+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Jaki olej i co ile wymiana ?
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2] 3 4 ... 37   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki olej i co ile wymiana ?  (Przeczytany 460877 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #15 - Piątek, 14.04.2006, 16:03:10 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "malkos"
mam pewnosc co do tych 48 tysiecy :)

Chyba nim tylko do kościoła w niedziele jeździsz i raz na rok na Jasną Górę na pielgrzymkę... ;-)

Mam silnik ten sam, rok ten sam ( '97 1.4 AEX ), leję Mobil1 10W40, zero wycieków i ubytków w skali roku. Wymiana co 15 tys lub 1 rok ( w niższych przebiegach niż zalecane ).

CHYBA PO TEMACIE.... :mikolaj:

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

malkos Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza, 1997, 1.4 AEX

« Odpowiedz #16 - Sobota, 15.04.2006, 11:46:39 - NIEPRZECZYTANA »

No kupilem go w styczniu jak mial 38 tys. :)
No i sie przyznam ze w Czestochowie ostatnio nie bylem.
Dzieki za info

Ten właściciel czerwonego bizona, który cię ostatnio mijał to ja :)
Seat IBIZA, 1.4 97'
www.volfen.blogspot.com
PiotrekAW
Gość

« Odpowiedz #17 - Poniedziałek, 17.04.2006, 13:20:57 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie wymiana co 10 tysiaków oleju,filtra oleju,przeciwpyłkowego i powietrza.Autko zalewam olejem Mobil1 5W50 Protection Formula(dosc drogi ale bardzo dobry)Natomiast co 15 tysiaków wymiana filtra paliwa.

Tak to wyglądu o mojej 8-letniej Ibi :):):):)

Pozdro
Joseph
Gość

« Odpowiedz #18 - Sobota, 22.04.2006, 12:55:19 - NIEPRZECZYTANA »

Mam Ibize 1.4 8V z 2000r. Ma przejechane 125 tys.ale silnik był teraz wymieniony i jest z 2003r (podobno ma 50.000 przebiegu). jaki najlepiej wlac olej silnikowy>Zastanawiam sie nad półsyntetykiem 10W40 Mobila (84zł).Czy to dobry wybór przy takim przebiegiem? Czy może lepiej syntetyka Mobila za 135zł? Z góry dzięki za rade:)
Joseph
Gość

« Odpowiedz #19 - Sobota, 22.04.2006, 14:18:13 - NIEPRZECZYTANA »

dzieki za rade. Rozmawiałem tez ze znajomym mechanikiem, który też ma Ibe 2000r i tez mi mówił,że spokojnie moge zalac półsyntetykiem. On sam ma teraz syntetyka,ale mówi,że tez teraz chyba będzie półsyntetykiem zalewał:) A jeżeli chodzi o płyn hamulcowy to jaki polecasz?Czy jest wogóle jakis płyn hamulcowy preferowany do Seatów? Pozdrawiam!
koper_1986
Gość

« Odpowiedz #20 - Czwartek, 17.08.2006, 15:01:12 - NIEPRZECZYTANA »

Witam
Moje pytanko dla niektórych może wydać się banalne ale mimo to proszę o dodpowiedź :) Wiem że dobranie odpwoiedniego oleju  ma duże znaczenie dla żywotności silnika.

Moja ibi ma przejechane 156 tyś, 17 tyś jeżdze na oleju więc najwyższy czas na zmiane. Autko jeździło przez pierwsze 6 lat na mobil 1  -  15w40 syntetyk.
Przez 4 lata jeździł na shel mineral 15w40, ostatnia wymiana czyli ostatnie 17 tys jeździł na shel mineral 10w40 czyli tym słabszym  ??

Przez ostatnie 17 tys ibi łykła troszke oleju - zdarzylo sie to pierwszy raz. Czytałem na forum, że nadchodzi ten czas kiedy silnik zaczyna się "starzeć"  i pora przejśc na półsyntetyk ?? Mógłby mi to ktoś dokładnie wyjasnić. Jaki olej będzie teraz najlepszy dla mojej ibizki ?Chce wlać olej shela tylko nie wiem jaki.  Jaki filtr oleju założyć ?? i ostatnie pytanie czy jest jakaś róznica między droższym a tanszym filtrem powietrza ? np filtron.

Sorki za takei pytania ale ucze się :)
Pozdrawiam
DeDeK Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #21 - Czwartek, 17.08.2006, 15:16:19 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "koper_1986"
Przez 4 lata jeździł na shel mineral 15w40, ostatnia wymiana czyli ostatnie 17 tys jeździł na shel mineral 10w40 czyli tym słabszym ??
Przez ostatnie 17 tys ibi łykła troszke oleju - zdarzylo sie to pierwszy raz. Czytałem na forum, że nadchodzi ten czas kiedy silnik zaczyna się "starzeć" i pora przejśc na półsyntetyk

oleje dziela sie na 3 klasy

0Wxx 5Wxx to pelne syntetyki - jezdzi sie na tym od nowosci

10Wxx to polsyntetyki zaczyna sie ich uzywac gdy silnik zaczyna brac olej syntetyk (czyli w miare zuzywania silnika

15Wxx to mineralne najnizsza klasa z olei najgestsze i przechodzi sie do nich w statniej kolejnosci

czyli ty juz jezdziles na mineralu przeszedles na polsyntetyk troche CI bral wiec bedziesz musial wymienic znow na mineral kwestia tego ile CI wzial tego oleju jesli na ten przebieg skale od max do min to jezdzij dalej na polsyntetyku tylko wlej jakis dobry i obserwuj zuzycie

i generalnie olej zmienia sie max co 15 tys km tak samo filtr oleju przy kazdej zmianie oleju filtr powietrza rowniez a paliwa tez mozna by zmieniac co druga zmiane oleju

[ Dodano: 2006-08-17, 16:18 ]
a co do olejow to polecam CI

mobila

shella

midlanda

petrocanade

i trzymaj sie zdala od castrola
 :satan:

DeDeK
Była CORDI SPORT TDI
Obecnie auto na F - Renault Laguna 2.2 dCi
koper_1986
Gość

« Odpowiedz #22 - Czwartek, 17.08.2006, 15:38:11 - NIEPRZECZYTANA »

Dzięki za wyjaśnienia  :pub: , więc kupuje taki olej:
http://www.motoallegro.pl/show_item.php?item=119784683
Ile litrów mam go wlać ?
DeDeK Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #23 - Czwartek, 17.08.2006, 20:34:32 - NIEPRZECZYTANA »

Ile litrów mam go wlać ?

jakos nie jestem zwolennikiem olejow z allegro :D

ale Twoj wybor

4 literki powinno staczyc spokojnie chyba ze masz silnik 1.9 w dieslu wtedy 4,2l

i pomysl o wymianie filtra oleju polecam sedziszow na filtrona tez nie narzekalem na inne drozsze szkoda kasy np boshe sa sredniej jakosci w wysokiej cenie mann sa niezle ale drogie

DeDeK
Była CORDI SPORT TDI
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #24 - Czwartek, 17.08.2006, 21:37:35 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "DeDeK"
10Wxx to polsyntetyki

Ostatnio trafił mi w łapki olej Platinium 10W/60 i jest na nim napisane "Olej syntetyczny"...  :zakrecony:

Castrol RS 10W/60 też miał napisane synthetic, ale tam chyba dodawali coś, żeby był gęstszy przy niższych temperaturach :D

Jak to jest :?:

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
heartless Mężczyzna
Moderator

Samochód: Ibiza '94 AAZ

« Odpowiedz #25 - Czwartek, 17.08.2006, 23:38:32 - NIEPRZECZYTANA »

Na butelce od Castrola GTX Magnatec 10W 40 też jest napisane "synthetic technology motor oil" czy coś takiego - jak jest półsyntetyczny, to trochę tej syntetycznej technologii musieli tam włożyć   :niewiem:

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
koper_1986
Gość

« Odpowiedz #26 - Piątek, 18.08.2006, 10:15:10 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "DeDeK"
jakos nie jestem zwolennikiem olejow z allegro  

Kupie na stacji shela, tylko ile mam go wlać dokładnie ? Obserwowac miarke ??
Bo jak mam wlać 3 literki to tyle kupie a na ewentualna dolewke dokupie później.
DeDeK Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #27 - Piątek, 18.08.2006, 10:41:06 - NIEPRZECZYTANA »

Kupie na stacji shela, tylko ile mam go wlać dokładnie ? Obserwowac miarke ??
Bo jak mam wlać 3 literki to tyle kupie a na ewentualna dolewke dokupie później.

kup normalnie banieczke 4l spusc stary wymien filtr oleju i wlej na 2/3 na bagnecie odpal niech pochodzi zgas i sprawdz dobrze jak bedziesz mal kolo 2/3 na bagnecie

aaa i rob to na plaskim :D a to co Ci zostanie bedizesz mial na dolewki jakby co

DeDeK
Była CORDI SPORT TDI
Lato7
Gość

« Odpowiedz #28 - Piątek, 18.08.2006, 10:57:21 - NIEPRZECZYTANA »

Shell Helix Ultra Racing 10W60 to tez pelny syntetyk ;)
DeDeK Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #29 - Piątek, 18.08.2006, 11:37:58 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Lato7"
Shell Helix Ultra Racing 10W60 to tez pelny syntetyk

no tak zapomnialem dodac ze moj opis nie tyczy olejow z dopiskami racing i inne temu podobne w 10Wxx w xx domyslnie zalozylem oleje 40 max 50 do zwyklej jazdy  :test:

DeDeK
Była CORDI SPORT TDI
Strony: 1 [2] 3 4 ... 37   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Jaki olej i co ile wymiana ?
Skocz do: