+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Nadwozie i wnętrze» Malowanie deski rozdzielczej????
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Malowanie deski rozdzielczej????  (Przeczytany 23808 razy)
zapylic Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza 2000r. 1.4 AKK

« Niedziela, 18.03.2007, 14:49:28 - NIEPRZECZYTANA »

jak w temacie czy ktos ma jakies doswiadczenia w malowaniu deski rodzielczej, czy trzeba uzywac jakiegos specjalnego lakieru, podkladu itp.. chce w swojej ibizie pomalacowa konsole centralna na lakierem fortepianowym, czyli uzyskac efekt jak w nowej corsie bardzo mi sie to podoba co sadzicie o takiej przerobce??
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 18.03.2007, 15:14:50 - NIEPRZECZYTANA »

Możesz gdzieś zamieścić foto do takiej deski, koloru.....

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

misiu_tdi
Użytkownik

Samochód: Leon TS

« Odpowiedz #2 - Niedziela, 18.03.2007, 15:30:54 - NIEPRZECZYTANA »

Czyli tylko ten plastik wokół nawiewów? Broń Boże nie maluj deski rozdzielczej :lol:

Musisz zmatowic papierkiem i dobrze odtłuścić powierzchnie

Seat Leon TS bigT
zapylic Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza 2000r. 1.4 AKK

« Odpowiedz #3 - Niedziela, 18.03.2007, 15:48:45 - NIEPRZECZYTANA »

tak chce pomalowac ten plaskit wokol nawiewow, i uzyskac mnie wiecej taki efekt jak na tym zdjeciu

http://www.autocentrum.pl/go/110__Galeria_Opel_Corsa_IV__21__1407504048__009__0.html  

nie jest ono moze najlepsze ale mnie wiecej tak to wyglada tylko nie wiem skad wziasc lakier fortepianowy i jak on zareaguje z plastikiem na konsoli jezeli ktos cos wie na ten temat to bede wdzieczny :pub:
-adek Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: A3 8P 2005r 2.0 TDI

« Odpowiedz #4 - Poniedziałek, 17.12.2007, 17:07:26 - NIEPRZECZYTANA »

podłączam się do tematu.... mianowicie wyciągłem z auta ten cały panel centralny w celu pomalowania w kolor.....  przestrzegam jednak wszystkim żeby się dobrze zastanowili nad tym, ponieważ ja mam już 2 tygodnie auto rozebrane i nie mogę sobie poradzić z tym plastkiem...  Mianowicie po zmatowaniu odtłuszczeniu poszedł podkład na plastik DU-PONT 800 następnie gdy poszła baza wszystko się zważyło wyglądało to fatalnie..... po wyschnięciu ponownym zmatowaniu i nanoszeniu bazy lakier poprostu się ścina i tak jest za każdym razem.... dodam tylko iż wszystko jest robione w profesionalnym zakładzie lakierniczym, panowie lakiernicy rozkładają ręce plastik ten jest pokryty jakby gumą no niewiem ciężko to określić ale jest lipa..... wrzucę fotki lada dzień teraz koncepcja jest taka że będzie on malowany lakierem wodnym niby ma być dobrze zobaczymy...

wszystkie inne plastiki typu obudowa licznika te klapki od nawiewów i inne śmiecie wyszły perfekcyjnie nic się nie wydażyło ale to był golutki ABS, natomiast ten plastik centalny to jakiś wynalazek....

Lakiernicto 533-996-726
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Wtorek, 18.12.2007, 09:11:13 - NIEPRZECZYTANA »

-adek ale Ty masz inną deche niż zapylacz ;)

Swoją drogą ja też malowałem u siebie ale bez podkładu i na wszystkie elementy identycznie siadło. Poprostu zmatowiłem, odtłuściłem, i potraktowałem sprayem motipa. 3-4 cieńkie warstwy bazowe i 2-3 bezbarwnego i cały czas się ładnie trzyma.

Póki co mam tylko jedną fote ale niedługo wrzucę do siebie całą konsole.

Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
-adek Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #6 - Wtorek, 18.12.2007, 16:08:56 - NIEPRZECZYTANA »

Abdul ten plastik który tu widać na zdjęciu to pikuś te wszystkie już mam w kolorze najgorszy jest ten wielki co jest w nim popielniczka ramki nawiewów ramka radia ten centralny z nim się dzieją problemy....

Lakiernicto 533-996-726
MiC
Gość

« Odpowiedz #7 - Wtorek, 18.12.2007, 20:53:11 - NIEPRZECZYTANA »

Witam  .Ja robiłem to w ten sposób :zmywałem denaturatem tę niby gumowaną warswę do połysku (pod "gumą"plastyk jest błyszczący)nastepnie matowanie, podkład  i na koniec  lakier
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #8 - Wtorek, 18.12.2007, 20:57:59 - NIEPRZECZYTANA »

MiC, pomyliles tematy
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=1490.0

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
MiC
Gość

« Odpowiedz #9 - Wtorek, 18.12.2007, 21:04:33 - NIEPRZECZYTANA »

Nie chodziło mi konkretni o podłokietniki, ale o technikę malowania plastików w Seacie, które są pokryte łuszczącym sie lakierem :)

EDIT raby: post przeniesiony z innego tematu
« Ostatnia zmiana: Środa, 19.12.2007, 09:57:17 wysłane przez raby » Zapisane
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Odpowiedz #10 - Środa, 19.12.2007, 09:36:01 - NIEPRZECZYTANA »

Abdul ten plastik który tu widać na zdjęciu to pikuś te wszystkie już mam w kolorze najgorszy jest ten wielki co jest w nim popielniczka ramki nawiewów ramka radia ten centralny z nim się dzieją problemy....

No piszac wszystkie elementy miałem na myśli to co widzisz + ramki nawiewów + maskownice głośników w drzwiach i oczywiście główną konsolę, na której lakier równie dobrze siedł  :eye:  Jak jeżdże to systematycznie obcieram kolanem róg przy stacyjce i nic się nie wyciera :)

Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
grigorij35 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była Ibiza '98, 1.9 TDI; jest Ibiza '07 TDI

« Odpowiedz #11 - Środa, 19.12.2007, 21:35:49 - NIEPRZECZYTANA »

no u mnie tak to wyglądało

wymieniłem na niemalowany oryginał - jak ktos chce sprzedam do prob lakierowania
daniels81
Gość

« Odpowiedz #12 - Środa, 19.12.2007, 22:08:02 - NIEPRZECZYTANA »

Matko boska jak mozna tak spasztecic konsole srdokowa. Co do lakieru fortepianowego to nadawa sie najlepiej do malowaniu fortepianow nie czesci samochodowych. Z plastikiem jest prosta sprawa. Czyscisz benzyna ekstrakcyjna, potem sredni papier, znowu benzyna, bardzo drobny papier i benzyna na koniec. Teraz 2 razy podkład i potem bardzo ale to bardzo cienka warstwa lakieru i tak z 8 razy z przerwami 10-20 minut. Moze i czasochłonne ale sie opłaca. Malowałem tak kumplowi połowe plastików w aucie i po 2 latach wszystko sie trzyma znakomicie.  8)
michalp21 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba Sx

« Odpowiedz #13 - Czwartek, 20.12.2007, 13:31:28 - NIEPRZECZYTANA »

a moze nie do tematu malowania ale co myslicie zeby obkleic folią ala carbon z allegro? czy ma moze ktos taak zrobione i czy jest z tego zadowolony?

-adek Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #14 - Czwartek, 20.12.2007, 16:02:59 - NIEPRZECZYTANA »

dokładnie tak jak na zdjęciu gregorij35 to przedstawił ten główny plastik to jakieś łajno którego pomalowanie graniczy z cudem....

lakier się waży pomimo różnego rodzaju matowań podkładów itp, itd....

ale wszystkie inne plastiki wyszły miodek:0 dzisiaj wrzucę fotki....

Lakiernicto 533-996-726
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Nadwozie i wnętrze» Malowanie deski rozdzielczej????
Skocz do: