+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Miernik cyfrowy - jaki?
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Miernik cyfrowy - jaki?  (Przeczytany 17925 razy)
the_ozyrys Mężczyzna
Administrator

Samochód: Toyota RAV4

« Odpowiedz #15 - Sobota, 23.01.2010, 17:36:10 - NIEPRZECZYTANA »

To wynika z tego, że łatwo jest zrobić miernik cęgowy do pomiaru prądu przemiennego,
bo wystarczy wykorzystać indukcję elektromagnetyczną, ale prąd stały z definicji nie
tworzy zmiennego pola magnetycznego. Tylko drogie mierniki umieją mierzyć prąd stały
bez przerywania obwodu, wykorzystując efekt Halla.

Może chcecie: http://www.powerstream.com/DC-clamp.htm
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #16 - Sobota, 23.01.2010, 17:41:18 - NIEPRZECZYTANA »

no to na cale szczescie nie zamowilem jeszcze bo by sie nie przydal :ninja:
nie pomyslalem ze na prad staly jest kilka razy drozszy :-X

150 na sam pomiar pradu to troche sporo :-\
za 100 kupilem miernik uniwersalny profi

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
the_ozyrys Mężczyzna
Administrator

« Odpowiedz #17 - Sobota, 23.01.2010, 17:44:26 - NIEPRZECZYTANA »

A ten co pokazałeś na Allegro to ma fajny zakres pomiarowy DCA - od 40A... :rotfl:
Prąd rozrusznika sobie może zmierzysz... ;)
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #18 - Sobota, 23.01.2010, 17:52:33 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: the_ozyrys
A ten co pokazałeś na Allegro to ma fajny zakres pomiarowy DCA - od 40A... :rotfl:
raczej do ale oni to jakos dziwnie opisali...
jak masz na mierniku np 20V to zakres jest do 20 przeciez

the_ozyrys Mężczyzna
Administrator

« Odpowiedz #19 - Sobota, 23.01.2010, 17:57:40 - NIEPRZECZYTANA »

Ja widzę:

DCA Prąd: 40A -400 A

Może błąd opisu, ale wygląda komicznie... ;D
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #20 - Sobota, 23.01.2010, 18:00:07 - NIEPRZECZYTANA »

DCV Napięcie: 400-600V( w dwóch zakresach )
ACV Napięcie: 4 V - 600V( w dwóch zakresach )
DCA Prąd: 40A -400 A ( w dwóch zakresach )
ale w nawiasie jest napisane ze sa 2 zakrezy wiec rozumuje to tak jak zwykle: zakres do...

GT
Świeżak

Samochód: Ibiza, 1.9 TDI

« Odpowiedz #21 - Sobota, 23.01.2010, 20:09:00 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: raby
za 100 kupilem miernik uniwersalny profi
Mozesz zdradzic co to za miernik? Ja tez planuje zakup multimetru i skłaniam sie ku MY-64 Mastertecha
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #22 - Sobota, 23.01.2010, 21:05:56 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: the_ozyrys
A ten co pokazałeś na Allegro to ma fajny zakres pomiarowy DCA - od 40A...
Czytaj ze zrozumieniem. Jeden zakres to od 0 do 40A, drugi 0 do 400A

Mnie od kilku lat z powodzeniem służy http://www.biall.com.pl/item,KT203_Miernik_cegowy_0_01A-400A_AC_DC_Kew_Tech,104831.html
Jedną z jego zalet jest to, że kupiła mi go firma.

punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #23 - Sobota, 23.01.2010, 21:16:30 - NIEPRZECZYTANA »

punchoo, dla mnie 30 zl to nie majatek a zwyklym smiertelnikiem nie jestem 8)

Dopiero później popatrzyłem na cenę - co nie zmienia faktu, żeby Ci się do niczego praktycznego nie przydał ;)

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #24 - Sobota, 23.01.2010, 22:10:06 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: GT
Mozesz zdradzic co to za miernik?
UT 107
http://allegro.pl/listing/search.php?category=67193&sg=0&string=ut+107

Cytat: punchoo
żeby Ci się do niczego praktycznego nie przydał ;)
bez pomiaru ADC sie nie przyda :-X

kremien Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: ibiza 98 1.4 MPI AKV

« Odpowiedz #25 - Sobota, 23.01.2010, 23:09:08 - NIEPRZECZYTANA »

Mozesz zdradzic co to za miernik? Ja tez planuje zakup multimetru i skłaniam sie ku MY-64 Mastertecha

Ja MIAŁEM w domu taki miernik i klęknął mi z niewiadomych przyczyn. Moim zdaniem dziadostwo, a wydawało mi się,  że podstawowe funkcje spełni. Możliwe, że to była wada mojego egzemplarza. Umarł po może trzech miesiącach

Ja pracuję jako elektryk i uważam, że miernik za 15zł powinien spełnić swoje zadanie w 95% przypadków. Tak naprawdę warto się zastanowić czy faktycznie mamy potrzebę mierzenia prądu rozrusznika (a jeśli już to jak często, bo jak ktoś zrobi to tylko jeden raz przez cały okres żywota miernika to może lepiej dać komuś na flaszkę?). Uważam, że jeśli chodzi o napięcie to w 80% przypadkach sprawdzamy jego obecność, a nie wartość. Dlatego uważam, że nie opłaca się inwestować w miernik, jeśli nie zajmujemy się tym profesjonalnie. Prawdopodobnie nie będziecie mieli potrzeby wykorzystać jego funkcjonalności bo zwykły pomiar obecności napięcia i rezystancji (i tak nie musi być specjalnie dokładny pomiar) wystarcza w ogromnej większości przypadków. Naprawdę czasem lepiej dać komuś na flaszkę. Ja lubię grzebać w aucie i w bagażniku wożę miernik za 15zł i nie myślę nawet nad czymś innym. Raz miałem tylko przypadek, że chciałem sprawdzić czy nie występuje spadek napięcia na wzmacniaczu.

Z drugiej strony miernik przydaje się nie tylko w aucie... Ale kupowanie cęgowych mierników to już lekka przesada jak na domowe warunki. Zawsze można podjechać na warsztat i poprosić o zmierzenie czegoś profesjonalnym miernikiem za co nie powinniśmy zapłacić więcej niż 20zł jeśli wiemy co konkretnie chcemy zmierzyć. Wtedy mamy większą pewność bo dobry miernik ma jakąś klasę dokładności. Jakoś nie miałbym zaufania do cęg za 150zł lub mniej

A ten wygląda na całkiem fajny. Ma ciekawe funkcje, ale czy ktoś tego naprawdę używa?
« Ostatnia zmiana: Sobota, 23.01.2010, 23:11:34 wysłane przez kremien » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #26 - Niedziela, 24.01.2010, 00:29:08 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: kremien
Z drugiej strony miernik przydaje się nie tylko w aucie... Ale kupowanie cęgowych mierników to już lekka przesada jak na domowe warunki. Zawsze można podjechać na warsztat i poprosić o zmierzenie czegoś profesjonalnym miernikiem za co nie powinniśmy zapłacić więcej niż 20zł jeśli wiemy co konkretnie chcemy zmierzyć. Wtedy mamy większą pewność bo dobry miernik ma jakąś klasę dokładności. Jakoś nie miałbym zaufania do cęg za 150zł lub mniej
jesli mowisz do mnie to nie mam czasu na dawanie na flaszke i szukanie komu dac bo chce zmierzyć np prad jaki ciagna swiece przy odpalaniu zimnego silnika ktory bedzie zimny tylko jak stoii na filmie dobe a jak dojade do na warsztat sie zagrzeje.
nie spodziewalem sie ze bede musial wydac 150zl na pimiar ADC wiec narazie poczeka...
nie czytalem wnikliwie opisu i myslalem ze mierniki cegowe za 30 mierza wszystko tak jak uniwersalne - ale mylic sie jest rzcza ludzka :-X
A ten wygląda na całkiem fajny. Ma ciekawe funkcje, ale czy ktoś tego naprawdę używa?
miernika uzywam i jestem w 100% zadowolony - naprawde solidna konstrukcja i sie sprawdza
ze wszystkich funkcji nie korzystalem ale zjadlem w zyciu 3 mierniki - 1 analogowy jakis ruski i 2 elektroniczne (za 20zl) a ten ma ponad 2 lata i jest  :ok:

KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #27 - Niedziela, 24.01.2010, 08:07:53 - NIEPRZECZYTANA »

Uważam, że jeśli chodzi o napięcie to w 80% przypadkach sprawdzamy jego obecność, a nie wartość.
Wtedy najlepsza jest żarówka, lub dioda. Kiedyś w cementowni do sprawdzania obwodów sterowania (230VAC) najlepiej sprawdzała się żarówka 100W/230V.
Naprawdę czasem lepiej dać komuś na flaszkę.
Czasem tak, ale niektórzy wolą sami, choćby wyszło drożej. Pozostaje wtedy wiedza i satysfakcja, a tego się nie przelicza na zł, czy flaszki.
Wtedy mamy większą pewność bo dobry miernik ma jakąś klasę dokładności. Jakoś nie miałbym zaufania do cęg za 150zł lub mniej
Tu bym polemizował. Ponieważ w firmie jest kilkanaście mierników, z pewnych względów (ISO) należy je okresowo badać. W tym celu mamy zakupiony miernik labo (który co jakiś czas jedzie na wzorcowanie). Zdziwiłbyś się jak nieraz potrafią być dokładne mierniki. Nawet te za 15zł. Oczywiście nie wszystkie.
Podsumowując każdy musi indywidualnie rozpatrzeć kwestię czy warto wydać xxxPLN za miernik, czy lepiej sobie to darować.
jesli mowisz do mnie to nie mam czasu na dawanie na flaszke i szukanie komu dac bo chce zmierzyć np prad jaki ciagna swiece przy odpalaniu zimnego silnika ktory bedzie zimny tylko jak stoii na filmie dobe a jak dojade do na warsztat sie zagrzeje.
Zgadza się. Oczywiście można oszukać temperasturę, ale nieraz dostęp do czujnika jest niezachęcający do jego odpinania. Przynajmniej u mnie.

Umarł po może trzech miesiącach
A gwarancja? Kiedyś była conajmniej rok, teraz dwa.

Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Miernik cyfrowy - jaki?
Skocz do: