Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak wymienić czujnik prędkości (halla) w Ibizie III rok 2000  (Przeczytany 5302 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
rysiekb66
Świeżak

« Wtorek, 27.03.2007, 19:13:39 - NIEPRZECZYTANA »

Witam !!!

Pytanie jak w temacie, dodam tylko, że silnik AKK, 1,4 60 KM.

Proszę o podpowiedż bo nie chcę czegoś urwać, muszę odkręcić aby przede wszystkim wymienić a wcześniej odczytać numer katalogowy.

Jeśli ktoś zna ten numer to prosze o odpowiedż na forum.

Ile może kosztować taki czujnik ?

Pozdrawiam Rysiek
Jacenty85
Gość

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 27.03.2007, 21:21:33 - NIEPRZECZYTANA »

Witam. Zakładam, że chodzi Ci o tak zwany nadajnik impulsów. Numery tej częsci bedziesz musial spisać. ETKA podaje, że są to 030 907 601 D - koszt około 82 zł (w serwisie) oraz
030 957 147 G , L, B, H.
Do tych ostatnich podaje się oznaczenie 6K - 1 - 529 201 >>*
                                                                            200          koszt - 220-270zł
Znajduje się pod pokrywą zaworów na wałku.
Szczerze mówiąc z tym silnikiem nie miałem nigdy doczynienia. Jeśli się mylę a może tak być proszę bardziej wtajemniczonych o poprawienie mnie.

Czyzby komputer pokazał Ci błąd 1166  - sygnał momentu obrotowego ? Jeśli tak to będzie winny czujnik g28 czyli prawdopodobnie tej o którym napisałem :)
rysiekb66
Świeżak

« Odpowiedz #2 - Środa, 28.03.2007, 04:12:09 - NIEPRZECZYTANA »

Witam !!!

Nie sprawdzałem na komputerze lecz wpiąłem diodę LED na wyjście czujnika podające impulsy na licznik (prędkościomierz) i dioda powinna migać w czasie jazdy. Ale świeci cały czas ciągle, czyli na licznik nie podawane są impulsy z czujnika halla. Natomiast kiedy przez tę diodę podawałem impulsy zwierając drugi koniec diody do masy to wskazówka pręwdkościomierza dżwigała się do góry stąd wniosek uszkodzony czujnik halla.

Chciałem tylko wiedzieć jak zabrać się do wymiany a jest on w okolicach skrzyni biegów.

Pozdrawiam
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #3 - Środa, 28.03.2007, 20:41:29 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Jacenty85"
Znajduje się pod pokrywą zaworów na wałku.

Cytat: "rysiekb66"
Nie sprawdzałem na komputerze lecz wpiąłem diodę LED na wyjście czujnika podające impulsy na licznik (prędkościomierz)

Czy to te same czujniki?
Wydaje mi sie ze czujnik Halla ma cos wspolnego z zaplonem. A ten co idzie do licznika to chyba nie wykorzystuje efektu Halla, a raczej to bedzie cos w rodzaju kontaktronu i szukalbym go w skrzyni.

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #4 - Środa, 28.03.2007, 20:52:56 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "KKKKris"
Wydaje mi sie ze czujnik Halla ma cos wspolnego z zaplonem.
i dobrze Ci sie wydaje :chytry: jak on padnie iskry brak  :neutral:

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Jacenty85
Gość

« Odpowiedz #5 - Środa, 28.03.2007, 22:06:34 - NIEPRZECZYTANA »

No to widzę że powstał "konflikt myślowy". Tylko w woli wyjaśnienia do kolegi, który założył temat. Czujni halla (czujnik impulsów) o którym pisałem nie ma nic wspólnego z czujnikiem prędkości. Chyba opiera się on też na efekcie Halla ale jedno z drugim nie ma związku. Widze natomiast że chodzi koledze o czujnik prędkości jazdy. Szkoda że pisalem o czujniku prędkości ale niestety obrotowej wału ;)
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #6 - Piątek, 07.11.2008, 13:02:44 - NIEPRZECZYTANA »

Zapytanie przenioslem do -> http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=1676.0
Mozna usunac post.
« Ostatnia zmiana: Sobota, 08.11.2008, 16:38:30 wysłane przez emtezet » Zapisane

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Jak wymienić czujnik prędkości (halla) w Ibizie III rok 2000
Skocz do: