+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» Spalanie w TDI i wyzszych szybkosciach
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 26   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Spalanie w TDI i wyzszych szybkosciach  (Przeczytany 202445 razy)
vertor Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza Sport '01, 1.9 TDI ASV

« Odpowiedz #30 - Poniedziałek, 05.02.2007, 16:31:20 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "DeDeK"
chwilowe przy utrzymaniu stalej predkosci przy 90 km/h na plaskim powinno byc na poziomie 4,8-4,9

:satan:

Lol to mam cos nie tak bo u mnie jest praktycznie caly czas na poziomie ok 3,8-4,5 :mikolaj:

Ibiza Sport TDI ASV
kris
Użytkownik

« Odpowiedz #31 - Poniedziałek, 05.02.2007, 16:34:52 - NIEPRZECZYTANA »

to masz dobrze tez tak mam :los:.... i po co tyle krzyku

.........tu trzeba kobiecej ręki
spons Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza TDI+ 170KW

« Odpowiedz #32 - Poniedziałek, 05.02.2007, 19:37:55 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "vertor"
O ktorym Vector mowi nie wiem ja powiedzialem o odczycie z chwilowego. Wiem ze ono strasznie skacze, ale to na dluzszym odcinku przy ciaglym utrzymaniu 140 mialem 8l.
Wczoraj przegonilem troszke moja Ibi. Na zimnym silniku sie zaczelo(najpierw do 3000 tylko) potem na autostrade (a ja nie mam do niej daleko - jakis 1 km) 130, przez gornoslaska i na A4 juz dalej do 180 (wskazanie chwilowe 13l :P). Potem zwolnilem do 160 i juz bylo milo bo pokazywal "tylko" 6.5-7 :)
Nastepnie prawie caly czas staralem sie utrzymywac 130 i srednie z odcinka 15 km to 6,7 wiec mysle nie najgorzej.
Moze po prostu trzebabylo ja przepalic,bo watpie by duza ilosc wody na jezdni dawala takie opory by az tyle wiecej palil.
Cala droge dostawala ostro z buta i spalanie na koncu(od Olkusza jednak troszke wolniej jechalem) 5,6 wiec luzik.
Z rozmowy z jednym z klubowiczow wynika ze mam lekko przestawiony kat zaplonu i dlatego mam lekki niebieski dymek jak jest zimny. Poprawie to jak wymienie nieszczesny rozrzad i sprawdze ponownie.

@ kris jesli chodzi o odejscie to ma naprawde fajne - w sumie jak chcialem to narazie nikt ze swiatel nie odstawil. Raz tylko z leonem musialem pokrecic silnik do prawie 4 tys na 2-3 biegu ale nawet on wtedy wymiekl :)

Sorka za literowke :los:

Na spalanie chwilowe nie ma co patrzec wiec wcale bym sie tym nie przejmowal liczy sie srednia. Jutro z ciekawosci sprawdze jakie mam chwilowe przy pelnym bucie :mikolaj:

DeDeK Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #33 - Wtorek, 06.02.2007, 09:35:45 - NIEPRZECZYTANA »

Lol to mam cos nie tak bo u mnie jest praktycznie caly czas na poziomie ok 3,8-4,5

masz ibi ja mialem cordi wiec trocha ciezsza  :satan:

DeDeK
Była CORDI SPORT TDI
Obecnie auto na F - Renault Laguna 2.2 dCi
monopolowy
Gość

« Odpowiedz #34 - Wtorek, 06.02.2007, 18:06:31 - NIEPRZECZYTANA »

Mój toledo też pali ok 4 przy 90km/h ;) Przy 55 pali ok 2 :D A powyżej 150-160, to strach patrzeć na wskaźnik spalania... Jak pisałem, szósty bieg rozwiązałby pewnie sprawę i zmniejszył nieco spalanie, bo obroty są strasznie wysokie przy tych prędkościach.
vertor Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #35 - Środa, 07.02.2007, 09:16:09 - NIEPRZECZYTANA »

Czy ja wiem przy 160 jakby bylo nawet 7l to uwarzam ze na taka predkosc to akceptowalne. Sprobuj tyle pojechac benzyniakiem 1,6 bedzie min 8-9l(chyba ze sie myle - pytanie do wlascicieli benzyniakow ktorzy tu zajrza)

Ibiza Sport TDI ASV
kacperix Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: były 6k1/6k2 / e46/ e91,c4; jest fiat 124 spider + subaru forester

« Odpowiedz #36 - Środa, 07.02.2007, 10:31:08 - NIEPRZECZYTANA »

8-9 przy 160 byłoby akcpetowalne i to bardzo miło by było :) ale raczej mało realne przy moim 1.6 8v.. 16zaworowy moze by sie zmiecił w tych 9
Atom
Świeżak

« Odpowiedz #37 - Czwartek, 08.02.2007, 02:24:05 - NIEPRZECZYTANA »

A ja moze troche inaczej  :ny: Wie ktos moze ile moze palic moje 1,4 TDI kiedy jade autostrada np 140-150 km/h?? Nie mam komputera, wiec nie mam pojecia ile moze mniej wiecej spalic przy takiej jezdzie  :mrgreen: Moze ktos ma ibize z takim silnikiem i powie mi jak to jest  :los:
vertor Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #38 - Sobota, 10.02.2007, 21:18:59 - NIEPRZECZYTANA »

Dzis chyba rozgryzlem kiedy on pali tak duzo poniewaz znow przy 150 mialem ok 8l ale na dworze padalo, jak jechalem do gliwic jeszcze nie padalo i wtedy pokazywal w granicach 6-7 przy 160.

Teraz pytanie czemu sie tak dzieje? Czy wilgotnosc powietrza ma az takie znaczenie na zuzycie paliwa?

Ibiza Sport TDI ASV
dziadek
Gość

« Odpowiedz #39 - Niedziela, 11.02.2007, 00:00:43 - NIEPRZECZYTANA »

Wigotność może mieć zły wpływ na elektrykę, a to może powodować wyższe spalanie - przynajmniej u mnie tak było, ale ja mam benzynę
vertor Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #40 - Niedziela, 11.02.2007, 09:04:33 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "dziadek"
Wigotność może mieć zły wpływ na elektrykę, a to może powodować wyższe spalanie - przynajmniej u mnie tak było, ale ja mam benzynę

A jak to rozwiazales ?
Moze u mnie jest podobnie.

Ibiza Sport TDI ASV
dziadek
Gość

« Odpowiedz #41 - Niedziela, 11.02.2007, 11:37:18 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie były nadłamane kabelki przy sondzie lambda, jak było sucho to nic się nie działo, a w deszcz silnik miał dziwną pracę, jakby czkał, szarpał leciutko, dynamika mu spadała a palił jakieś 1,5 litra więcej. Po zlutowaniu, zaizolowaniu jest OK.
Oczywiście opory toczenia jak się jedzie po drodze z kałużami też są większe, więc jak szybko jedziesz w deszcz to samo z siebie auto musi więcej spalić. :ok:
gregorjen
Gość

« Odpowiedz #42 - Niedziela, 11.02.2007, 12:34:08 - NIEPRZECZYTANA »

Panowie gdzie u was komputer wywietla spalanie?ja mam ibize 2001 90KM. i nie wywietla mi nigdzie!Moze być tak że nie mam takiej funkcji????
vertor Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #43 - Niedziela, 11.02.2007, 12:53:12 - NIEPRZECZYTANA »

Gregorien wydaje mi sie ze to mozliwe. Ja mam ten ekran LCD i na nim wyswietla zuzycie

Jesli chodzi o sonde to musze jej poszukac (nie jestem pewny czy diesle ja maja).
mnie auto nie szarpie i ciagnie rowno jednak jest troszke slabsze niz gdy jest sucho(to moje odczucie nie jestem pewny).

Ibiza Sport TDI ASV
Miro Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: BMW E91 318D 2009

« Odpowiedz #44 - Niedziela, 11.02.2007, 13:20:09 - NIEPRZECZYTANA »

Jesli chodzi o sonde to musze jej poszukac
No jasne że diesle nie mają  ;-)
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 26   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» Spalanie w TDI i wyzszych szybkosciach