W końcu sie zebrałem i napisałem, mam nadzieje, ze dla wszystkich bedzie jasne, jeśli nie to proszę pytać
Więc na sam pocztek przygotowujemy wszystkie niezbędne narzędzia:
- folie (w zestawie powinien być nożyk, packa do ściągania wody oraz atesty, które możemy.... wyrzucić do kosza
- nożyk-powinien być w zestawie
- pióro tylnej szybki od naszej furki
- spryskiwacz do okien (psiuk-psiuk)
- suszarka
- troszkę płynu (do mycia okien, lub naczyń)
- arkusz styropianu
- pomocna rączka kumpla
- linijka
- ziareczko
- troche chęci i czasu ( 2 szybki 4 godz. )
Miejsce pracy, takie żeby się nie kurzyło - oczywiście w cieple. Szybę najlepiej położyć na arkuszu styropianu - nie bedzie się nam suwać i się nie porysuje, wcześniej trzeba ją dokładnie umyć, odtłuścić i wytrzeć do sucha. Nstępnie oddzielamy od siebie róg foli w celu sprawdzenia, którą stroną bedziemy kleić do szyby. I tu uwaga - nie rozwijajcie wcześniej foli, bo ona sie elektryzuje i przyciąga kurz, włosy itd...
Przykładamy folie do szyby ( jeszcze bez jej oddzielenia ) i odcinamy kształt szyby tak, żeby folia wystawała po ok 2 cm - jeśi komuś nie starcza może być mniej
Niektórzy najpierw starannie docinają folie do kształtu szyby, jednak wygodniej jest zrobić to później ponieważ jak folia przyłapie to nie bedzie się przesuwać po powierzchni szyby.
Więc jedziemy dalej - do buteleczki ( spryskiwacza ) wlewamy wode dodając pare kropelek samego płynu, który był wczesniej
bądź płynu do mycia naczyń ( może być LUCEK ). Spryskujemy szybę i delikatnie oddzielany 2 kawałki foli od siebie. Kumpel pryska bezpośrednio na oddzielające się 2 części foli.Pamiętajmy żeby folia sie nie załamała bo zostanie slad jak ją przykleimy.
Następnie przyklejamy folię do szyby i ustawiamy do jej kształtu.
Teraz w ruch idzie wycieraczka ( z tylnej szyby ) i odprowadzmy wodę !!! Czynność tą wykonujemy do chwili aż nie bedzie pod folią żadnych pęcherzyków wody i powietrza.
Packa, która jest w zestawie z folią strasznie ją rysuje !!! Pióro jednak doskonale spełnia swoje własciwości , nie tylko jak pada
Suszarką szuszymy najpierw brzegi szyby po czym za pomocą linijka i nożyka odcinamy wystającą folie ( 1-2 mm od brzegu szyby ). Jest to dośc precyzyjne zajęcie i jeśli trzęsą sie palce należy bezzwłocznie otworzyć browar...
Po dokładnym docięciu foli sprawdzamy jakośc wykonanej pracy ( czy nie ma żadnych pęcherzyków powietrza lub zagięć ) odstawiamy szybki w ciepłe miejsce, gdzie bedą sie suczyć...moje suszą już 3 dzień
Najlepiej przyciemnia się w lato bo szybko wysycha a w zime to wiadomo jak to jest...trzeba sobie radzić
pozdrawiam i życze owocnych prac !!!!!