Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Diesel
»
Demontaż Turbo z TDI i czyszczenie kierownic.
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony: [
1
]
2
3
4
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Demontaż Turbo z TDI i czyszczenie kierownic. (Przeczytany 64312 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
vertor
Użytkownik
Samochód: Ibiza Sport '01, 1.9 TDI ASV
«
Wtorek, 23.01.2007, 10:06:05 -
NIEPRZECZYTANA
»
Jak w temacie, chcialbym zdemontowac turbine z mojego TDI celem czyszczenia i ew. odblokowania kierownic.
Czy macie jakies wskazowki jak sie do tego zabrac?
Poniewaz z tego co ogladalem jest tam naprawde malo miejsca, a nie chce nic uszkodzic.
Ibiza Sport TD
I
ASV
pisca
Użytkownik
«
Odpowiedz #1 -
Wtorek, 23.01.2007, 21:03:43 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam, właśnie chciałem zakładać identyczny temat, również będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Dodam, że mam silnik ASV, pozdrawiam
spons
Użytkownik
Samochód: Ibiza TDI+ 170KW
«
Odpowiedz #2 -
Wtorek, 23.01.2007, 23:22:27 -
NIEPRZECZYTANA
»
Sprawa generalnie bardzo prosta ale jest troche roboty i mozna narazic sie na koszta.
Pierwsze co, nalezy udroznic sobie dojscie do turbo, sciagnac wszelkiego rodzaju weze i doloty (bardzo pomocny bedzie klucz do sciagania ori opasek zaciskowych, zaoszczedzi na calosci pare ladnych kwadransow nerwow i wyzywania), potem demontujemy kolektor ssacy (powinien zejsc latwo jezeli ktos wczesniej przy nim nie grzebal i nie dociagnal/obrobil za mocno srub) i jezeli wczesniej nie rozebralismy wezy bezposrednio polaczonych z turbina, sciagamy je. Jak mamy juz sprezarke "na wierzchu" odkrecamy od niej flansz wydechu (jak dobrze pamietam klucz 13). Tutaj zaczynaja sie klocki w postaci przewodu doprowadzajacego olej, miejsca jest malo, dojscie to juz wogole kanal w dodatku przewod mozna b. latwo ukrecic, koszt nowego to ok 200zl. Jak juz uporamy sie z przewodem pozostaje tylko odkrecic sprezarke od kolektora i mamy ja na stole
Czyszczenie kierownic to rowniez nic trudnego, jedyny problem to sciagniecie czesci goracej, nie jest latwo, trzeba moczyc w nafcie i tluc mlotem przy czym nalezy uwazac zeby nie uszkodzic innych czesci turbiny. Jak juz sciagniemy zeliwna czesc, jestesmy w domu, czyscimy syf i skladamy, pierscien da sie wlozyc tylko w 1 pozycji, tak samo obudowe. Jedyne co to trzeba uwazac zeby nic nie zgubic
Po udanym zabiegu skaldamy wszystko do kupy
Jeszcze jedno, bez naprawde dobrych narzedzi nie radze sie za to zabierac, narobi sie tylko szkod. Topex dla profesjonalistow nie da sobie rady. Trzeba miec tez spory wybor w kluczach, nasadkach, przedluzkach itp.
http://seat-racing.pl
pisca
Użytkownik
«
Odpowiedz #3 -
Wtorek, 23.01.2007, 23:38:27 -
NIEPRZECZYTANA
»
Dostęp "od góry" jest raczej utrudniony. Rozumiem, ze cały zabieg przeprowadzamy na kanale... (?)
spons
Użytkownik
«
Odpowiedz #4 -
Wtorek, 23.01.2007, 23:52:01 -
NIEPRZECZYTANA
»
Z kanalu to wogole jest kicha
rob555
Użytkownik
«
Odpowiedz #5 -
Środa, 24.01.2007, 08:34:36 -
NIEPRZECZYTANA
»
Bez kanalu nie dojdziesz do przewodu powrotnego oleju. A tego diabla ciezko tez ruszyc. Jak nie masz zaplecza warsztatowego i kluczy tak jak spons pisze lepiej sie nie zabieraj. Bo bediesz marzl lezac pod autem ...
hybrydowe turbiny, wtryski, chipy na ulice i do sportu
Diagnostyka i serwis mechaniczny aut koncernu VAG
Nowa siedziba - Przemian 2 (boczna od Starogardzkiej)
www.tune-up.pl
vertor
Użytkownik
«
Odpowiedz #6 -
Środa, 24.01.2007, 08:56:23 -
NIEPRZECZYTANA
»
Dzieki za wskazowki.
Chyba przy aktualnych warunkach na zewnatrz i z powodu braku wspomnianych narzedzi chwilowo sobie odpuszcze.
Wczoraj okazalo sie, ze padl mi przeplywomierz (za diagnoze musialem zaplacic, a wczesniej jak z kumplem go sprawdzalismy VAG to jeszcze dzialal).
Teraz 300 zl w plecy za nowa. Jesli to nie rozwiaze mojego problemu to bede szukal dalej i moze wtedy wezme sie za Turbo
Ibiza Sport TD
I
ASV
rob555
Użytkownik
«
Odpowiedz #7 -
Czwartek, 25.01.2007, 22:21:59 -
NIEPRZECZYTANA
»
vertor
jedz do aligatora (masters tuning katowice)
niech on diagnoze postawi...
hybrydowe turbiny, wtryski, chipy na ulice i do sportu
Diagnostyka i serwis mechaniczny aut koncernu VAG
Nowa siedziba - Przemian 2 (boczna od Starogardzkiej)
www.tune-up.pl
spons
Użytkownik
«
Odpowiedz #8 -
Czwartek, 25.01.2007, 23:08:46 -
NIEPRZECZYTANA
»
Dokladnie, najpierw dobra diagnoza, potem robota. Jak nie jestes pewien co sie wysralo to jedz do Wojtka, on ci prawde powie
vertor
Użytkownik
«
Odpowiedz #9 -
Piątek, 26.01.2007, 08:13:43 -
NIEPRZECZYTANA
»
I jak sie okazalo to byla tylko przeplywka. Na szczescie
Auto reaguje natychmiast na pedal gazu a nie z ponad sekundowym opoznieniem i dysponuje niezla moca, przedtem okreslilbym ja na ok 60 KM teraz chyba juz mam w stadninie wszystkie kuce:)
Ibiza Sport TD
I
ASV
pisca
Użytkownik
«
Odpowiedz #10 -
Piątek, 26.01.2007, 23:39:11 -
NIEPRZECZYTANA
»
Mam w takim wypadku prośbę, moglibyście polecić jakiegoś dobrego speca w Poznaniu, który podjął by się czyszczenia turbiny. Wyczytałem na forum, że cena za taką usługę oscyluje w granicach 400 PLN. Dodam, iż pytałem się o taki zabieg w Geco Cars (współpracują z Mastersem) i u nich cena takiego zabiegu może nawet sięgnąć 1500 PLN. Trochę to dużo jak na moją kieszeń. Pozatym za takie pieniądze sprawie sobie nowe turbo... Proszę o pomoc. Pozdrawiam
spons
Użytkownik
«
Odpowiedz #11 -
Sobota, 27.01.2007, 00:19:09 -
NIEPRZECZYTANA
»
Hahahaha, 1500zl?! Trzba bylo im powiedziec zeby sie je..li mocno z rana o ostry kant ze 3 razy
Oczywiscie szanuje ta firme, ale z lekka przesadzili
Poznan to stolica tuningu i sztuki blacharsko mechanicznej, jedz do jakiegos madrego wrsztatu, nie powinni miec z tym problemu skoro zwykly szary czlowiek potrafi zrobic to sam
pisca
Użytkownik
«
Odpowiedz #12 -
Sobota, 27.01.2007, 01:03:17 -
NIEPRZECZYTANA
»
Dokładnie, cena z kosmosu... Najchetniej sam wyczyściłbym turbinkę, orientuję się w temacie, a po Waszych wskazówkach nie miałbym raczej problemów, mam też dostęp do kanału. Obawiam się jednak czy oby na pewno bez problemu kupię wszystkie uszczelki, które trzeba wymienić podczas czyszczenia turbiny (???). Jak zlecę zadanie jakiejś firmie nie będę się musiał przejmować niczym. Z drugiej strony czy mogę mieć pewność, że robotę wykonają dobrze... A tak przynajmniej będę miał świadomość, że sam przywróciłem turbinę do życia. A wszystko wskazuje na to, że turbina jest zaj..ana, mam wsatwiony stożek zamias normalnego filtra i po spuszczeniu nogi z gazu słychać blokujące się kierownice.
spons
Użytkownik
«
Odpowiedz #13 -
Sobota, 27.01.2007, 08:55:09 -
NIEPRZECZYTANA
»
Nie zmienia sie zadnych uszczelek podczas czyszczenia kierownic bo poprostu zadnej tam nie ma (przy czesci goracej, czytli tam gdzie pracuja kierownice)
Nie wiem tez jak mozesz slyszec blokujace sie kierownice ale
Jak masz kanal, narzedzia i troche pojecia (naprawde nie trzeba wiele) to nawet jak urwiesz waz olejowy to wyjdzie taniej niz 1500zl
pisca
Użytkownik
«
Odpowiedz #14 -
Sobota, 27.01.2007, 10:19:17 -
NIEPRZECZYTANA
»
Rzeczywiście niefortunnie dobrałem słowa... Po spuszczeniu nogi z gazu kierownice powinny się od razu zamknąć. Słychać tak jakby nierówno hamujący, cofający spaliny wirnik turbiny. Jest to bardzo charakterystyczny dźwięk, dochodzący od stożka. Czasmai trwa to 2-3 sekundy, czasami krócej, jak turbinka się rozgrzeje przestaje się to pojawiać (przypuszczam, że syf nagromadzony w środku robi się bardziej plastyczny pod wpływem temperatury i nie blokuje kierownic).
Również zaraz po odpaleniu zimnego silnika turbinka lubi stroić fochy... Czasami trzeba przejechać nawet parę kilometrów, żeby kierownice zaczęły się normalnie otwierać a turbo działać.
Jeśli wydaje wam się, że przyczyną nie jest zawalona turbina to proszę o rady. Myślę, że poprzedni właściciel nie dbał zbytnio o czystość stożka i w ten sposób w sprężarce znalazło się pełno syfu, no ale oczywiście zasyfione kierownice od strony gorącej to raczej normalna przypadłość. O dziwo przepływka jeszcze normalnie funkcjonuje...
Strony: [
1
]
2
3
4
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Diesel
»
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Tematyczne
-----------------------------
===> Ubrania klubowe
===> Ramki klubowe
===> Naklejki klubseata.pl
===> Kalendarze, kubki, flagi klubowe
===> Plakietki i breloki klubowe
=> Spotkania i zloty lokalne
===> Historia Marki