Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozporki - prosze o porady  (Przeczytany 22155 razy)
burbur Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba Coupe '01, 1.9TDI 110KM; Ford Focus 2,0tdci

« Odpowiedz #15 - Sobota, 03.01.2009, 14:04:17 - NIEPRZECZYTANA »

Śmiem twierdzić że różnica jest, auto jest sztywniejsze znacznie mniejsze siły działają na nadwozie i nie wygina się ono tak w momencie przeciążeń. Jako przykład podam takie auta jak Skoda Favorit czy Felicja, gdzie gdy nie masz zamontowanej rozpórki to potrafi pękać przednia szyba z powodu naprężeń nadwozia. Dodam jeszcze że w Lancii Delta Integrale nadwozie bez rozpórek potrafiło się tak skręcać że puszczały oryginalne spawy.     
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #16 - Sobota, 03.01.2009, 15:07:48 - NIEPRZECZYTANA »

O skodzie Favorit słyszałem - nie dorób socjalistycznych Czech.

Auto jest wyliczone na siły działające na karoserię. W przypadku cywilnych samochodów.
Usztywnienie na przodzie lub tyle lub obrywu stronach - może spowodować rozkłady sił i pracowanie ich w innych miejscach - a co za tym idzie pęknięcia szyb i nawet karoserii. W autach rajdowych ma to sens w cywilnych jest to raczej zbędny balast.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #17 - Sobota, 03.01.2009, 16:19:25 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: burbur
znacznie mniejsze siły działają na nadwozie
To jest niemożliwe - bo siły działające na karoserie będą takie same, co najwyżej zmieni się ich rozkład.

Założenie rozpórki (rozpórek) może mieć także odwrotny efekt do założonego, ponieważ usztywniasz pewne części nadwozia samonośnego, czyli zmieniasz coś co wymyślili konstruktorzy nadwozia.

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #18 - Sobota, 03.01.2009, 17:53:52 - NIEPRZECZYTANA »

Założenie rozpórki (rozpórek) może mieć także odwrotny efekt do założonego, ponieważ usztywniasz pewne części nadwozia samonośnego, czyli zmieniasz coś co wymyślili konstruktorzy nadwozia
Właśnie o to chodzi, montaż rozpórek na kielichy nie zmianie wartości sił pochodzących od kół, drogi, sił odśrodkowych itd, nie zmienia również punktu przyłożenia tych sił, może co najwyżej zmienić rozkład tychże sił na nadwozie. Nadwozie samonośne jest tak konstruowane że ma w pewnych granicach możliwość odkształceń i skręceń, co skutkuje zmniejszeniem oddziaływań na poszczególne newralgiczne miejsca, co jest projektowane i testowane przez producenta. Wprowadzenie elementu zmieniającego te rozkłądy może spowodować, że pewne miejsce konstrukcji nadwozia, pewien zgrzew może być bardziej obciążony niż został wyliczony i dochodzi do jego zerwania. Pójdzie jeden, reszta poleci lekko.
Zazwyczaj rozpórki montowane są do sportowych samochodów, o nadwoziu mocno usztywnionym, lub wyposażonym w klatkę, ale zawsze z bardzo przesztywnionym zawieszeniem, nigdy na serii.

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
burbur Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #19 - Sobota, 03.01.2009, 20:48:46 - NIEPRZECZYTANA »

Nie jestem super znawcą, ale czytam dużo prasy motoryzacyjnej i nigdy nie spotkałem się z artykułem żeby rozporka źle wpływała na trwałość nadwozia i doprowadzała do jego pękania  :-\
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #20 - Sobota, 03.01.2009, 21:31:48 - NIEPRZECZYTANA »

Gdybyśmy prasę czytali - "to byśmy w Zimie chodzili w Sandałach".
Zapamiętaj, ze prasa jest medialnym manipulatorem. Może powinieneś zapytać mechaników, sportowców, ludzi kończących szkoły mechaniczne

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

burbur Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #21 - Sobota, 03.01.2009, 21:58:18 - NIEPRZECZYTANA »

Skoro rozpórki tak źle wpływają na samochody to:

1. Poproszę o jakieś konkretne dowody (może komuś kiedyś zaszkodziła popsuła auto? wypowiedz jakiegoś kierowcy, specjalisty od zawieszeń oczywiście nie sponsorowana) a nie wypowiedz w stylu że tak jest a jak ci się nie podoba to spadaj.
2. Dlaczego montowane są w każdym mocno tuningowanym aucie.
3. Dlaczego rozporki montowane są oryginalnie np. w Nissanie 350Z (może ludzie z Nissana się nie znają  :-X )

Na koniec dodam że uważam montaż rozpórki w aucie które nie będzie mocno przerabiane (kompleksowa przebudowa zawieszenia, duży wzrost mocy itp.) nie ma sensu, ale jeśli ktoś chce to jego sprawa i nie powinno się go wprowadzać w błąd że mu auto się rozleci. 
Tominator
Gość

« Odpowiedz #22 - Sobota, 03.01.2009, 22:40:36 - NIEPRZECZYTANA »

Ja montuje bo musze mieć trochę sztywniejsze auta, pytałem cały sztab ludzki i powiedzieli mi że będzie sztywniejsze - ja im wierze ;D
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #23 - Niedziela, 04.01.2009, 00:16:38 - NIEPRZECZYTANA »

2. Dlaczego montowane są w każdym mocno tuningowanym aucie.
Nie wiem co masz na myśli "mocno tuningowane", ale jeżeli chodzi Ci o ładny lakier i tonę spojlerów to montują je dla szpanu, bo i tak samochdy takie wożone są na lawetach.
Jeżeli o coś co ma szybko jeździć, czyli ma zmienione zawieszenie to po to, żeby usztywnić w odpowiednich punktach seryjną karoserię do nieseryjnych zastosowań.

3. Dlaczego rozporki montowane są oryginalnie np. w Nissanie 350Z (może ludzie z Nissana się nie znają   )
Bo tak wymyślili konstruktorzy Nissana 350Z, a nie jego właściciel...

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
burbur Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #24 - Niedziela, 04.01.2009, 19:37:19 - NIEPRZECZYTANA »

Chodziło mi o coś co ma szybko jeździć
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #25 - Poniedziałek, 05.01.2009, 00:26:49 - NIEPRZECZYTANA »

Ja nosze sie z zakupem wlasnie dla tego ze po zmianie zawiechy auto faktycznie stalo sie duzo twardsze i tak jak pisali juz nieco wyzej ponoc w takich wypadkach taka "modyfikacja" jest wskazana...

kamil
Gość

« Odpowiedz #26 - Wtorek, 06.01.2009, 17:25:59 - NIEPRZECZYTANA »

a ja polecam lekture racingforum.pl - jet tam sporo o rozporkach i wypowiadaja sie praktycy, a nie teoretycy.
Guteq Mężczyzna
RED EVO1
Użytkownik

Samochód: Red EVO1

« Odpowiedz #27 - Niedziela, 10.05.2009, 10:15:05 - NIEPRZECZYTANA »

Mam pytanie czy będzie pasowała rozpórka z Ibizy przejściówki 99-02 do Ibizy 96-99 ?

szukajka się zepsuła?   :los:
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 10.05.2009, 11:41:06 wysłane przez daniels » Zapisane
Qba Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #28 - Niedziela, 10.05.2009, 11:13:30 - NIEPRZECZYTANA »

powinna pasować, to są praktycznie te same samochody, różniące się zewnętrznymi blachami

Guteq Mężczyzna
RED EVO1
Użytkownik

Samochód: Red EVO1

« Odpowiedz #29 - Niedziela, 10.05.2009, 11:20:02 - NIEPRZECZYTANA »

no właśnie powinna ale czy na pewno, nie widzi mi sie kupić a potem okaże się ze lipa
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Zawieszenie, układ hamulcowy i kierowniczy» Rozporki - prosze o porady
Skocz do: