56 wysłane przez FiFi » Zapisane
Qba Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #20 - Poniedziałek, 17.08.2009, 09:33:06 - NIEPRZECZYTANA »

przeczytaj mój post i zastanów się nad tymi silnikami opla...

Napisano: Poniedziałek, 17.08.2009, 10:31:19

FiFi, ja nie chwalę swojego tylko to co dobre, wg mnie mój diesel niczym nie odbiega od silników TDI

FiFi Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #21 - Poniedziałek, 17.08.2009, 09:34:40 - NIEPRZECZYTANA »

Qba, nie odbiega ale nie dorównuje VW
Qba Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #22 - Poniedziałek, 17.08.2009, 10:06:18 - NIEPRZECZYTANA »

w czym mu nie dorównuje? myślę, że CDTI przewyższa technologicznie TDI, jak wszyscy wiemy vw kończy z PD, a zaczyna z CR, btw skoro TDI takie zajebiste, to dlaczego jeździsz SDI?  :rotfl:

FiFi Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #23 - Poniedziałek, 17.08.2009, 10:09:44 - NIEPRZECZYTANA »

Qba, bo mnie na TDi  nie stać było  :-X  ale ja bynajmniej jeżdżę autem z sercem VW a nie jakimś tam oplem którym jeżdżą aby chłopki na wiejskie balety.  :ok: 

Ps. A wiesz że OPLA waży się podwójnie ? 1/2 to szpachla

:-[
andre7725 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo '00, 1.9 TDI AHF+ by Tune-Up

« Odpowiedz #24 - Poniedziałek, 17.08.2009, 10:10:52 - NIEPRZECZYTANA »

Hmmm, miałem przyjemność użytkowania Opla kadeta 81 r 1,3. Kupiłem go z przebiegiem ponad 200tys ( tak mi przynajmniej porzedni właściciel powiedział bo tam licznik liczył tylko do 100tyś i mówi ł ze go 2x przekręcił. Ja zapakowałem lpg i nakręciłem nim 250tyś i silnik się skonczył ( znaczy jeżdził, ale już zaczoł brać takie ilości oleum ze zastanawiałem się czy jeżdze na lpg czy na oleju...) Kupiłem drugi silnik z niewiadomym przebiegiem, troche pojeżdziłem i kupiłem inne autko a to sprzedałem. I ten gościu jeszcze nim jeżdzi do tej pory, nie wiem jakie przebiegi robi ale auto ma już 29 lat i jeżdzi. I co najciekawsze, blache ma oryginał, i jak go ostatnio widziałem to delikatnie go ruda zaczyna dopiero. Więc suma-sumarum bardzo sympatycznie wspominam to autko...
Qba Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #25 - Poniedziałek, 17.08.2009, 10:17:43 - NIEPRZECZYTANA »

oj kolego uogólniasz, a widzę, że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, zero konkretów, rozumiem Cie kult VW i żadna inna marka dla Ciebie nie istnieje, współczuję  :'(  a może boli Cie to, że są lepsze ople od Twojego seacika?

FiFi Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #26 - Poniedziałek, 17.08.2009, 10:27:52 - NIEPRZECZYTANA »

Qba, sprawdź statystyki awaryjności tych aut VW - silników i podzespołów i porównaj z Uplem  :ok:

Co tu się oszukiwać - VW jest dobrze wykonany - upel dopuszczająco do ruchu  :)

Mam SDi, fakt - Tdi to poezja. Ale cieszę się tym co mam i nie narzekam. Kiedyś przyjdzie czas, to zmienię na TDi.
SDi można bić rekordowe ilości km, silniki nie do zajechania. Stworzone przez VW do tyrki w trasie.
A po kolejne - upel... dźwięk silnika upla jest jak brzęczenie komara. Znajomy ma vectre b w dieslu. To jest porażka. Gorzej zbiera się od mojej Izki. Fakt - różnią się masą. Ale czuć to jak się jedzie. Niestety.
Qba Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #27 - Poniedziałek, 17.08.2009, 10:47:02 - NIEPRZECZYTANA »

ja mówię o nowych oplach a Ty o jakichś struclach... mnie nie interesują statystyki... znam z doświadczenia ople i rodzinę vw, niestety na plus dla opla...

mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #28 - Poniedziałek, 17.08.2009, 11:00:12 - NIEPRZECZYTANA »

Dajcie na wstrzymanie  :o

Wszystko zależy od danego ezgemplarza. Są VW które lecą, Ople tak samo a trafi sie bezawaryjny fiat... Nie ma reguły. Mozna jedynie wybierać statystycznie najbardziej solidną i bezawaryjną markę. Ale tu też nie mozna sie speirać, są niezależne statystyki Dekra (czy Decra?) które mówią o tym...
Pozdr
tchopz Mężczyzna
replikant ;)
Użytkownik

Samochód: Skoda Superb 2.0 TDI 170KM, Replika AC Cobra 2.9 V6 24v w budowie.

« Odpowiedz #29 - Poniedziałek, 17.08.2009, 11:10:57 - NIEPRZECZYTANA »

sprawdź statystyki awaryjności tych aut

Akurat to ma sens jeśli rozmawiamy o nowych autach.
Większość tych testów jest przeprowadzanych w Niemczech. A tam nie dość, że aut w wieku 15 lat i więcej jest niewiele to jeszcze warunki jazdy inne...

--->Karawan tchopza
Replika AC Cobra w budowie - http://tchopz-cobra.blogspot.com/
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» TDi a CDTi
Skocz do: