+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Czujnik spalania stukowego
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czujnik spalania stukowego  (Przeczytany 41077 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
junior013
Gość

« Wtorek, 10.01.2006, 20:54:02 - NIEPRZECZYTANA »

witam. pokazał mi się błąd czujnika spalania stukowego. czy ktoś może mi powiedzieć co to za czujnik gdzie się znajduje i od czego może pokazywać się ten błąd?

ibiza 2.0 2E 94r
benzyna + LPG
Kowal 2002 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Skoda Octavia II 1,9 TDI

« Odpowiedz #1 - Środa, 11.01.2006, 10:01:05 - NIEPRZECZYTANA »

Czujni ten wykrywa wystąpienie efektu tzw. spalania stukowego czyli takiej sytuacji gdy zapłon mieszanki w cylindrze nie następuje w optymalnym dla silnika momencie. Objawia się to zarówno akustycznie ( charakterystyczny dźwięk pracy silnika ) jaki i mechanicznie ( silnik jakby delikatnie "szarpie" ). Czujnik ten wykrywa te wibracje a komputer tak reguluje opóźnienie zapłonu aby zniwelować to szarpanie. Mądre opracowania podają, że przyczyną błedu czujnika może być: Uszkodzony czujnik spalania stukowego. Uszkodzony konektor. Źle dokręcony czujnik spalania stukowego. Złe paliwo. Luźno zamontowane elementy silnika.
Co do jego umiejscowienia to powinien znajdować się gdzieś na bloku silnika i zgodnie z tym co podaje ETOS u Ciebie powinny być 2 takie czujniki, każdy przykręcony do silnika pojedynczą śrubą przechodzącą przez środek czujnika ( niestety ETOS nie pokazuje w którym dokładnie miejscu są przymocowane ).

Była: Silver Cordoba 1.6 8V ALM
Jest: MagicBlack Octavia II 1,9 TDI
junior013
Gość

« Odpowiedz #2 - Środa, 11.01.2006, 16:51:59 - NIEPRZECZYTANA »

ok. dzięki za info. czujnik jeden już znalazłem. teraz będę musiał znaleźć przyczynę, ale obawiam się że "złe paliwo" i tu chyba chodzi o LPG
piotrospan
Gość

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 12.01.2006, 09:53:48 - NIEPRZECZYTANA »

witam
w twoim profilu widze że, masz ten sam silnik co ja
napisz gdzie sie znajduje ten czujnik
dzięki
junior013
Gość

« Odpowiedz #4 - Niedziela, 15.01.2006, 21:14:44 - NIEPRZECZYTANA »

czujnik znajduje się na bloku silnika, na środku, jest on przykręcony śrubą która przechodzi przez środek czujnika. ja znalazłem taki na allegro i dzięki temu wiedziałem jak on wygląda
marcinos
Gość

« Odpowiedz #5 - Piątek, 10.11.2006, 17:18:14 - NIEPRZECZYTANA »

witam,
ostatnio wymieniałem w samochodzie brata (toledo '97 2.0 16v) sonde lambda, podpialem vaga i wykasowałem bledy.
Przejechalem sie po osiedlu, sprawdzilem napiecie, wszystko jest ok. Komputer juz nie wywala bledu sondy.
Za to, wyskoczyl mi blad czujnika spalania stukowego 1. W tym silniku podobno sa dwa takie czujniki.
Czy udało się Wam usunąć błąd? Wymienialiście całe czujniki czy tylko poprawiliście przewody lub wtyczki?
Czym szkodzi jazda z tym błędem? Czy silnik nie pracuje w jakimś trybie awaryjnym czy czymś podobnym?
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #6 - Środa, 13.06.2007, 20:32:55 - NIEPRZECZYTANA »

Wrzucilem ten post do tematu bledy vag, ale nikt sie nie zainteresowal wiec sprobuje tutaj:P
16712 - Knock Sensor 1 (G61): Signal too High
P0328 - 35-10 - - - Intermittent
U mnie na VAG-COM pojawilo sie cos takiego, wykasowalem zeby sprawdzic czy to nie jakies smieci, ale po przejechaniu sie troche jest znowu. Wiem ze to czujnik spalania stukowego, do wymiany? Czy moze poprostu coz ze stykiem, ktos w ogole wie gdzie tego u mnie szukac? Albo moze spotkal sie z bledem tego typu??
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 17.08.2008, 08:35:16 wysłane przez daniels » Zapisane

prodrive
Gość

« Odpowiedz #7 - Czwartek, 12.07.2007, 14:38:47 - NIEPRZECZYTANA »

tez mam taki blad ale mechanik powiedzial ze blad jest czasem ze moze to byc wina paliwa o narazie olalem sprawe :)
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #8 - Czwartek, 12.07.2007, 18:42:36 - NIEPRZECZYTANA »

Hmm w sumie mozliwe bo czasem jest, czasem nie ma...

Tetrix
Świeżak

Samochód: 1.4 AKK/1.9 AQM

« Odpowiedz #9 - Niedziela, 07.10.2007, 15:11:42 - NIEPRZECZYTANA »

witam
czujnik spalania stukowego w 1.4 akk jest na bloku nie daleko obudowy termostatu. wygląd ma śrubki tylko z główki wychodzi jeden przewód i to troszke grubszy bo jest ekranowany. jka chcesz sprawdzić czujnik to skasuj błedy uruchom silnik i weź młotek i  udeż w blok obok czunjika ale niczego nie rozwal prawidło dziłający czujnik powinien na krutni czas zareagować zmniejszenie kąta wyprzedzenie zapłonu i z tego co pamietam tp powinien pojawic sie bląd. jak masz oscylopka to mozna jest przebieg sprawdzić czy jest oki

pozdro
stryker2 Mężczyzna
Stryker/LaResistance
Użytkownik

Samochód: Ibiza SXE '96, 1.4 AEX+ABD?

« Odpowiedz #10 - Niedziela, 17.08.2008, 07:21:38 - NIEPRZECZYTANA »

Gdzie znajde w/w czujnik w Ibiz 96 silnik AEX ?
Prosilbym najlepiej o fotke lub dokladny opis

Atari Forever ! ;-)
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #11 - Niedziela, 17.08.2008, 15:16:00 - NIEPRZECZYTANA »

Na bloku silnika, od strony 4 cylindra, gdzieś poniżej króćców wodnych, tak mi się wydaje.

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
stryker2 Mężczyzna
Stryker/LaResistance
Użytkownik

« Odpowiedz #12 - Środa, 20.08.2008, 20:43:33 - NIEPRZECZYTANA »

Kurde szukałem i nie znalazlem ;/ Bylem tez w kanale... i lipa ;/. Mozesz to jakos dokladniej napisac lub rozrysowac ewentualnie wstawic foto ?

Atari Forever ! ;-)
stryker2 Mężczyzna
Stryker/LaResistance
Użytkownik

« Odpowiedz #13 - Niedziela, 24.08.2008, 20:54:33 - NIEPRZECZYTANA »

Witajcie !
Czym sie objawia błąd czujnika spalania ? Czy spalanie moze przez niego wzrosnąc ?
Wywala mi błąd: 524 ;/
Probowalem znalezc u siebie ten czujnik (silnik AEX) i albo go niema (ktoś go usunął, samochod mam 2 miechy) albo ślepy jestem i nie moge go znaleźc , dynda mi jakis jeden przewod z wtyczka i mozliwe ze to jest od niego ? ;>
Czy moglby ktos zobaczyc w programie Autodata gdzie on sie znajduje dokładnie na tym silniku ?
Lub prosba do posiadaczy w/w silnika zeby zobaczyli u siebie i zrobili zdjecie.
Z gory thx za pomoc ;/

Atari Forever ! ;-)
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #14 - Niedziela, 24.08.2008, 22:52:15 - NIEPRZECZYTANA »

Stuka Ci motor? Spalanie stukowe jest charakterystycznym spalaniem, które jest bardzo słyszalne, wyraźne stukanie silnika. Spalanie stukowe nie zwiększa zużycia paliwa. Uszkadza jednak silnik, a raczej jest połączenia, typu łozyska ślizgowe, luzy montażowe.

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Czujnik spalania stukowego
Skocz do: