+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» otwieranie drzwi zimą!!!
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 30   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: otwieranie drzwi zimą!!!  (Przeczytany 244558 razy)
Smyczek
Gość

« Odpowiedz #105 - Sobota, 28.01.2006, 15:24:40 - NIEPRZECZYTANA »

Dzisiaj spędziłem cały dzień w garażu i rozebrałem ibizę ze wszystkich plastików,

Sprawa wygląda tak: wszystkie przewody szczelne i sprawne natomiast po dostaniu się do serca układu czyli pomki (znajduje się w bagażniku po prawej stronie za materiałem), zdjąłem główny przewód, po czym przyłożyłem palec i rzeczywiście słychać jest przełącznik który przełącza raz na zasys a raz na wydmuchiwanie powietrza,

Bardzo martwi mnie to że po przyłożeniu palca pomka nadal pracuje jakieś 2minuty, czy nie powinno być tak że się wyłączy ??

Czy mam zepsutą pompkę ??

Nie mogłem niestety zlokalizować usterki a więc odłączyłem zasilanie od pompki,

A może to wina tego głównego przewodu, jeżeli tak to proszę o instrukcję co mam zrobić,

Dziękuję z góry i pozdrawiam...
wYpor
Gość

« Odpowiedz #106 - Poniedziałek, 06.11.2006, 12:26:21 - NIEPRZECZYTANA »

Witam kolegów w klubie wypas zamków od SEATA!

Zemsta SEATA dopadła również mnie i w związku z tym w celu odpalenia mojej nieszczęsnej seaciny, przeciskałem się dziś poprzez tylnie drzwi, aby cokolwiek zrobić z samochodem.
 :szpieg:
I teraz zasadnicze pytanie. Na czym polega operacja usprawnienia mechanizmu zamka wspomniana przez kolegę KOLORA i gdzie dokładnie można sobie sprawić takie cudo w    W-wie?

Była mowa o p. Grzybowskim, lecz od 20 lat mieszkam w tej okolicy i nie mam pojęcia o jaki zakład chodzi? Może jakiś dokładny namiar by pomógł.

Co do psikaczy-smarowaczy to nie jestem przekonany. Jest to rozwiązanie krótko-terminowe. Co roku to samo. Lepiej moim zdaniem zainwestować i zapomnieć.

:pub:

Pozdrawiam
leszekg Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza, 2003, 1.2 12V

« Odpowiedz #107 - Poniedziałek, 06.11.2006, 13:57:54 - NIEPRZECZYTANA »

Ibiza IV też ma taką przypadłość z tymi zamkami? Mam od trzech lat i nigdy się z tym niespotkałem (no i dobrze), oby nie. Może dlatego, że garażuję? A może jeszcze zawcześnie jak na trzylatkę?

leszekg
sobi82 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: ibiza 1.4MPI AKK, wer2000rok99

« Odpowiedz #108 - Sobota, 10.02.2007, 12:12:54 - NIEPRZECZYTANA »

powiem tylko tyle ze z tymi zamkami i uszczelkami to chyba parodia  :mrgreen:  psikam wd40 silikonem i nic. nadal stoje rano przed ibi i koniec konców wchodze przez tylnie drzwi.(chyba siedzenie pasażera wymontuje, bedzie łatwiej do przodu się przecisnąc  :ok:  ) dzis ide do kumpla w garaz, susze uszczelki suszarą i smaruje do upadłego!! jak nie pomoze to niech ibizke lepiej szybka wiosna uratuje!!!  :satan:

seat ibiza,1.4mpi,wer.2000r.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #109 - Sobota, 10.02.2007, 12:20:44 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "sobi82"
powiem tylko tyle ze z tymi zamkami i uszczelkami to chyba parodia  psikam wd40 silikonem i nic. nadal stoje rano przed ibi i koniec konców wchodze przez tylnie drzwi.(chyba siedzenie pasażera wymontuje, bedzie łatwiej do przodu się przecisnąc  ) dzis ide do kumpla w garaz, susze uszczelki suszarą i smaruje do upadłego!! jak nie pomoze to niech ibizke lepiej szybka wiosna uratuje!!!  

To nie uszczelki tylko zamek!

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
heartless Mężczyzna
Moderator

Samochód: Ibiza '94 AAZ

« Odpowiedz #110 - Sobota, 10.02.2007, 14:24:20 - NIEPRZECZYTANA »

Mi czasem jak jeszcze nie smarowałem uczszelek po otwarciu zamka dawałsie we znaki paskudny dźwięk odrywania drzwi od uszczelki - szczególnie jak było wilgotno i temperatura skakało wkoło zera. Bagażnik mi też raz przymarzł na uszczelkach - zamek się otwierał..

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #111 - Sobota, 10.02.2007, 14:28:00 - NIEPRZECZYTANA »

I ludu kochający Seaty - nie konserwujcie zamków WD-40 :!:  :!:  :!:

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

heartless Mężczyzna
Moderator

Samochód: Ibiza '94 AAZ

« Odpowiedz #112 - Sobota, 10.02.2007, 14:38:09 - NIEPRZECZYTANA »

właśnie!!!

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
Semir Mężczyzna
nic dodać, nic ująć
Użytkownik

Samochód: Fiat 126p FL 1987r. 23KM

« Odpowiedz #113 - Piątek, 02.11.2007, 16:26:12 - NIEPRZECZYTANA »

Właśnie kilka dni temu ,w piątek przesmarowałem  zamek prawych dzwi w moim autku w/g podanego obrazkowego instruktarzu z działu "Instrukcje".
Niestety przy rozkręcaniu drzwi kierowcy zerwałem wkrętarką nacięcia na łbie sruby i nie mogłem zdjąc tapicerki . Ponieważ przyjżałem się zamkowi i jego budowie ,
a już wczesniej świtała mi taka myśl ,zeby dobrać sie do niego bez rozbierania dzwi wymyśliłem "cóś"takiego:

potrzebna
1- wkrętarka
2- wiertło fi 2,5 mm ( żeby rurka WD 40 weszła )
3 WD 40 (wszystkim dobrze znany)
ten otworek z prawej strony jest lepszy i rurka dalej wchodzi i cały zamek można wypryskać
tak zrobiłem w piątek i DZIAŁA !!!!!
a zamarzało mi równo.

Witam Kolegów!
Temat wraca jak bumerang... U mnie podobnie drzwi zamarzają. Chciałbym się już teraz przygotować na kolejną zimę, więc mam pytanko, czy ktoś z Was może dokładnie sprecyzować w którym miejscu wywiercić ten otworek? Bo rozumiem, że w tym miejscu przewiercamy blachę i przebijamy się przez ten ochronny plastyk, który opisany jest w instrukcji, tak?
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #114 - Piątek, 02.11.2007, 16:31:44 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Semir
że w tym miejscu przewiercamy blachę

nigdzie nie wiercisz zadnej blachy ... tylkow plastiku obudowy zamka ...

ja osobiscie nie wierciłem zadnych otworów tylko wykorzystałem otwór pod zaslepką która jest widoczna obok zamka  i poki co przez dwie ostanie zimy nie miałem problemów z otwieraniem drzwi  :-X

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
Semir Mężczyzna
nic dodać, nic ująć
Użytkownik

Samochód: Fiat 126p FL 1987r. 23KM

« Odpowiedz #115 - Piątek, 02.11.2007, 16:38:47 - NIEPRZECZYTANA »

dzięki peter174 - zadziałam tak jak radzisz. Myślisz, że silicon w sprayu będzie lepszy niż WD-40 ?
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #116 - Piątek, 02.11.2007, 16:44:21 - NIEPRZECZYTANA »

Myślisz, że silicon w sprayu będzie lepszy niż WD-40 ?

ja uzywam białego smaru w sprayu ... nie tęzeje na mrozie i nie wypłukuje tak jak WD 40

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #117 - Piątek, 02.11.2007, 21:04:37 - NIEPRZECZYTANA »

Myślisz, że silicon w sprayu będzie lepszy niż WD-40 ?
WD-40 zamarza, więc nie jest dobrym środkiem przeciwzamarzaniowym...
Proponuję wyczyścić porządnie uszczelki (np. spirytusowym płynem do szyb) i nasmarować wazeliną techniczną lub jakimś preparatem do uszczelek kupionym w sklepie motoryzacyjnym...

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #118 - Sobota, 03.11.2007, 09:22:18 - NIEPRZECZYTANA »

Silikonem w Sprayu  :!:

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

kony
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1.4 AKK '00

« Odpowiedz #119 - Sobota, 03.11.2007, 09:42:54 - NIEPRZECZYTANA »

Ja w lecie rozebrałem zamki i je przesmarowałem, nawaliłem takiego fajnego smaru do łożysk. Jak na razie odczuwalnie lżej się zamykają, wystarczy lekko puścić, jak w porządnym samochodzie ;D . Czekam na mrozy żeby zobaczyć czy to coś da, a uszczelki swoją droga przesmaruję. Swoją drogą latka lecą i człowiek już nie jest takim akrobata żeby się w samochodzie gimnastykować.... :rotfl:
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 30   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» otwieranie drzwi zimą!!!
Skocz do: