+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Lampka od"ręcznego"hamulca.
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Lampka od"ręcznego"hamulca.  (Przeczytany 33018 razy)
poandy
Gość

« Piątek, 23.02.2007, 16:09:13 - NIEPRZECZYTANA »

Często po włączeniu zapłonu gaśnie ale po paru sekundach zapala się  i świeci lampka od ręcznego.Odpiąłem wtyczkę od przełącznika pod"wajcha"od recznego i zwarłem drucikiem aby
zastapić wciśnięty włącznik ale to nic nie dało.Słyszałem że ta lampka  pokazuje też stan w zbiorniczku płynu hamulcowego(mam przy max.plyn) a może jeszcze "coś" pokazuje.Czy podłaczenia od czujników idą przez jakiś przekażnik,płytkę czy też bezpośrednio do lampki bo moze kabelki mam przetarte(trochę za zimno na duże grzebanie).Dzięki za sugestie.
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX

« Odpowiedz #1 - Piątek, 23.02.2007, 17:03:49 - NIEPRZECZYTANA »

pokzuje tez gdy zbiornbuiczek ni jst zamkniety i nie ma  nim cisnienia sprawdz wtyczke przy zbiorniczku i czujnik

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #2 - Piątek, 23.02.2007, 18:30:15 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "poandy"
a może jeszcze "coś" pokazuje

Hmm nie pamiętam dokładnie ale czy ta kontrolka nie sygnalizuje też zużycia klocków hamulcowych?

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #3 - Piątek, 23.02.2007, 21:11:59 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "uszek"
pokzuje tez gdy zbiornbuiczek ni jst zamkniety i nie ma nim cisnienia

Jakiego cisnienia?
Słyszałem że ta lampka pokazuje też stan w zbiorniczku płynu hamulcowego(mam przy max.plyn) a może jeszcze "coś" pokazuje.Czy podłaczenia od czujników idą przez jakiś przekażnik,płytkę czy też bezpośrednio do lampki bo moze kabelki mam przetarte(trochę za zimno na duże grzebanie).Dzięki za sugestie.

Przewody od czujnika i od recznego ida do skrzynki z bezpiecznikami i dalej w zegary na zarowke. Bez zadnych przekaznikow.
Moze masz zasniedziale styki w zbiorniczku plynu.

uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

« Odpowiedz #4 - Piątek, 23.02.2007, 21:18:01 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "KKKKris"
uszek napisał/a:   
pokzuje tez gdy zbiornbuiczek ni jst zamkniety i nie ma nim cisnienia   

Jakiego cisnienia?

plywak tm jest taki specjalny jak jest plyn to jest ok jk niie maa to swieci siee kontrolka chodzilo mi o ten pływak moze cos sie zepsulo w nim

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
woj Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VW Sharan TDI 130KM+VIR + Cordoba Vario 1.6+LPG

« Odpowiedz #5 - Sobota, 24.02.2007, 11:56:34 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "uszek"
plywak tm jest taki specjalny jak jest plyn to jest ok jk niie maa to swieci siee kontrolka chodzilo mi o ten pływak moze cos sie zepsulo w nim

Wystarczy odłączyć wtyczkę od pokrywy zbiorniczka i powinno zgasnąć, ale z tego co słszałem to niektóre wersje (bardzo rzadko występowały) miały czujniki zużycia w klockach (wtopiony drucik), może u Ciebie dochodzą jakieś kable do klocków :?: :pub:   :pub:  :pub:

VW SHARAN TDI \\\\\\\\\\\\\\\'01 130 KM+vir  :bounce: i SEAT CORDOBA VARIO 1,6 \\\\\\\\\\\\\\\'98 :seat:
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

« Odpowiedz #6 - Sobota, 24.02.2007, 12:01:06 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "woj"
Wystarczy odłączyć wtyczkę od pokrywy zbiorniczka i powinno zgasnąć, ale z tego co słszałem to niektóre wersje (bardzo rzadko występowały) miały czujniki zużycia w klockach (wtopiony drucik), może u Ciebie dochodzą jakieś kable do klocków :?: :pub: :pub: :pub:

na pewno tego nie ma

heartless Mężczyzna
Moderator

Samochód: Ibiza '94 AAZ

« Odpowiedz #7 - Sobota, 24.02.2007, 14:19:16 - NIEPRZECZYTANA »

Pewnie już nie raz miał zmienione klocki... By wiedział jakby jakieś inne trzeba było kupować i podłączać jakieś kabelki..  :niewiem:

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
woj Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VW Sharan TDI 130KM+VIR + Cordoba Vario 1.6+LPG

« Odpowiedz #8 - Sobota, 24.02.2007, 21:26:28 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "heartless"
Pewnie już nie raz miał zmienione klocki... By wiedział jakby jakieś inne trzeba było kupować i podłączać jakieś kabelki..

Ja tak na wszelki wypadek powiedziałem bo wiem, że takie wesje były i nie wiem jak długo jeździ tym autem. :pub:  :pub:  :pub:

VW SHARAN TDI \\\\\\\\\\\\\\\'01 130 KM+vir  :bounce: i SEAT CORDOBA VARIO 1,6 \\\\\\\\\\\\\\\'98 :seat:
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #9 - Sobota, 24.02.2007, 21:33:29 - NIEPRZECZYTANA »

Często po włączeniu zapłonu gaśnie ale po paru sekundach zapala się i świeci lampka od ręcznego.Odpiąłem wtyczkę od przełącznika pod"wajcha"od recznego i zwarłem drucikiem aby
zastapić wciśnięty włącznik ale to nic nie dało

Zaraz, zaraz, Wydaje mi sie ze jak zwarles to wtedy powinna zaswiecic. Wiec zwarcie (do masy) nie moglo pomoc. Jak sie myle to poprawcie.

Amazon850
Świeżak

« Odpowiedz #10 - Niedziela, 25.02.2007, 10:09:39 - NIEPRZECZYTANA »

Zwarte świeci, rozwarte nie powinna świecić

Seat Toledo Club
www.toledoclub.pl
poandy
Gość

« Odpowiedz #11 - Niedziela, 25.02.2007, 12:02:12 - NIEPRZECZYTANA »

Dzięki za podpowiedzi.Nie ma czujników zużycia hamulców.Do włącznika od ręcznego dochodzą dwa przewody więc zwarcie powinno być raczej do puszczenia napiecia na lampkę,ale to można sprawdzić i tak,i tak .Natomiast po odłączeniu czujnika z pojemnika płynu
i podłączeniu się nie zapaliła ale za mało km.zrobiłem aby być pewnym.Jeszcze raz dzięki, od przybytku wiedzy głowa nie boli.
xROnx
Użytkownik

« Odpowiedz #12 - Wtorek, 27.02.2007, 11:43:16 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "KYS"
a może jeszcze "coś" pokazuje

Hmm nie pamiętam dokładnie ale czy ta kontrolka nie sygnalizuje też zużycia klocków hamulcowych?

dokladnie.ja mialem ten problem w zeszlym roku.po sciagnieciu kol okazalo sie ze trzeba wymienic klocki i tarcze.potem lampka przestala swiecic.no chyba ze zaciagne reczny:)

Seat Ibiza '94 1.3 CL i ciagle rosnie:)
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #13 - Wtorek, 27.02.2007, 12:09:34 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "xROnx"
dokladnie.ja mialem ten problem w zeszlym roku.po sciagnieciu kol okazalo sie ze trzeba wymienic klocki i tarcze.potem lampka przestala swiecic.no chyba ze zaciagne reczny:)
masz czujniki w klockach?  :eek: czy na tej zasadzie sie zaswiecilo ze klocki sie starly i poziom plynu sie obnizyl?

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
xROnx
Użytkownik

« Odpowiedz #14 - Wtorek, 27.02.2007, 12:58:32 - NIEPRZECZYTANA »

no na tej drugiej zasadzie

Seat Ibiza '94 1.3 CL i ciagle rosnie:)
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Lampka od"ręcznego"hamulca.
Skocz do: