+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» otwieranie drzwi zimą!!!
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 26 27 [28] 29 30   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: otwieranie drzwi zimą!!!  (Przeczytany 243915 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Zupa Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba SE '98 1.6 LPG

« Odpowiedz #405 - Sobota, 18.12.2010, 01:17:29 - NIEPRZECZYTANA »

Ja zamek potraktowałem pierwszym lepszym smarem jaki znalazłem (był brązowy i śliski jeśli Ci to ma pomóc :D), dzisiaj -12 na dworze a ja wsiadam jak do mercedesa ;P Rok temu już przy -2 musiałem wchodzić przez drzwi pasażera.
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #406 - Sobota, 18.12.2010, 02:19:35 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie było -15C nie traktowałem żadnym smarem w zamek, od 6 lat auto jak posiadam a od 2 lat też wsiadam jak do Limuzyny.
Po prostu mówię: "Darek Otwórz"  i naciskam pilota od centralnego....

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

ADRIANO Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza 2000r. 1,9SDI ( AGP )

« Odpowiedz #407 - Sobota, 18.12.2010, 10:48:36 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Zupa
Ja zamek potraktowałem pierwszym lepszym smarem

co to znaczy zamek potraktowalem?  Posmarowales zamek(wkladke zamka) z zewnatrz,pod tapicerka polales po obudowie zamka, czy przez gumowe zaslepki? Czy rozebrales caly zamek,wyczysciles i popsikales. A moze poprostu lales po szybie jak popadnie? ;)

lubie sobie pokierować
Mad_Maxs Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Toledo 2 1.8 Signo

« Odpowiedz #408 - Niedziela, 19.12.2010, 11:39:05 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: ADRIANO
co to znaczy zamek potraktowalem?  Posmarowales zamek(wkladke zamka) z zewnatrz,pod tapicerka polales po obudowie zamka, czy przez gumowe zaslepki? Czy rozebrales caly zamek,wyczysciles i popsikales. A moze poprostu lales po szybie jak popadnie?

Jakbyś poczytał cały temat to byś zobaczył dziesiątki postów ludzi którzy lali przez wkładkę zamka, po szybie, a nawet po zdjeciu tapicerki po obudowie.

Z mojego doświadczenia powiem Ci że taki marznący zamek jest suchy jak pieprz w środku i jedyne co go smaruje to woda :) a woda marznać lubi. Na (chyba) 27 stronie tego tematu masz linka do tutoriala ze zdjęciami. Na jego końcu jest pokazane jak zamek wyglada w środku i ile daje lanie przez wszystkie dziurki którymi próbuje się z zewnątrz

Najlepszy jest smar teflonowy do smarowania m.in. broni :) chociaż ja miałem taki specjalny do zamków ze Skody ;)

ADRIANO Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #409 - Niedziela, 19.12.2010, 12:20:17 - NIEPRZECZYTANA »

Spox. Poczytalem caly od pierwszej strony watek. Pytanie bylo do ZUPA-gdzie on psikal.... No chyba ze przeoczylem gdzies inna wypowiedz ZUPA na temat psikania.
Nie tylko czytalem ten watek, ale czytalem elektrode,i inne forum Seat`a. Wszystko w sprawie zamykajacych/nieotwierajacych drzwi.
Osobiscie w koncu nie wyciagalem zamka. Wyciagnalem gumowe zaslepki (dolne).Ruszajac klamka wewnetrzna i zewnetrzna psiknalem w to co jest schowane pod wczesniej zdjeta okragla uszczelka. Generalnie pomglo. Zobaczymy na jak dlugo.....A ! Najpierw nalalem rzadki smar a raczej plyn do smarowania broni. Pozniej polecialo gestsze. Wkrotce kupie nie kapiacy bialy smar w aerozolu i poprawie .
 Przy okazji zdjecia plastikowych(ogumowanych) raczek, zeszlifowalem ,  a nastepnie pomalowalem na ladny jasno szary kolor,no ale to inny watek.

« Ostatnia zmiana: Niedziela, 19.12.2010, 12:26:58 wysłane przez ADRIANO » Zapisane

lubie sobie pokierować
Zupa Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba SE '98 1.6 LPG

« Odpowiedz #410 - Niedziela, 19.12.2010, 14:11:09 - NIEPRZECZYTANA »

Przerabiałem smarowanie zamka od zewnątrz, i przez dziurki/szparki to co najwyżej możesz sobie popatrzeć. Trzeba wyciągnąć zamek i posmarować go od środka. Robione wg instrukcji zamieszczonej na forum ;)
eMKa Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba <1999_1,4 i SE

« Odpowiedz #411 - Niedziela, 19.12.2010, 19:14:30 - NIEPRZECZYTANA »

Sam korzystałem z tej instrukcji,wymontowałem cały zamek latem tylko z jednej strony-aby zobaczyć różnicę.Nie wierzę,w jakiekolwiek smarowania zamka z zewnątrz bez demontarzu-to po prostu niewykonalne.Ten kto wymontował kiedyś zamek wie o czym piszę.A jeżeli chodzi o różnicę to jest i to niepodważalna-na wiosnę robię to samo z pozostałymi drzwiami-nawet "wciski" wewnątrz od zamykania auta chodzą jak w masełku.
TYLKO UWAGA....na wkładki-jak krótko przed mrozami myłem swoją gablotę i woda,która dostała się do wkładki uniemożliwiła mi wejście do samochodu,ale na wszystko jest sposób...czyt. na forum. Pozdrawiam.
ADRIANO Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #412 - Niedziela, 19.12.2010, 21:37:25 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: eMKa
Nie wierzę,w jakiekolwiek smarowania zamka z zewnątrz bez demontarzu

Ja uwierzylem. Po smarowaniu przez dziurke,zamki sie otwieraja
No to jest metoda laparaskopowa :D   Wiadomoze ze lepiej rozebrac,wyczyscic i wysuszyc...
 Popatrzylem i popsikalem. 
 Od wczoraj dzrzwi sie otwieraja. Beda klopoty , na wiosne wyciagam zamki.
Odezwe sie jak bede znowu wchodzic tylnimi drzwiami..i.Dzis jest 18.12.2010 ;)

lubie sobie pokierować
aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #413 - Niedziela, 19.12.2010, 21:41:24 - NIEPRZECZYTANA »

Suche powietrze i lekki mróz dają efekt otwierania się zamków. Poczekaj na wilgoć.
bRZOZA-Gda Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: leon 1.8t

« Odpowiedz #414 - Niedziela, 19.12.2010, 22:32:56 - NIEPRZECZYTANA »

ja moge sie wam dzis pochwalic, ze nasmarówałem smarem zamek BEZ rozbierania drzwi itp i dziala juz 2 dni ( TFU TFU zeby nie zapeszac )
smar jakis za 8.99zł z praktikera do -20 co prawda ale narazie starcza, w nocy jest mniej wiecej -20 i rano normalnie otwieram drzwi : ) WSZYSTKIE !

:)
damian83 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1.4 '97

« Odpowiedz #415 - Poniedziałek, 20.12.2010, 00:10:25 - NIEPRZECZYTANA »

3 zima z seatem i ten sam sposób strzykawka+zwykły olej do maszyn. Efekt : zero problemu:)  :ok:  :pub:
Nice Mężczyzna
Beka musi być!!!
Użytkownik

Samochód: Dacia Duster 1,6 wcześniej: Ibiza SE '97, 1.4 AEX i Renault Scenic 1.9 dCi Sport Way

« Odpowiedz #416 - Poniedziałek, 20.12.2010, 09:05:27 - NIEPRZECZYTANA »

a mi w zeszla  zime zamki zamarzaly i w ta zime tez zamarzaly, nalbo nie dawalo sie otwierac albo zamknac sie nie dalo jak juz sie otworzyly, niestety z braku czasu nie rozebralem zamka tylko tak jak niektorzy przez dziurki popsikalem jakims smarem w sprayu i o dziwo teraz auto stalo 2 tygodnie na mrozie, zasypane z klazdej strony 40cm sniegu, zmarzniete (w miedzy czase byla lekka odwilz o troche sniegu stopnialo i zamarzlo) a wczoraj drzwi otworzyly sie i zamknely bez problemu i nawet odpalila ibi za perwszym razem...

ADRIANO Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #417 - Poniedziałek, 20.12.2010, 17:02:39 - NIEPRZECZYTANA »

Kierowcy seatow dziela sie na tych ktorzy nie moge wejsc do samochodu przez przednie drzwi, a takze na takich ktorzy moga wypasc  z samochodu podczas jazdy.
Pierwsi wsiadaja przez tylnie drzwi. Drudzy zapinaja pasy przeplatajac pas przez uchwyt w drzwiach 
Oczywiscie sa jeszcze Ci trzeci normalni. Od soboty naleze do tych trzecich ( jeszcze ),pomimo psikania przez dziurke ( na fuszerke )

lubie sobie pokierować
eMKa Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba <1999_1,4 i SE

« Odpowiedz #418 - Poniedziałek, 20.12.2010, 17:37:46 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: ADRIANO
Kierowcy seatow dziela sie na tych ktorzy nie moge wejsc do samochodu przez przednie drzwi, a takze na takich ktorzy moga wypasc  z samochodu podczas jazdy.
:rotfl: święte słowa...święte słowa :rotfl:
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #419 - Poniedziałek, 20.12.2010, 18:49:24 - NIEPRZECZYTANA »

Pisałem o tym dawno w tym temacie ale sie przypomnę.
Jakieś 6 lat temu robiłem przegląd cordoby w aso. Zamarzały zamki - standart.
ASO Copiflex samo opracowało sobie jakiś sposób naprawy zamka. Nie wiem co gość zrobił, ale wzięli 60zł za to i do dziś (6 lat później - do drzwi nigdy nie zaglądałem) zamek nie zamarzł.
Jedyne co powiedzieli to że w zamku jest teflonowa część która przymarza.
Nie chce wymontowywać zamka ale jeżeli ktoś go już wyjmie to niech to obada. Operacja ASO zajęła jakies 20 minut.
Strony: 1 ... 26 27 [28] 29 30   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» otwieranie drzwi zimą!!!
Skocz do: