+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Problem z odpalaniem...
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z odpalaniem...  (Przeczytany 88333 razy)
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #105 - Niedziela, 27.05.2012, 22:35:02 - NIEPRZECZYTANA »

Kozak, może banał, ale... sprawdź naładowanie akumulatora.
Kolegi auto też padło. Przyjechałem z miernikiem, zmierzyliśmy aku dawał 12.05V a samochód nie odpalał.
Co więcej. Aku został naładowany, podpięty - samochód dalej nie odpalał. Dopiero obciążenie akumulatora poprzez włączenie świateł mijania i w tym samym momencie próba zapalenia silnika skończyły się pomyślnie - silnik zaskoczył.
Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. Był to ford mondeo z 1997r z silnikiem 1.8
Kozak Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Skoda Rapid Spaceback 1.2tsi, BMW E46 320D@mirass touring

« Odpowiedz #106 - Poniedziałek, 28.05.2012, 08:07:15 - NIEPRZECZYTANA »

A roznie probowalem, dzisiaj kupie swiece i kable i zobaczymy czy odpali...
olinek2 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo II 2001 1.6SR

« Odpowiedz #107 - Poniedziałek, 28.05.2012, 15:39:29 - NIEPRZECZYTANA »

Sprawdź czy iskra jest na nowych świecach, jeśli jest ok to zobacz czy paliwko podaje odpowiednio, czy wtryskiwacze chodzą prawidłowo. Jaki rok autka ?

Jeśli problem będzie z iskrą to może być cewka. Ale ciekawe z tym pykaniem, może któryś zawór się oberwał ? zdejmowałeś pokrywkę ?
Kozak Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Skoda Rapid Spaceback 1.2tsi, BMW E46 320D@mirass touring

« Odpowiedz #108 - Poniedziałek, 28.05.2012, 16:47:51 - NIEPRZECZYTANA »

Swiece i kable wymienione, nadal to samo.

Jeszcze w tych silnikach jest regulacja luzow zaworowych, u mnie ich nie ma, wiec podreguluje i sprawdze czy cos sie polepszy.
votek Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza V 6j, 2008r, 1,4 benzyna

« Odpowiedz #109 - Wtorek, 18.06.2013, 14:36:16 - NIEPRZECZYTANA »

Cześć, mam problem z moją Ibizą V 1.4 z 2008r. a mianowicie, ostatnio przez ciepłe dni jak samochód chwile siedzi w jednym miejscu najczęściej nasłonecznionym, mam problem z odpalaniem. Po wsadzeniu kluczyka w stacyjkę i przekręceniu odczekaniu aż kontrolki zgasną, próbuje odpalić silnik i słychać rozrusznik jak pięknie kręci, ale silnik nie odpala. Za 2 lub 3 razem odpala jak dodam gaz. Czy ktoś wie co może być przyczyną najczęściej dzieje się to rano lub wieczorem jak samochód stoi. Nie sprawdzałem nic pod maską bo nie znam się na tych silnikach. Więc dobrze by było jak ktoś może mnie nakierować, lub jeżeli jest ktoś z Krakowa i może mi pomóc. :'(
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #110 - Środa, 19.06.2013, 07:47:40 - NIEPRZECZYTANA »

Wygląda na to że paliwo ci się cofa, albo układ dobijania paliwa nie działa. Posłuchaj czy po przekręceniu stacyjki słychać buczenie pod tylną kanapą z prawej strony (jest tam pompa paliwa). Jeżeli nie słychać to przekaźnik od pompy do sprawdzenia, jeżeli słychać to spróbuj zanim odpalisz kilkakrotnie włączyć i wyłączyć zapłon, a później odpalić. Jeżeli odpali bez gazu to albo regulator ciśnienia paliwa (jeżeli taki był w 1.4) nie trzyma, albo zaworek zwrotny w pompie.

votek Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza V 6j, 2008r, 1,4 benzyna

« Odpowiedz #111 - Piątek, 21.06.2013, 19:30:04 - NIEPRZECZYTANA »

Słychać buczenie, czyli pompa działa natomiast to jest dziwne że tylko jeżeli temperatura na zewnątrz jest ponad 30 stopni C. bo wieczorem odpala od razu. Sprawdzę jeszcze kilka razy przekręcić stacyjkę, wtedy jak coś będę pisał.
węsier Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Leon 00r 1.8 AGN

« Odpowiedz #112 - Środa, 10.07.2013, 20:45:58 - NIEPRZECZYTANA »

Wtam. Od tygodnia mam problem z moim Leonem. Otóż pojawił się taki problem, że auto nie zawsze chciało odpalić. Tzn. jest zapłon kontrolki się zapalają, ale przy kręceniu kluczykiem nic się nie działo - cisza. Zdarzało się tak raz na kilka prób...Dwa dni temu kumpel próbował dostać się do rozrusznika bo w tym szukał przyczyny, ale nie udało mu się go wyciągnąć ze względu na to że nie miał odpowiedniej nasadki do śrub które trzymały akurat rozrusznik :/ Jednak zauważył w jego okolicach nadłamany kabelek od jakiegoś niby czujnika, który złączył kostką. Wydawało się, że przyczyna została zwalczona bo wczoraj auto nie sprawiało problemu z odpalaniem...Jednak dziś z rana, gdy chciałem pojechać do pracy znów niemiłe zaskoczenie tym razem innej natury...Auto owszem odpaliło, ale na sekundę po czym zgasło - migała kontrolka od immobileizera i tak parę razy. Wróciłem po pracy i wciąż to samo. Otworzyłem skrzynkę z bezpiecznikami spojrzałem czy bezpiecznik od centrala nie jest czasem zaśniedziały...był OK, postanowiłem sprawdzić jeszcze dwa bezpieczniki oznaczone na tablicy ikonką silnika. Jednym z nich okazał się bezpiecznik od jednostki sterującej silnikiem benzynowym...też niezabrudzony, wsadziłem go z powrotem na swoje miejsce i...auto zaczęło odpalać normalnie i kontrolka od immobilizera przy zapłonie znikała.
Ktoś miał podobnie? Jakieś przygody z immobilizerem? Jak sobie radziliście? Czy w moim przypadku to rozwiązanie jest krótkotrwałe i faktycznie coś może być z jednostką sterującą?

Leon 1.8 benzyna AGN

Proszę o jakieś opinie i porady

pozdro

od KYS: Przed zadaniem pytania sprawdź co już jest na forum. Poczytaj ten wątek.
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 11.07.2013, 08:43:49 wysłane przez KYS » Zapisane
Tracer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon II1.6 TDI CAYC , Ibiza III 1,2 AZQ Caddy1,9 SDI

« Odpowiedz #113 - Czwartek, 11.07.2013, 04:39:18 - NIEPRZECZYTANA »

Ja mam diesla i podobny problem powodował przekaznik pompy paliwa 109.
Jak nie można zapalić z jego powodu to i z ECU nie można się VADiem podłaczyć.
Po za tym rozłącz i złącz koskę od cewki imo ,zeby przetrzeć styki.

Seat Leon II 1,6TDI, Power by CAYC  147KM by VTEC,
prowadzi WAZE, I-GO,AM PL i Janosik, hamuje ATE Ceramic
WSZYSTKOMAJĄCE RADIOhttp://klubseata.pl/forum/index.php?topic=17336.0
MONTAŻ KLIMY http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5144.0
STEROMNIK KLIMY MOJEGO POMYSŁU http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5188.0
WYMIANA ALTERNATORA http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=8724.msg130948#new
węsier Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Leon 00r 1.8 AGN

« Odpowiedz #114 - Czwartek, 11.07.2013, 15:00:41 - NIEPRZECZYTANA »

Wtam. Od tygodnia mam problem z moim Leonem. Otóż pojawił się taki problem, że auto nie zawsze chciało odpalić. Tzn. jest zapłon kontrolki się zapalają, ale przy kręceniu kluczykiem nic się nie działo - cisza. Zdarzało się tak raz na kilka prób...Dwa dni temu kumpel próbował dostać się do rozrusznika bo w tym szukał przyczyny, ale nie udało mu się go wyciągnąć ze względu na to że nie miał odpowiedniej nasadki do śrub które trzymały akurat rozrusznik :/ Jednak zauważył w jego okolicach nadłamany kabelek od jakiegoś niby czujnika, który złączył kostką. Wydawało się, że przyczyna została zwalczona bo wczoraj auto nie sprawiało problemu z odpalaniem...Jednak dziś z rana, gdy chciałem pojechać do pracy znów niemiłe zaskoczenie tym razem innej natury...Auto owszem odpaliło, ale na sekundę po czym zgasło - migała kontrolka od immobileizera i tak parę razy. Wróciłem po pracy i wciąż to samo. Otworzyłem skrzynkę z bezpiecznikami spojrzałem czy bezpiecznik od centrala nie jest czasem zaśniedziały...był OK, postanowiłem sprawdzić jeszcze dwa bezpieczniki oznaczone na tablicy ikonką silnika. Jednym z nich okazał się bezpiecznik od jednostki sterującej silnikiem benzynowym...też niezabrudzony, wsadziłem go z powrotem na swoje miejsce i...auto zaczęło odpalać normalnie i kontrolka od immobilizera przy zapłonie znikała.
Ktoś miał podobnie? Jakieś przygody z immobilizerem? Jak sobie radziliście? Czy w moim przypadku to rozwiązanie jest krótkotrwałe i faktycznie coś może być z jednostką sterującą?

Leon 1.8 benzyna AGN

Proszę o jakieś opinie i porady

pozdro

od KYS: Przed zadaniem pytania sprawdź co już jest na forum. Poczytaj ten wątek.

Niestety dziś ten sam problem...pali się kontrolka od immo, ale znów wyciągam bezpiecznik nr 34 wkładam z powrotem i odaplam auto...Prawdopodobnie jutro zabiorę go do elektromechanika niech go zbada...
lisu26 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Toledo 2 rok 2001

« Odpowiedz #115 - Niedziela, 20.10.2013, 11:42:39 - NIEPRZECZYTANA »

Witam Państwa ;D
Mam taki problem posiadam Seata Toledo 2 silnik 1.8 20v benzyna
Mój problem wygląda nastepująco. Podczas zapalania samochodu nie za każdym razem chce mi zapalić, a nie raz zapali za pierwszym razem. Jak dodam gazu przy zapalaniu to pali bez problemu. Samochód był podpięty pod komputer i wyskoczył błąd czujnik temperatury. Błąd został skasowany i został zakupiony i założony nowy czujnik ale nadal jest bez zmian jest tak jak bylo.
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #116 - Niedziela, 20.10.2013, 20:00:54 - NIEPRZECZYTANA »

Dobrze by było sprawdzić, czy czujnik jest OK na VAGu przez porównanie temperatur podawanych przez czujnik ( i na zimno z temp otoczenia) Nie zawsze trafi się na dobry czujnik

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #117 - Poniedziałek, 21.10.2013, 05:49:39 - NIEPRZECZYTANA »

jak to zamiennik to więcej jest szans że nie sprawny niż że jest ok

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
lisu26 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Toledo 2 rok 2001

« Odpowiedz #118 - Wtorek, 22.10.2013, 16:55:06 - NIEPRZECZYTANA »

dziekuje koledzy sprawdze ten czujnik :)
green Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Leon 2001

« Odpowiedz #119 - Czwartek, 24.10.2013, 11:31:19 - NIEPRZECZYTANA »

mi dzisiaj nie wiem czego nie chciał odpalić. przecież ani zimna, problemów tez nie ma. zobaczymy jak jutro będzie
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Problem z odpalaniem...
Skocz do: