Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Ogólne
»
Seat + rower(y)
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony: [
1
]
2
3
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Seat + rower(y) (Przeczytany 22169 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Shizo
Gość
Seat + rower(y)
«
Sobota, 20.01.2007, 17:12:37 -
NIEPRZECZYTANA
»
Wiosna sie zbliża trzeba pomyśleć o kondycji fizycznej. Mam już dość składania rowera i pakowania do kufra. Poszukuje sprawdzonego i taniego sposobu przewożenia MTB-ka. Chetnie bym też usłyszał o zachowamiu sie auta z "takowym pasażerem". Mile widziane propozycje miejsc na wakacje na dwóch kółkach w Waszych okolicach.
peter174
niezależny
Użytkownik
Samochód: ASZ
Seat + rower(y)
«
Odpowiedz #1 -
Sobota, 20.01.2007, 17:22:03 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "Shizo"
Poszukuje sprawdzonego i taniego sposobu przewożenia MTB-ka
na dachu auta ... szybki montaz i demontaz rowerka z belek
Cytat: "Shizo"
Mile widziane propozycje miejsc na wakacje na dwóch kółkach w Waszych okolicach.
Mazury i podlasie są pełne urokliwych miejsc do wycieczek rowerowych ... zapraszam i polecam
jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
>>>Klub Seat Ibiza Polska<<<
punchoo
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator
Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX
Seat + rower(y)
«
Odpowiedz #2 -
Sobota, 20.01.2007, 20:08:02 -
NIEPRZECZYTANA
»
Olej Seata i wsiądź na rower - i jedź jak Forest Gump przed siebie................
Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać
- SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX
- HONDA Civic IX 1.8 '14
kacperix
Użytkownik
Samochód: były 6k1/6k2 / e46/ e91,c4; jest fiat 124 spider + subaru forester
Seat + rower(y)
«
Odpowiedz #3 -
Sobota, 20.01.2007, 21:14:19 -
NIEPRZECZYTANA
»
jeśli posiadasz hak to ja bym wybrał opcje z bagażnikiem o taki:
http://www.allegro.pl/item158303844_bagaznik_samochodowy_na_3_rowery_montowany_na_hak.html
może auto jest troszke szersze
ale za to powiewy boczne jak wyjeżdzasz z lasu nie są CI takie straszne!.. jeździłem z takim na hak i z takim na dachu i powiem szczerze że na dachu czułem że coś wioze a jak miałem na haku to nawet tego nie odczuwałem.. bo demontowałem przednie koło i nic nie wystawało
krzysiek79`
Gość
Seat + rower(y)
«
Odpowiedz #4 -
Sobota, 20.01.2007, 21:31:59 -
NIEPRZECZYTANA
»
zdecydowanie polecam na tył auta bardzo łatwy i stabilny sposób przewożenia roweru klika razy woziłem na dachu a teraz kupiłem ten na klape auta jazda owiele wygodniejsza i bezpieczniejsza
Gruby
Gość
Seat + rower(y)
«
Odpowiedz #5 -
Sobota, 20.01.2007, 21:55:12 -
NIEPRZECZYTANA
»
Ja jeżdżę na rowerku już od 10 lat. Sezon rozpoczynam wczesną wiosną a kończę z pierwszymi przymrozkami. Zawsze woziłem i będę woził rowery na bagażniku na dachu. Najtaniej i zupełnie bezpiecznie. Oczywiście, że maksymalną prędkość mam ok. 100 km/h ale spalanie też nie jest większe. Wiozłem już 3 górskie rowery na bagażniku. Muszę dodać, że to był poprzedni Seacik Ibiza I. Na Cordobie jeszcze tego nie próbowałem.
Szyna na rower w markecie kosztuje 25-30zł. Pamiętać trzeba aby zapiąć dodatkowymi paskami koła do szyny. Są zestawy bardziej wypasione Thule nawet z ramieniem opuszczanym do dołu - roweru nie trzeba zdejmować z bagażnika.
Shizo
Gość
Seat + rower(y)
«
Odpowiedz #6 -
Sobota, 20.01.2007, 22:07:21 -
NIEPRZECZYTANA
»
Spalanie mnie nie interesuje, najbardziej zależy mi na swobodnym poruszaniu się autem do 130km/h i żebym nie musiał sie martwić przy hamowaniu czy mi rower na masce nie wyląduje. Czy w sedanie też można z tyłu na klape?
ps. Może kiedys w wakacje zrobimy jakis SPOT seatowsko/rowerowy? Zawsze oprócz picia piwska i podziwiania autek można by było troche sportu zakosztować !!!
[
Dodano
: 2007-01-20, 22:12
]
kilka(naście) Seatów w jednym miejscu to juz budzi ciekawość ale tyle samo seatów z doczepionymi rowerkami... może by i w Telexpresie pokazali :rock:
Gruby
Gość
Seat + rower(y)
«
Odpowiedz #7 -
Sobota, 20.01.2007, 22:20:00 -
NIEPRZECZYTANA
»
Bagażniki zakładane na haki są o tyle nie wygodne, że utrudnione jest otwieranie klapy bagażnika w aucie. Zawsze powstaje problem zabezpieczenia rowerów na bagażnikach przed kradzieżą. Są w sprzedaży bagażniki z zamkami zasłaniającymi śruby ale to podnosi cenę. Dłuższe podróże z postojami np. na zwiedzanie są kłopotliwe - lepiej szukać strzeżonego parkingu.
Shizo
Gość
Seat + rower(y)
«
Odpowiedz #8 -
Sobota, 20.01.2007, 22:21:45 -
NIEPRZECZYTANA
»
może AC by pokryło straty jakby co?
kacperix
Użytkownik
Samochód: były 6k1/6k2 / e46/ e91,c4; jest fiat 124 spider + subaru forester
Seat + rower(y)
«
Odpowiedz #9 -
Sobota, 20.01.2007, 23:28:26 -
NIEPRZECZYTANA
»
fajny pomysł z tym spotem seatowo rowerowym.. ale jak znam ludzi to będzie nas 2
Gruby
Gość
Seat + rower(y)
«
Odpowiedz #10 -
Sobota, 20.01.2007, 23:30:44 -
NIEPRZECZYTANA
»
Wcale że nie 2 tylko 3. Ja też, ja też
woj
Użytkownik
Samochód: VW Sharan TDI 130KM+VIR + Cordoba Vario 1.6+LPG
Seat + rower(y)
«
Odpowiedz #11 -
Niedziela, 21.01.2007, 00:01:24 -
NIEPRZECZYTANA
»
Ja jeżdziłem już 160 km/h z trzema rowerami na dachu i uważam że prowadzi się bardzo dobrze. Jak wiozę dwa albo trzy rowery to dodatkowo zczepiam ich do siebie expadorami (za rogi kierownicy) a koła dodatkowo jeszcze jednym paskiem. Kiedyś po 300 km odpięło mi się koło od rynienki (na szczęście był postój i zauważyłem). W vario mam mniejszy problem z uchwytami bo mam relingi (ale uchwyty trzeba przerabiać bo relingi są szerokie no chyba że się stosuje oryginalne adaptery).
VW SHARAN T
DI
\\\\\\\\\\\\\\\'01 130 KM+vir
i SEAT CORDOBA VARIO 1,6 \\\\\\\\\\\\\\\'98
Gruby
Gość
Seat + rower(y)
«
Odpowiedz #12 -
Niedziela, 21.01.2007, 00:06:15 -
NIEPRZECZYTANA
»
No i przypomniałeś o tej sprawie. Faktycznie będzie problem z założeniem rynienek rowerowych. Masz na to jakiegoś pomysła
Czy te belki na dachu są odpowiednio sztywne aby wozić rowery? Widziałem już założone pudło ale rowerów nie. Czy można zdjąć belki z relingów (wysunąć)?
woj
Użytkownik
Samochód: VW Sharan TDI 130KM+VIR + Cordoba Vario 1.6+LPG
Seat + rower(y)
«
Odpowiedz #13 -
Niedziela, 21.01.2007, 00:20:28 -
NIEPRZECZYTANA
»
belki można zdiąć, ale spokojnie jak ich się skręci do kupy to całość jest sztywna trzeba tylko przerobić mocowanie. Lepiej dokupić oryginalne adaptery i wtedy nic nie przerabiasz. O ile mnie pamięć nie myli to koszt w ASO to jakieś 60-70 zł za sztukę razy cztery - sporo to kosztuje ale jeszcze jest allegro.
[
Dodano
: 2007-01-21, 00:26
]
AAA trzeba uważać na ściskanie bo belki relinów są z blachy i jak się za mocno ściśnie to można pogiąć belkę. ja nakładam na belkę otulinę na rury piankową i dopiero przykęcam uchwyty na rowery. Muszę dokupić jeszcze uchwyty na narty ale chyba bez przróbek też się nie obejdzie.
VW SHARAN T
DI
\\\\\\\\\\\\\\\'01 130 KM+vir
i SEAT CORDOBA VARIO 1,6 \\\\\\\\\\\\\\\'98
browar
Świeżak
Seat + rower(y)
«
Odpowiedz #14 -
Niedziela, 21.01.2007, 15:59:03 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam wszystkich seatmaniaków. Mi udało się kupic na allegro bagażnik za 60 zł oraz dwa uchwyty po 29 zł. Generalnie jest wszycho OK, tylko denerwujący jest odgłos bagażnika, jakby B-52 nad głową leciało. Co do bagażnika na hak, to należy pamiętac o dopuszczalnej ładowności, przy 5 osobach na pokładzie można do bagażnika wsadzic max 50 kg, a doliczjąc rowery to się dupsko po ziami będzie ciągnęło, na dachu dodatkowy ciężar rozkłada się bardziej równomiernie, a ponadto przy jeździe w deszczu rowery z tyłu auta będą raczej bardziej utytłane. Pozdrowionka
Cordoba 1,4 AEX LPG 1997/98
Strony: [
1
]
2
3
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Ogólne