+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Falujace obroty...
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 36   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Falujace obroty...  (Przeczytany 384272 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Tracer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon II1.6 TDI CAYC , Ibiza III 1,2 AZQ Caddy1,9 SDI

« Odpowiedz #75 - Środa, 31.05.2006, 21:53:32 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "wYpor"
gazuję troszkę na rozgrzewkę, puszczam, a obroty 2000 RPM??? T

Zimno jest znowu ......
może się "niby sssanie " włączyło.
Zassało zimnego z zewnątrz i zaskoczyło ;-)

Seat Leon II 1,6TDI, Power by CAYC  147KM by VTEC,
prowadzi WAZE, I-GO,AM PL i Janosik, hamuje ATE Ceramic
WSZYSTKOMAJĄCE RADIOhttp://klubseata.pl/forum/index.php?topic=17336.0
MONTAŻ KLIMY http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5144.0
STEROMNIK KLIMY MOJEGO POMYSŁU http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5188.0
WYMIANA ALTERNATORA http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=8724.msg130948#new
Queue
Użytkownik

Samochód: Cordoba, 2001, 1.4 MPI

« Odpowiedz #76 - Piątek, 02.06.2006, 09:59:07 - NIEPRZECZYTANA »

W związku z tym tematem dość ciekawe pytanie bo może ktoś z was już miał okazję empirycznie sprawdzić. Zastanawiam się czy po włączeniu zapłonu (podaniu napięcia na silnik przepustnicy) ale nie odpaleniu silnika przepustnica po naciśnięciu pedału gazu pracuje ?

Nadmienię, że mam przepustnicę z silniczkiem elektrycznym.

CORDOBA 1.4 MPI 8V 2001 AUD

4 x AIRBAG, CLIMATRONIK + LCD, ABS
Tracer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon II1.6 TDI CAYC , Ibiza III 1,2 AZQ Caddy1,9 SDI

« Odpowiedz #77 - Piątek, 02.06.2006, 12:04:35 - NIEPRZECZYTANA »

Napięcie oczywiście na niej jest. natomiast silniczek krokowy dostaje impulsy z komputera.
Ponieważ silnik nie pracuje to nie dostaje ale silniczek pod napieciem jest bo czemu miał by nie być.

Seat Leon II 1,6TDI, Power by CAYC  147KM by VTEC,
prowadzi WAZE, I-GO,AM PL i Janosik, hamuje ATE Ceramic
WSZYSTKOMAJĄCE RADIOhttp://klubseata.pl/forum/index.php?topic=17336.0
MONTAŻ KLIMY http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5144.0
STEROMNIK KLIMY MOJEGO POMYSŁU http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5188.0
WYMIANA ALTERNATORA http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=8724.msg130948#new
Queue
Użytkownik

Samochód: Cordoba, 2001, 1.4 MPI

« Odpowiedz #78 - Piątek, 02.06.2006, 12:56:07 - NIEPRZECZYTANA »

Czyli nie będzie się odchylała. Ok.  Dzięki za info

CORDOBA 1.4 MPI 8V 2001 AUD

4 x AIRBAG, CLIMATRONIK + LCD, ABS
jayy
Gość

« Odpowiedz #79 - Wtorek, 20.06.2006, 18:55:51 - NIEPRZECZYTANA »

to i ja dorzuce swoje 2 gr do tematu.
moja ibi dostala wariacji na wolnych obrotach
1 krok sprowalem magicznego psikacza - 3 sesje czyszczenia i nic
2 krok znajomy mechanik przesprawdzil wszystkie czesci mechaniczne i dalej nic
3 krok wizyta w zakladzie naprawczym z kompjuterem - padnieta sonda lambda/wymiana i dalej nic wkoncu doszli do wnionsku ze trzeba wymienic monowtrysk bo... wtryskiwacz zamiast wtryskiwac to z niego kapie
takze szukam uzwanego monowtrysku na allegro wyczailem od polo 1.3 za 50 zl
i tu sie nasuwa takie pytanie - czy wymieniajac sonde lambda + monowtrysk trzeba cos ustawic kompjuterowi? czy mozna wymienic czesci i bedzie gralo?
no takze bede informowac o przebiegu dalszych operacji
joker Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '95 2.8 VR6

« Odpowiedz #80 - Wtorek, 20.06.2006, 19:04:29 - NIEPRZECZYTANA »

ja zrzucalem u siebie i wtryskiwacz i sonde  i nic sie niedzialo  wtryskiwacz dziala na zasadzie impulsu wiec nic w twojim przypadku  z  kolejnymi ustawieniami  , ja u siebie sciagalem  i sonde i  wtryskiwacz i  niebylo problemu potem

woj Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VW Sharan TDI 130KM+VIR + Cordoba Vario 1.6+LPG

« Odpowiedz #81 - Wtorek, 20.06.2006, 19:43:53 - NIEPRZECZYTANA »

Ani sondy , ani wtryskiwacza nie podajesz komputerowi na pewno :pub:

VW SHARAN TDI \\\\\\\\\\\\\\\'01 130 KM+vir  :bounce: i SEAT CORDOBA VARIO 1,6 \\\\\\\\\\\\\\\'98 :seat:
jayy
Gość

« Odpowiedz #82 - Wtorek, 20.06.2006, 20:29:16 - NIEPRZECZYTANA »

no to swietnie nie bede musial wydawac dodatkowej kasy na "komputerowego naprawiacza"
zatem trzymac kciuki jak zalatwie czesci zeby moja ibi ozdrowiala bo juz tak 2 miechy sierotka mi niedomaga a gripex nieskutkuje ;)
joker Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '95 2.8 VR6

« Odpowiedz #83 - Wtorek, 20.06.2006, 20:57:08 - NIEPRZECZYTANA »

ja moze niedlugo bede mial taki  wtryskiwacz na zbyciu   ;d  jak cos to moge odstapic  wsumie bede mial wszystko z silnika  abd  na zbyciu  , wszystko bede wiedziec  w przyszlym tygodniu

peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #84 - Wtorek, 20.06.2006, 21:05:17 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "jayy"
...moja ibi dostala wariacji na wolnych obrotach ...

a czym sie konkretnie objawialy te wariacje na wolnych obortach  :?:  :eek:

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
jayy
Gość

« Odpowiedz #85 - Środa, 21.06.2006, 14:54:31 - NIEPRZECZYTANA »

obroty falowaluja, chodzi "jak trabant" ogolnie drgawki i nieprzyjemne odglosy i stukot.
to tylko na biegu jalowym w na biegu to juz chodzi i jezdzi elegancko

[ Dodano: 2006-07-17, 21:21 ]
moich perypetiow z tym problemem ciag dalszy!
wymieniony monowtrysk na uzywke ( nie wiadomego pochodzenia) auto jeszcze gorzej sie zachowuje. teraz potrafi zgasnac na ssaniu jeszcze nizzsze obroty ogolnie masakra!
No i wielki mechanik zarzadzil wymiane kompa. Na szczescie szybko udalo mi sie dostac uzyweke w 100% sprawna. wymienilem sam bo juz mialem dosc ciaglego placenia za nic!
I teraz jest juz lepiej miejscami chodzi ladnie i rowno na ssaniu juz nie gasnie ciagnie jak nalezy ale dalej chodzi nierowno na jalowym. Nic tylko rece zalamac.

BTW nie polecam nikomu zakladu naprawczego ALWO w Gdańsku Św Wojciechu banda nierobów i nieuków.
killgore
Gość

« Odpowiedz #86 - Piątek, 11.08.2006, 09:35:28 - NIEPRZECZYTANA »

Witam, miałem podobny problem jak opisywany wczesniej w tym temacie. Temat jest juz stary ale może moja historyjka komuś pomoże :roll: Silnik w mojej cordobie 1,4 AEX (97r,przebieg ok 100k) chodził dobrze tylko kiedy był zimny, jak tylko sie rozgrzał zaczynały wariować obroty, gasł na skrzyżowaniach. Byłem z tym w paru warsztatach w mieście, cordoba była wielokrotnie podłączana do kompa i nic, za każdym razem diagnoza była inna. Szpece od elektroniki stawiali na silniczek krokowy. problem w tym ze jest on częścią przepustnicy a całość kosztuje ok 2500zł  :zakrecony: Sprowadziłem używke ale po wymianie było podobnie, nic sie nie poprawiło, więc ją oddałem i zostałem przy starej. Pojawiło sie jeszcze chyba z milion innych diagnoz, chcieli mi kompa nowego wstawić, ustawiać wyprzedzenie zapłonu i inne cuda cudeńka. I wkońcu kiedy juz traciłem nadzieje trafiłem na kolesia który robił elektronike w salonie opla. Gość posprawdzał silnik, sonde i pare innych rzeczy i dał diagnoze że to padł taki mały czujnik(jakiś mapsensor) odpowiedzialny za podciśnienie czy coś w tym stylu. Po wymianie (koszt czujnika ok 350zł) wszystkie problemy znikły :rock: silniczek chodzi równiutko, obroty stoją na 750 i ani drgną, jak po wyjechaniu z salonu, ogólnie biuti :ok: Jeśli ktoś ma problemy z obrotami i gasnącym silnikiem, a szczególnie po rozgrzaniu to niech sprawdzi też ten czujnik. Pozdrawiam
poandy
Gość

« Odpowiedz #87 - Niedziela, 13.08.2006, 14:13:27 - NIEPRZECZYTANA »

To ja też jedno zdanie.Miałem kiedyś te obroty i na szczęście wystarczyła wymiana filtra...paliwa.Swoją drogą to te obroty powinny doczekać się osobnej instrukcji.
morol
Gość

« Odpowiedz #88 - Piątek, 18.08.2006, 21:52:37 - NIEPRZECZYTANA »

Pytanie

Czy przepustnica+silnik krokowy z Ibizy '97 1.4 z multiwtryskiem będzie pasować do rocznika 98 1.6 z monowtryskiem? Muszę wymienić silnik krokowy (ergo: całą przepustnicę) i mam szansę kupić po bardzo okazyjnej cenie, ale niestety taką jak podana wyżej. Zadziała?

Dzięki!
woj Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VW Sharan TDI 130KM+VIR + Cordoba Vario 1.6+LPG

« Odpowiedz #89 - Piątek, 18.08.2006, 22:09:36 - NIEPRZECZYTANA »

Prawdopodobnie na 90% tak. Tam napisałeś monowtryskiem domyślam się, że chodiło Ci o wielowtrysk. Mój ojciec ma ibizę 1,4 z 97 roku a ja cordobę 1,6 z 98 roku i zespół przeustnic mamy taki sam. Nawet zamieniałem na próbę kiedyś. Najlepiej odkręć,
7 min roboty i pojedź z przepustnicą w łapach do kolesia, który chce to obchnąć, albo na miejscu podmień. :pub:  :pub:

VW SHARAN TDI \\\\\\\\\\\\\\\'01 130 KM+vir  :bounce: i SEAT CORDOBA VARIO 1,6 \\\\\\\\\\\\\\\'98 :seat:
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 36   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Falujace obroty...
Skocz do: