+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» jaki olej?
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 28   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: jaki olej?  (Przeczytany 298379 razy)
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #285 - Poniedziałek, 25.01.2010, 15:59:53 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: KKKKris
a ilu tu robi ponad 15-20kkm rocznie?
ja napewno
No to lej longa, choć ja bym się ni skusił.
Grzebię gdzie to czytałem, ale za dużo tego wczoraj przeglądałem, nie mogę odnaleźć.
Za to kilka ciekawostek o olejach:
? Każdy z syntetyków opartych na bazie estrowej /Motul, Mobil 1, Amsoil/ oferuje zalety na których Castrol opiera swoją kampanię reklamową Magnatec`a. Zwiększone zdolności przylegania do powierzchni metalowych na skutek polaryzacji cząsteczek są naturalne dla bazy estrowej i nie są wyjątkowe dla składu oleju Castrol.
? Nie powinno się stosować dodatków do olejów. Producenci olejów zawierają w swoich produktach odpowiednie ilości dodatków, a niektóre z nich współdziałają w odpowiednich proporcjach aby zwiększyć ich efektywność. Dodawanie czegoś na własną rękę może zakłócić tą równowagę i pogorszyć właściwości oleju.
? Bazy syntetyczne mają niższy współczynnik tarcia w porównaniu z olejami mineralnymi, co powoduje zwiększenie mocy silnika i poprawę takich parametrów, jak przyśpieszenie pojazdu i zmniejszenie do ok. 5% zużycia paliwa.
? Badania laboratoryjne dowiodły, że zastosowanie półsyntetycznego oleju zmniejsza jego zużycie w silniku o 14%, a oleju syntetycznego nawet o 40%.
? Oleje mineralne i syntetyczne można mieszać. Dawno temu /lata 70-te/, pierwotne syntetyki zawierały glikol, który powodował totalną inkompatybilność z innymi olejami ? powodował zżelowanie w przypadku wymieszania ze standardowym olejem. Od wielu lat glikol nie jest stosowany, a syntetyki produkowane są na bazach polialfaolefinowych i estrowych. Są one bez wątpienia mieszalne z olejami konwencjonalnymi a na rynku znajdują się produkty, które de-facto są mieszankami olejów syntetycznych z mineralnymi. Najlepiej jednak jest mieszać oleje o tej samej klasyfikacji jakościowej ? zapewnia to kompatybilność dodatków, a tym samym zachowanie ich efektywności
? Inne badania wykazały następujące korzyści stosowania olejów syntetycznych w stosunku do olejów mineralnych:
- około1,5-krotne zmniejszenie oporów tarcia smarowanych elementów,
- obniżenie zużycia paliwa (o 3-4%) i około 50% zużycia oleju w silniku,
- około dwukrotne zmniejszenie zużycia smarowanych elementów silnika, w tym również krzywek wałka rozrządu,
- polepszenie czystości elementów silnika,
- wydłużenie czasu pracy oleju do wymiany
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 25.01.2010, 16:01:46 wysłane przez KKKKris » Zapisane

Qba Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #286 - Poniedziałek, 25.01.2010, 16:27:59 - NIEPRZECZYTANA »

ja mam loglife'a mobil1, klasa lepkości chyba 0w50, jeżeli dobrze pamiętam... do ibizy ASV lałem castrol edge 5W30, taki sam zalewają od lat w toyocie i nie ma żadnych problemów, także mogę śmiało polecić

krumi1978 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba Vario '01, 1.9 TDI ASV

« Odpowiedz #287 - Wtorek, 26.01.2010, 06:52:24 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: KKKKris
Nie powinno się stosować dodatków do olejów. Producenci olejów zawierają w swoich produktach odpowiednie ilości dodatków, a niektóre z nich współdziałają w odpowiednich proporcjach aby zwiększyć ich efektywność. Dodawanie czegoś na własną rękę może zakłócić tą równowagę i pogorszyć właściwości oleju.
W sumie się z tym zgadzam, dlatego moje pytanie: Co uważacie o tym ceramizerze :?:  :-\ Warto? Może pomóc? Szkoda kasy i silnika? Ryzyko?

punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #288 - Wtorek, 26.01.2010, 09:16:32 - NIEPRZECZYTANA »

Jest na forum temat o Ceramizerach-poszukaj

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

krumi1978 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba Vario '01, 1.9 TDI ASV

« Odpowiedz #289 - Wtorek, 26.01.2010, 16:13:04 - NIEPRZECZYTANA »

No widzę, że ceramizer raczej nie polecany na IKS  :-X  :-\  :huh:

bass308 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: iBIZA , 2004 , 1,4 TDI

« Odpowiedz #290 - Poniedziałek, 17.05.2010, 15:56:41 - NIEPRZECZYTANA »

Witam
Jaki polecacie olej do Seata ibizy 1,4 Tdi 75kM ?? Niewiem jaki byl wczesniej lany.
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #291 - Poniedziałek, 17.05.2010, 16:48:29 - NIEPRZECZYTANA »

Jaki polecacie olej do Seata ibizy 1,4 Tdi 75kM ?? Niewiem jaki byl wczesniej lany.
Trochę mało informacji podałeś, ale jeżeli nie bierze oleju to zalej go jakimś markowym 5W-30 koniecznie z normą 505.01.

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
bass308 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: iBIZA , 2004 , 1,4 TDI

« Odpowiedz #292 - Piątek, 21.05.2010, 14:14:16 - NIEPRZECZYTANA »

Sorki wiem tylko tyle ze był to 5w40 syntetyk
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #293 - Piątek, 21.05.2010, 15:38:02 - NIEPRZECZYTANA »

Sorki wiem tylko tyle ze był to 5w40 syntetyk
To zostaw 5W-40 (syntetyk).
I pamiętaj o normie 505.01 (dla pompowtryskiwaczy).

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
Chudy
Gość

« Odpowiedz #294 - Poniedziałek, 24.05.2010, 22:54:14 - NIEPRZECZYTANA »

zbliza mi sie wymiana oleju - ostatnio dwa razy lalem Mobil 1 ESP 5w-30 (tolek ma 215tys i miedzy wymianami praktycznie nic nie dolewalem) - i pytalem o niego w sklepie,a gosc do mnie,  czy auto ma filtr czastek stalych, wlasnie ma czy nie - jak sprawdzic?
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #295 - Wtorek, 25.05.2010, 07:10:50 - NIEPRZECZYTANA »

Nie ma. Ale to raczej nie przeszkadza. Ten olej jest tylko lepszy niz powinien.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Kr3t Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Iza 6L, 1.4 TDi

« Odpowiedz #296 - Niedziela, 25.07.2010, 00:09:07 - NIEPRZECZYTANA »

No i ja nie mam pojęcia co wcześniejszy właściciel lał - jedynie wiem, że był to olej Motul, co więcej? Nie wiem niestety. Co moge podać to tyle, że nie łyka nic oleju, rok 2005, a silnik 1.4 TDi przy przebiegu 96 tyś. Pomożecie dobrać jakiś olej?
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #297 - Niedziela, 25.07.2010, 10:26:29 - NIEPRZECZYTANA »

Masz wszystkie dane w takim razie...
Zalej motul z norma do PD i tyle.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Kr3t Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Iza 6L, 1.4 TDi

« Odpowiedz #298 - Niedziela, 25.07.2010, 10:32:33 - NIEPRZECZYTANA »

Hmmm nie wiem czy lać mu 5W czy 10W...zawsze pozostaje to ryzyko przy wlaniu 5 :/
Pawelcyk Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza 6K 1,9 TDI 1999r

« Odpowiedz #299 - Niedziela, 25.07.2010, 10:36:22 - NIEPRZECZYTANA »

Witam, widzę że wątek na temat olei długi więc się chętnie podłączę bo sam w następnym tygodniu będę musiał wymienić. Na chwilę obecną jeżdżę na Mobil S 10W40. Co było lane wcześniej...podobno to samo. Mam ibizkę z 99r jeszcze tą przed liftem, na liczniku ma już 214 tyś(jest to wersja oficjalna a nie oficjalna po spojrzeniu na elementy w środku kierownica i drążek oraz siedzenia ma z 3 razy tyle) i pomyślałem że może w tym "wieku" warto by jej troche dopomóc i zalać mineralnym. Jest sens czy pozostać przy półsyntetyku? Trzeba dodąć że lubi sobie troche łyknąć oleju. na ok. 10 tyś dolałem 1,5L.

Jeżeli zginę to w przekonaniu że robiłem to co naprawdę Kochałem...To jest Nasz czas...jedna krótka chwila zrobi swoje...Nigdy nie wiem czy do domu wrócę cało
Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 28   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» jaki olej?
Skocz do: