+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Falujace obroty...
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 36   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Falujace obroty...  (Przeczytany 372271 razy)
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #255 - Czwartek, 22.05.2008, 12:21:21 - NIEPRZECZYTANA »

Sprawdź temperatury VAGiem na zimnym i ciepłym silniku. Zanim odpalisz samochód np. po nocnym postoju na VAGu powinieneś odczytać temp. zbliżoną do temp. otoczenia. Odpal silnik i obserwój jak się zachowuje. I to co zawsze powtarzm: na desce to tylko wskaźnik. Od ok 80 do 100 st pokazuje 90 st. Ważna jest tmp. z VAGa. Z nią prównój włączenie  się wentylatora.

tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza, 1995, 1.4 ABD

« Odpowiedz #256 - Poniedziałek, 26.05.2008, 20:10:01 - NIEPRZECZYTANA »

hmm wiecie co wymieniłem czujnik temperatury, sondę lambda i dalej to samo. Gaz sam się dodaje a potem odcina.
Zastanawia mnie jeden fakt brakuje mi takiej rury która idzie od, mam nie wiem jak to się nazywa tam gdzie się sondę wkręca i idzie ona do filtra powietrza odpowiada ona za dostarczanie ciepłego powietrza. Może być to przyczyna wzrastania obrotów?! Bo np jak jadę szybko to obroty tak mi się wydaje nie rosną a tak cały czas dostaje on zimne powietrze i może głupieje i załącza ssanie czy jakoś tak?!

Może wie jak ona się fachowo nazywa?!

« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 26.05.2008, 20:28:46 wysłane przez tysszek » Zapisane

marmax3 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była: Cordoba '97 1.4 AEX, Jest: Citroen C4 Picasso 1.6 VTi

« Odpowiedz #257 - Poniedziałek, 26.05.2008, 20:44:32 - NIEPRZECZYTANA »

Ta rura (od osłony kolektora wydechowego do filtra powietrza) ma i owszem doprowadzić cieplejsze powietrze, ale jej zadanie kończy się praktycznie po rozgrzaniu silnika.
Wariuje ci tylko na zimnym silniku?

Cordoba: Yaris Verso: Citroen C4 Picasso:
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #258 - Poniedziałek, 26.05.2008, 21:17:04 - NIEPRZECZYTANA »

Sprawdź czy nie ma jakiegoś lewego powietrza z układu pochłaniania par paliwa.

tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

« Odpowiedz #259 - Poniedziałek, 26.05.2008, 21:42:18 - NIEPRZECZYTANA »

na cieplo mi faluje.
heh może to laickie pytanie ale gdzie jest układ pochłaniania par paliwa?!
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 26.05.2008, 21:44:09 wysłane przez tysszek » Zapisane

KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #260 - Poniedziałek, 26.05.2008, 21:48:28 - NIEPRZECZYTANA »

Patrząc od przodu to po lewej stronie w błotniku jest zbiornik z węglem aktywnym, a do niego idzie wężyk z elektrozaworem. Jak dobrze pamiętam to wężyk szedł chyba pod przepustnicę.Przynajmniej tak miałem w starej cordobie.

tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

« Odpowiedz #261 - Poniedziałek, 26.05.2008, 21:52:42 - NIEPRZECZYTANA »

I to jest ten pochłaniacz?! ten wężyk?!
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 26.05.2008, 21:55:40 wysłane przez tysszek » Zapisane

KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #262 - Poniedziałek, 26.05.2008, 21:56:05 - NIEPRZECZYTANA »

Pochłaniaczem jest zboirnik. A od niego idą dwa węże jeden do zbirnika paliwa, drugi gdzieś w okolice przepustnicy. Właśnie na tym drugim jest elektrozawór, kótrym steruje ECU. Jeśli coś jest tam nieszczelne to silnik zachowuje się jakby łapał lewe powietrze.

tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

« Odpowiedz #263 - Wtorek, 27.05.2008, 20:59:40 - NIEPRZECZYTANA »

aha jutro obadam :) czyli sprawdzić połączenia wężów czy gdzieś się nie poluzowały?! Wydałem już tyle kasy i dalej jest to samo:( Zaczeło się od tego że padła pompa paliwa! koszmar!

Napisano: Poniedziałek, 26.05.2008, 22:58:21

Sprawdziłem czy nie ucieka i nie dostaje się gdzieś lewe powietrze i nic:( Tak jak zerkałem to rosły obroty i jakby w tym momencie poruszał się silnik krokowy ale nie wiem, bo się nie znam!

zechu Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '97, 1.4 AEX

« Odpowiedz #264 - Czwartek, 05.06.2008, 12:20:57 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: zechu
Witam

Moj problem polega na tym, że po dobrym nagrzaniu silnika na wolnych obrotach wariuje LPG - na PB slabsze objawy,ale są-skacze od ok 500(wedlug obrotmierza)do ok 1500- a czasami aż gaśnie- przepustnica czyściutka-byla podmieniana... dodam że jest to instalacja OMVL.

Może komus sie przyda-Falowanie i gasnięcie ustało-byl uszkodzony komputer PB- po wymianie znaczna poprawa-na pb i LPG- elektormechanik podejrzewa,że komp został rozprogramowany przez LPG - na ile jest to możliwe? Może LPG jest słabo wyregulowane? Co sądzicie?
pa84 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VC 2.2 DTI, IBIZA SPORT 1.4 BXW 2006r.

« Odpowiedz #265 - Czwartek, 05.06.2008, 13:55:28 - NIEPRZECZYTANA »

zawsze komp benzynowy przejmie ustawienia gazowego jak jezdzisz tylko na gazie mapy sie chrzania i klapa wtedy reset kompa przerabiałem przerabiam i bede przerabiał ten problem takie sa uroki jazdy na gazie niestety a w białymstoku nie potrafia ustawić sekwencji prawidłowo o OMVL nie wspomne mozna wyregulowac gaz zeby ze zmiany nie byly az tak odczuwalne ale nikt tego nie potrafi w bialymstoku na twojej instalacji a seaty z tym silnikiem sa bardzo złosliwe jak im cos nie gra wogle ten silnik zabardzo nienadaje sie do gazu no ale w wolnych chwilach przynajmniem mam co robić nie siedze przed TV z  :pub:
zechu Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '97, 1.4 AEX

« Odpowiedz #266 - Czwartek, 05.06.2008, 18:13:43 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: pa84
zawsze komp benzynowy przejmie ustawienia gazowego jak jezdzisz tylko na gazie mapy sie chrzania i klapa wtedy reset kompa przerabiałem przerabiam i bede przerabiał ten problem takie sa uroki jazdy na gazie niestety a w białymstoku nie potrafia ustawić sekwencji prawidłowo o OMVL nie wspomne mozna wyregulowac gaz zeby ze zmiany nie byly az tak odczuwalne ale nikt tego nie potrafi w bialymstoku na twojej instalacji a seaty z tym silnikiem sa bardzo złosliwe jak im cos nie gra wogle ten silnik zabardzo nienadaje sie do gazu no ale w wolnych chwilach przynajmniem mam co robić nie siedze przed TV z   

A wiec pewnie pozostaje co jakis czas przejechac sie rowniez na pb..... Jak sie robi rest kompa jak cos nie gra? Ile taka przyjemnosc moze kosztowac?
pa84 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VC 2.2 DTI, IBIZA SPORT 1.4 BXW 2006r.

« Odpowiedz #267 - Czwartek, 05.06.2008, 18:33:38 - NIEPRZECZYTANA »

ja odlaczam aku jak juz naprawde jest kosmos z mapami max 30min potem ekstremalna jazda na pb ustawienie gazu i jest heya na jakies pare miesiecy
i nie wmawiajcie ze to wina ustawień bo wystarczy tylko lekie przebicie na kablach WN albo jakas bluzg której na czas nie zauwazymy i koniec ale to juz inny temat ale tez nie twierdze ze nie da sie ustawic lepiej ja i moj kolega tego nie potrafimy i sie przyznaję do tego wogle w polsce jest mało osób potrafiacych ustawic sekwencje (mówiac ustawic mam na mysli wzorowe ustawienie) a jest juz pare lat na rynku z prostszymi istalacjami nie ma tego problemu ale jak wchodzi w gre drugi komp tu juz sa schody ale jest to do do zaakceptowania przynajmniej przezemnie teraz jak mam jakies pojecie o sekwencji (oczywiscie mojej sec)
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 05.06.2008, 18:44:38 wysłane przez pa84 » Zapisane
tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

« Odpowiedz #268 - Piątek, 06.06.2008, 11:11:45 - NIEPRZECZYTANA »

powiem tak. Obroty mi dalej falują i nie mam LPG tylko samo PB:)
Dziś kupiłem 3 silnik krokowy za 70zł i po jego wymianie dalej mam to samo. Głupio mi jechać do ziomka i mówić że jest niesprawny skoro mam 3 i wszystkie tak samo działają. Dopiero dziś znalazłem na allegro nowy za 200zł ale nie wiem czy jest sens kupowanie go.
sprawdziłem wszystkie przyczyny jakie były podawane tu na forum i oczywiście wszystko wymieniłem razem z sondą. Może opiszę dokładnie co się dzieje i wpadnie ktoś na pomysł co może być.

Obroty są takie jak po winny nagle rosną i przed 2000 nagle jak by coś odcięło i spadają do 1000 potem znowu rosną i powtórka z rozrywki. Jak patrzałem to ten bolec z silniczka krokowego się wysuwał i chował jak obroty rosły przynajmniej tak mi się wydawało. :)

Dodam że jadąc na luzie np 90km/h obroty podnoszą się tylko lekko ponad 1000 a potem wracają do normy i jest ok nie falują do momentu zatrzymania samochodu.

Byłem dziś u mechanika - kolejna desperacja próba naprawy podjęta przeze mnie.
Po oględzinach doszliśmy do wniosku że prawdopodobnie przepustnica wariuje bo po odłączeniu przewodu od niej obroty są ok. W przyszłym tygodniu jadę do elektryka i ma mi to obadać (brak wolnych terminów wcześniej)
« Ostatnia zmiana: Piątek, 06.06.2008, 17:00:13 wysłane przez tysszek » Zapisane

Wojtach Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: była Cordoba '00, 1.6 ALM Jest: Astra G 2003 1,7 DTI

« Odpowiedz #269 - Wtorek, 15.07.2008, 19:57:27 - NIEPRZECZYTANA »

Ja już zgłupiałem, falował mi 800-1100 obr. zdarzało mu sie zdechnąć a dziś jadę wskoczył na 1300 i faluje w górę do 2000 tys obr.
Zwariować idzie...
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 36   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Falujace obroty...
Skocz do: