+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» wycieraczki
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3 ... 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: wycieraczki  (Przeczytany 62142 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza, 1995, 1.4 ABD

« Środa, 11.01.2006, 19:57:44 - NIEPRZECZYTANA »

Mam takowe sobie pytanie:
moja zonka mowi ze wsiadla do auta odpalila je chciala umyc przednia szybe no i spryskiwacz zadzialal normlanie ale wycieraczki szly bardzo wolno tak jak by mialy stanac no i wrocily na miejsce i na tym sie skonczylo teraz dziala tylko spryskiwacz przedniej no i z tylu wszystko ok:)

patrze w ksiazce na bezpieczniki atam sa tylko dwa od wycieraczek 5 i 4 z czego pisze ze oba sa od tylnej szyby myslalem ze to bezpiecznik zszedlem ale patrze ze wszystkie sa dobre wiec co moze byc przyczyna tego ze tak sie zachowal no i teraz nie dziala?

Marmas Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '94 1.4 ABD CLX

« Odpowiedz #1 - Środa, 11.01.2006, 21:28:14 - NIEPRZECZYTANA »

Przyczyn może być wiele począwszy od braku styków po spalony po prostu silniczek. Jeżeli chodzi o bezpiecznik to jest to bezpiecznik 5. Jeżeli chodzi o mnie to sprawdził bym najpierw czy dochodzi wogóle prąd do silniczka (przy kostce), jeżeli tak to podłączyłbym silniczek na krótko. Pozdrawiam
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #2 - Środa, 11.01.2006, 21:49:34 - NIEPRZECZYTANA »

Zobacz taki motyw.

Włącz wycieraczki przerywanie ( możesz je dla pewności wcześniej podnieść od szyby do pionu ) i posłuchaj czy silniczek pracuje.
Jeżeli słyszysz , ze pracuje - to może być kwestia przesmarowania i dokręcenia całego mechanizmu, który wprawia wycieraczki w ruch. Obyś tak miał. Ja tak miałem i podokręcałem, przesmarowałem ( ŁT-4 ) i wszystko gra jak talala.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

« Odpowiedz #3 - Środa, 11.01.2006, 21:58:16 - NIEPRZECZYTANA »

no sluchalem czy chdozi ale nic nie slyszalem z reszzta to samo slychac przy bezpiecznikach jak sie da na czasowke ze cos tam sie robi:) tak jest przy tylniej ja sie wlancza to cos pyknie sobie przy bedzpiecznikach a tu cisza jak makiem zasial :(((
Jutro jak skoncze prace moze wczesniej i bedzie jszcze swiattlo naturalne na dworze to popatrze co tam jest moglo spasc cos z czegos no bo objaw ze szlo powoli to cos musialo byc myslalem ze moze cos zmrozilo i silnik dostal straszny opor i poszedl bezpiecznik ale jak mowila ze wrocily na miejsce to nie to :(((
cos jednak musialo to spowodowac:)
jakos kupno silnika nie za bradzo mi sie widzi :(

Podstawa to sprawdzenei czy w ogole jeszcze jest tam napiecie, potem czy z przelacznika cos wychodzi i jest roznica potem reszta... na sama mysl ze musze to rozkrecac wlos mi sie jezy na glowie!! :cry:

punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #4 - Środa, 11.01.2006, 23:34:23 - NIEPRZECZYTANA »

Kiedyś Jobski mi mówił o przekaźniku wycieraczek - może to sprawdzisz.
Niechce walnąć gafy..... ale on mi mówił , że jest jakiś przekaźnik ( jakieś wybrane modele ) do programowania wycieraczek. I teraz mi po głowie chodzi, czy wszystkie SEATY mają przekaźnik - ale to jest chyba logiczne, że tak. Moze to być również przyczyną niedomagań.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

Jobski
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Środa, 11.01.2006, 23:59:54 - NIEPRZECZYTANA »

w standardzie jest przekaźniczek nr 19, można go sobie wymienić (ja tak zrobiłem) na nr 99 który jest przekaźnikiem z programowalną pracą przerywana wycieraczek

Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

« Odpowiedz #6 - Czwartek, 12.01.2006, 07:07:39 - NIEPRZECZYTANA »

a gdzie jest tetn przekazniK? to co mogl ona walnac? rozumiem ze na bezpiecznikach:)
i jak go mozna sprawdzic? i ktory to jest i numerek tez na nim bedize pisalm tak?

Chodzi ci o te programowanie czasowki? ze masz to w tym 99?

Jobski
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Czwartek, 12.01.2006, 10:45:34 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "tysszek"
a gdzie jest tetn przekazniK? to co mogl ona walnac? rozumiem ze na bezpiecznikach:)
i jak go mozna sprawdzic? i ktory to jest i numerek tez na nim bedize pisalm tak?

tak znajduje się on w skrzyneczce przekaźników pod bezpiecznikami widnieje na nim duże 19
Cytat: "tysszek"
Chodzi ci o te programowanie czasowki? ze masz to w tym 99?

tak 99 ma mozliwość programowania czasówki

Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
kramson
Użytkownik

« Odpowiedz #8 - Czwartek, 12.01.2006, 11:36:08 - NIEPRZECZYTANA »

a czy ktoś wie/mógłby sprawdzić w edku czy można pojechadź do skodziarzy po ten przekażnik 99
tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

« Odpowiedz #9 - Czwartek, 12.01.2006, 15:32:59 - NIEPRZECZYTANA »

no dobra ale jak to sprawdzic czy jet dobre? ze ten akurat dziala? z tego tylnia wycieraczka tez jest sterowana bo potem bede patrzal i nie wiem od czego mam zaczac:(

[ Dodano: 2006-01-12, 15:35 ]
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=80763598

[ Dodano: 2006-01-12, 17:12 ]
bylem no i silnik chodzi to musialo cos spasc albo nei wiem bo normalnie slychac jak idzie a wycieraczki stoja jak zamrozone:)) heheheheheh
Wiec wydaje mi sie ze moglo spasc zaraz przy silniku i dlatego sie tak dzieje a moze sie myle?

[ Dodano: 2006-01-12, 17:14 ]
kurcze ma moze ktos ladny schemat elektryki seata ibizy bo nie posiadam takowego a by sie przydal:( :cry:

punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

« Odpowiedz #10 - Czwartek, 12.01.2006, 21:05:37 - NIEPRZECZYTANA »

Moment - czyli słyszysz jak silniczek pracuje ??? To daj mu możliwość 2 , 3 cykli i dotknij go ręką czy się grzeje. Jak tak to - wynika , że mechanizmy są do dokręcenia i przesmarowania. Podnieś ten plasticzek , który biegnie wzdłóż rynienki i zobaczysz czy czasami się tam elementy nieślizgają.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX

tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

« Odpowiedz #11 - Czwartek, 12.01.2006, 21:37:49 - NIEPRZECZYTANA »

no bede jutro patrzal jak uda mi sie skonczyc szybciej:)

kramson
Użytkownik

« Odpowiedz #12 - Piątek, 13.01.2006, 08:15:17 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "punchoo"
że mechanizmy są do dokręcenia i przesmarowania

jest jeszcze inna możliwość, bo jak wycieraczki szły ciężko, a potem już nic to mogła się przekładnia w silniczku rozsypać, wtedy silnik będzie pracował ale nic nie będzie dzałać
tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

« Odpowiedz #13 - Piątek, 13.01.2006, 19:56:57 - NIEPRZECZYTANA »

no spadlo mi z silnika odkrecilo sie i spadlo:((( tak to jest jak sie robi po ciemku no i nie obeszlo sie bez strat:( polamal mi sie ta plastikowa "sruba" co robi  za zaslepke na podszybiu no i poleciala mi gdzies w kosmos ta niby uszczelka co jet pod ramieniem wycieraczki:) jutro pojade do czech do sklepu skody to moze bedzie bo cos mi sie wydaje ze w skodzie felicji jest to montowane podobnie :) a jak nie bedzie tam tego no to bede gdzies szukal po szrocie. no i ulamal mi sie ten plaski co idzie razem z ta uszczelka :D ale to juz wina tego ze bylo -8 i wszystko sie zrobilo kruche:)

nic lezy jak narazie to rozlozone jurto jak juz kupie to poskrecam wszystko:) kurcze zawsze cos sie musi polamac:( albo spasc i nei mozna potem tego wypatrzyc:))
jak pech to pech a zawsze to sa takie bluzg :P

peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #14 - Piątek, 13.01.2006, 22:04:00 - NIEPRZECZYTANA »

a było sie pchać do tej roboty 13 w piątek  :?:  8)

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
Strony: [1] 2 3 ... 7   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» wycieraczki
Skocz do: