+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Falujace obroty...
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 31 32 [33] 34 35 36   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Falujace obroty...  (Przeczytany 384237 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #480 - Piątek, 27.09.2013, 15:39:59 - NIEPRZECZYTANA »

Różnica wskazań temperatury między tym co na Vag'u a tym co na blacie.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

Karenz Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: cordoba 96 1.4 aex

« Odpowiedz #481 - Poniedziałek, 21.10.2013, 20:34:34 - NIEPRZECZYTANA »

Jaki numer w vagu mam wybrać ? żeby sprawdzić tą temperaturę
mam wymienione :
uszczelki głowicy
lambdę
wyczyszczona odma cała od góry  do dołu
wyczyszczona przepustnica i adaptowana Vagiem
wyczyszczony cały układ doprowadzenia powietrza
Na Vagu nie ma żadnego błędu 
Obroty wariują na gazie i na benzynie
na zimnym oraz ciepłym silniku . Czasem jak za bardzo sie rozbuja to potrafi zgasnąć .
Zauważyłem że największe falowanie występuje po lekkim muśnięciu gazu .
JarekF Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: (są) 2x A4 B5 '97 - AGR, (były) Ibiza GT '99 - AFN, Cordoba SX '97 - AEE

« Odpowiedz #482 - Poniedziałek, 21.10.2013, 21:45:32 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Karenz
wyczyszczona przepustnica i adaptowana Vagiem
Nie masz możliwości podmiany przepustnicy od kogoś? Jakiś golf czy ewentualnie skoda? U mnie też kiedyś takie rzeczy się działy, kombinowałem w każdą stronę aż wymiana przepustnicy załatwiła całą sprawę  :pub:
Karenz Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #483 - Niedziela, 27.10.2013, 17:24:59 - NIEPRZECZYTANA »

nie mam
01luki01 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba sedan, rok 1998, 1.6 75 km ALM

« Odpowiedz #484 - Poniedziałek, 28.10.2013, 19:40:52 - NIEPRZECZYTANA »

Witam mam problem z obrotami jak wszyscy ale już nie wiem co mogę zrobić... Zacznę od początku. wjechałem do garażu, w którym auto stało 3 dni nie odpalane (żadne zwierze nie weszło i nic nie przegryzło) wsiadam po tych trzech dniach i auto nie odpala... odpalało i gasło nawet po zagrzaniu do 90 stopni i nawet gdy włączał się wentylator samochód gasł bez trzymania pedału gazu. Pojechałem na vag-a wykryło błąd, że niewłaściwy odczyt z sondy Lambda ale mechanik to wykluczył za przyczynę... Pojechałem do innego, który przeczyścił przepustnicę ale tylko od góry zdejmując obudowę filtra i samochód odpalił co mnie ucieszyło. Niestety nie na długo bo odjechaniu od niego obroty falowały i po wciśnięciu pedału sprzęgła obroty spadały do 500 a później wchodziło powoli do góry falując. W domu wyjąłem przepustnicę przeczyściłem i nadal to samo rano gdy silnik zimny z całej nocy odpali i gaśnie muszę go przytrzymać na obrotach żeby się lekko zagrzał to nie gaśnie. Dziś podmieniłem przepustnicę i okazało się że jest to samo na mojej co na tej podmienionej (niestety nie wiem czy jest sprawna bo kupiona na szrocie). Opór czujnika temperatury maleje wraz z wzrostem temperatury więc sądzę że jest sprawny na vag-u też pokazywało ok. I nadal nie wiem czy wina leży po stronie przepustnicy czy gdzieś indziej... Mam nadzieje że na coś mnie nakierujecie... zapomniałem dodać czym jeżdżę Seat Cordoba 1.6 ALM 75km 1998.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #485 - Poniedziałek, 28.10.2013, 19:43:46 - NIEPRZECZYTANA »

adaptacje udalo sie zrobic?

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
01luki01 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #486 - Poniedziałek, 28.10.2013, 19:49:35 - NIEPRZECZYTANA »

Adaptacja była robiona przy tej wcześniejszej przepustnicy ale nic nie pomogła a przy tej nie zrobiłem ale powinno się samo zaadaptować z tego co czytałem...
k.100.pr Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: był Seat Cordoba SE 1.4 AEX 1997r. jest Ssangyong Tivoli 1.6 pb/lpg 2017r.

« Odpowiedz #487 - Wtorek, 29.10.2013, 13:54:16 - NIEPRZECZYTANA »

Miałem podobne objawy w silniku 1.4 AEX. Też czyszczona była przepustnica, robiona adaptacja. Błąd powracał i przy podmianie na nową, zapomniałem go skasowac. Próba odpalenia na nowej przeputnicy i koszmar, silnik też gasł. Wtedy podczas pracy i lekkim podtrzymywaniu gazu, skasowałem błędy Vagiem i wszystko wróciło do normy. Także, pewnie pozostały jakieś błędy przy adaptowaniu pierwszej przepustnicy i na podmienionej pracuje według skopanych ustawień.

Seat Cordoba sprzedany...
Karenz Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #488 - Wtorek, 05.11.2013, 00:55:13 - NIEPRZECZYTANA »

Czy jest możliwe aby serwo powodowało falowanie obrotów ponieważ teraz falowanie występuje tylko po hamowaniu , a jak trzymam nogę na hamulcu to potrafi zgasnąć .
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #489 - Wtorek, 05.11.2013, 07:02:48 - NIEPRZECZYTANA »

tak, masz nieszczelności układu podcisnienienia

01luki01 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #490 - Wtorek, 05.11.2013, 16:43:44 - NIEPRZECZYTANA »

Witam. Byłem dzisiaj u mechanika, który zrobił mi adaptację i nadal nic nie pomogło... Gdy silnik zimny zero obrotów (brak ssania) po lekkim nagrzaniu się jest lepiej ale nadal ma niskie obroty i po dodani gazu falują. Po rozgrzaniu samochodu obroty szybciej się ustabilizują na ok 900 ale i tak falują zaraz po wciśnie ciśnięciu sprzęgła albo wrzuceniu na luz. Ma ktoś jakiś pomysł? Oddawać samochód do mechanika może elektryka?? czy grzebać nadal sam tylko gdzie? Zauważyłem jeszcze że przy zagrzanym samochodzie gdy mam włączone światła to obroty stoją ok 500 ale równo po wyłączeniu falują od 500-900 aż się ustawią na 900 ale po dodaniu gazu nadal to samo... I po dzisiejszej adaptacji, która była zrobiona 2 razy za 3 razem już się nie dało wyskakiwał jakiś błąd.. W czasie jazdy czasami mam brak reakcji na pedał gazu dodaję go i po chwili wraca wszystko do normy... dzisiaj stało mi się to ok 5 razy w przeciągu 30 km co to może być? przed adaptacją tego nie było. Mam również niewłaściwy odczyt z sondy lambda czy może to być przyczyną tych obrotów czy raczej nie ma to nic wspólnego?? Nie chcę kupować nowej przepustnicy po czym okaże się że to nie ona jest przyczyną...
« Ostatnia zmiana: Środa, 06.11.2013, 20:58:19 wysłane przez 01luki01 » Zapisane
Karenz Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #491 - Wtorek, 12.11.2013, 23:01:37 - NIEPRZECZYTANA »

Witam z książki "cordoba sam naprawiam "
wyczytałem że za obroty na biegu jałowym odpowiedzialne są 3 rzeczy :
czujnik temperatury cieczy w silniku
czujnik temperatury powietrza
potencjometr przepustnicy (krokowiec)
Gdzie w moim bolidzie silnik AXE znajduje się ten czujnik powietrza według książki jest on w obudowie filtra (str.44) powietrza w silnikach AAU ,AAV ,ABD, ABU
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #492 - Wtorek, 12.11.2013, 23:51:41 - NIEPRZECZYTANA »

AXE? Na pewno? Sprawdź drugi raz...
Karenz Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #493 - Niedziela, 17.11.2013, 23:48:05 - NIEPRZECZYTANA »

oczywiście AEX zwykła literówka

Napisano: Środa, 13.11.2013, 01:23:08

Witam dziś cały dzień walczyłem z falowanie doszedłem do takiego etapu .
Obroty falują na benzynie jak i lpg.
Obroty falują tylko na rozgrzanym silniku .
Obroty  falują  mocno na włączonym poborze prądu (falują malutko bez poboru prądu )
Obroty mocniej falują (na tyle że potrafi zgasnąć ) jak stoję i trzymam hamulec .
Obroty  nie falują przy zmianie biegów jak niektórym . Jak wrzucę luz i dotaczam się do światłem obroty falują dopiero po zatrzymaniu .
Jak odpalę i poczekam do pełno rozgrzania oraz nie będę nic dotykał (gaz,hamulec, pobór prądu ) to wskazówka jest jak przyspawana ani drgnie jak dodam gazu , zahamuje , włączę światła zaczyna falować .
Czasami jak stoję na światłach obroty nie falują mniej więcej  co drugie światła falują mi obroty .

Co zrobiłem :
czyszczenie przepustnicy x3
adaptacja zwykła x2
adaptacja Vag x2

Naładowanie aku
wymiana sondy lambdy (na jakaś taniochę ale błędu nie wywala )
wymiana czujnika temperatury cieczy
wymiana palca oraz kopułki
wymiana uszczelki głowicy
wymiana uszczelki pod przepustnicą
czyszczenie  czujnika halla
czyszczenie całej odmy
czyszczenie krokowca (u mnie zintegrowany z przepustnicą )
czyszczenie "tego czegoś " do  odpowietrzania paliwa  :P  .

Vag nie pokazuję żadnych błędów  
Teraz mam jeszcze 2 podejrzanych  
zużyty alternator który daje za małe napięcie  (odłączałem coś od niego i nic się nie zmieniło ale nie wiem czy dobrą rzecz )
nieszczelne serwo (jak sprawdzić ?)
Jakieś jeszcze pomysły ?

« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 18.11.2013, 01:18:15 wysłane przez Karenz » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #494 - Poniedziałek, 18.11.2013, 18:11:29 - NIEPRZECZYTANA »

masz problem z przepustnica ktora nie podnosi obrotow przy obciazeniu lub samym komputerem ktory o tym nie decyduje
przydala by sie podmiana przepustnicy

Strony: 1 ... 31 32 [33] 34 35 36   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Falujace obroty...
Skocz do: