+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Cordoba chodzi jak traktor, nie chce ruszyć
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Cordoba chodzi jak traktor, nie chce ruszyć  (Przeczytany 8628 razy)
CyCu
Gość

« Piątek, 23.02.2007, 21:15:29 - NIEPRZECZYTANA »

Witam

Dzisiaj dotknęło mnie dziwne zjawisko w mojej cordi. Mam SX 1,6 AFT z 1996 bez gazu. Ostatnio zdarzyło mi sie coś podobnego ale przeszło po kilku chwilach i zignorowałem. ale od początku. Autko sprowadziałem jakieś 3 miesiące temu i chodziło aż odpalam dzisiaj (temp na minusie ~-3) i auto chodzi jak traktor, strasznie trzesie. Ja sie nie znam zabardzo ale wydaje mi sie że to swiece. Bardzo zaniepokoiło mnie że zaczałem czuć paliwko. Auto nie miało mocy a jak docisnąłem troszke gazu to nie chciał wejśc na obroty (oczywiście kreciłem go tak zeby wszedł na około 2000) Co możecie powiedzieć o takiej sytuacji. Dzieki za wszystkie wskazówki.
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX

« Odpowiedz #1 - Piątek, 23.02.2007, 21:19:56 - NIEPRZECZYTANA »

niiee pali na wszystkie gary

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #2 - Piątek, 23.02.2007, 21:22:02 - NIEPRZECZYTANA »

Z opisu wynika ze nie pali na conajmniej jeden cylinder. Zacznij od swiec. Powinno byc juz widac po swiecach ktora nie "pali" bedzie pewnie czarna. A dodatkowo wskazuje na to zapach paliwa - pewnie z wydechu. Jesli jednak zapach dochodzi spod maski to moze cos z instalacja paliwowa.

uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

« Odpowiedz #3 - Piątek, 23.02.2007, 21:24:40 - NIEPRZECZYTANA »

swiece do wymiany albo przeewody

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
CyCu
Gość

« Odpowiedz #4 - Piątek, 23.02.2007, 21:33:35 - NIEPRZECZYTANA »

własnie zapach benzyny było czuć bardziej z przodu auta niż z tyłu. jak myslicie jak sie ociepli mogo odpalić czy musze pod chmurką świece wymieniać??
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Piątek, 23.02.2007, 21:34:45 - NIEPRZECZYTANA »

a  swiiece zmienisz w 10 min chyba nie tak duzo a bedziesz mial spokoj

[ Dodano: 2007-02-23, 21:35 ]
a wydech moze masz dziurawy i czuc z przodu

CyCu
Gość

« Odpowiedz #6 - Piątek, 23.02.2007, 21:38:02 - NIEPRZECZYTANA »

no rzeczywiście moze być dziurawy bo pierdzi troszke ale nie jestem pewien na którym odcinku. Dobra przejde sie jutro po świece, mam nadzieje ze poskutkuje. Dzieki za pomoc
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Piątek, 23.02.2007, 21:39:59 - NIEPRZECZYTANA »

no przy gazi to czesto beedzieesz wymienial przewody tez

CyCu
Gość

« Odpowiedz #8 - Piątek, 23.02.2007, 21:48:28 - NIEPRZECZYTANA »

nie mam gazu, pisałem już wyzej. A co do przewodów to też bede sie musiał za nie wziac ale to już podjade do znajomego mechanika i mi wymieni. Narazie priorytetem jest odpalenie autka tak żeby chodziło jak należy. Zastanawiam sie jeszcze czy trzeba robić jakieś resetowanie kompa czy podobne operacje przy zmianie??
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #9 - Piątek, 23.02.2007, 21:48:44 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "uszek"
no przy gazi to czesto beedzieesz wymienial przewody tez

Cytat: "CyCu"
Mam SX 1,6 AFT z 1996 bez gazu.

Dobra przejde sie jutro po świece, mam nadzieje ze poskutkuje
najpierw sprawdz stare jak wygladaja...

[ Dodano: 2007-02-23, 21:49 ]
Zastanawiam sie jeszcze czy trzeba robić jakieś resetowanie kompa czy podobne operacje przy zmianie??
nie

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

« Odpowiedz #10 - Piątek, 23.02.2007, 21:53:50 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "raby"
CyCu napisał/a:   
Mam SX 1,6 AFT z 1996 bez gazu.   

nie doczytaaleem zmien  swiece i bedziee ok tak mi sie wydaaje jak nie to przeewody do zmimany pozniej palec i kopulka posprawdzaj wszytsko najpierw zanim kupisz i napisz co i jak wyglada przeczysc kopulke od srodka i palec

CyCu
Gość

« Odpowiedz #11 - Sobota, 24.02.2007, 15:20:08 - NIEPRZECZYTANA »

byłem zobaczyłem i jest na nich troche osadu, ale nie sa fest okopcone. Wogóle to tam są 4-elektrodowe da sie jeszcze takie dostać?? Kupiłem NGK i jak wymienie to zobacze co sie bedzie działo. a i jeszcze dodam zę dzisiaj po zapaleniu to już wogóle zaraz gasł.
Łukasz
Gość

« Odpowiedz #12 - Sobota, 24.02.2007, 15:31:35 - NIEPRZECZYTANA »

czujnik temp cieczy chladzacej u mnie przy temp na dworze 20 stopni pokazywal -25 i odrazu zalewal tez chodzilna dwa gary a jak chcialem ruszyc gasl i z now to samo wymienilem i nie ma problemu swiece rowniez wymienilem na nowe
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Cordoba chodzi jak traktor, nie chce ruszyć
Skocz do: