+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» A mowili ze sie nie da..pierwsza w PL Cordoba TDI 6K z GT22?
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: A mowili ze sie nie da..pierwsza w PL Cordoba TDI 6K z GT22?  (Przeczytany 10668 razy)
rob555
Użytkownik

« Sobota, 23.12.2006, 13:49:43 - NIEPRZECZYTANA »

Baza byla cordoba 1.9 TDI AFN z 99r 6K wersja EVO.

Seryjny AFN przechodzil liczne modyfikacje i byl poligonem testowym dla wielu hybrydowych turbin czy innych wynalazkow. W topowej wersji dal 157KM i 350Nm na seryjnych wtryskach  8) ale mi to bylo za malo.
Czas na radykalne srodki  :twisted:
Pozegnałem sie z zalem z AFN
[img=http://img174.imageshack.us/img174/4913/dscf0860kopiayq3.jpg]
I zostalo wsadzone to :

Zbudowany przezemnie i Krystiana (tutaj wieeelkie podziekowania dla Jego pracy) motorek z dolem od PD a gora od VP na pompie 11 i wtryskach 260
 :twisted:
Serce juz przeszczepione :arrow:

Niestety montaz gt22 sie przesunał w czasie i jezdzilem na roznych dziwnych GT18, podrobach ARL i takich tam. Walczylem rowniez  z pompa wtryskowa gdyz kupiona uzywana (wszystko mialo byc cacy) okazala sie szrotem do regeneracji  :evil:
W koncu zapadla decyzja i zaczela sie zabawa z kolektorami, dolotami, mocowaniami, wydechami i kuzwa milionem innych spraw. Powiem tak:
roboty od groma ale warto  :twisted:

Niestety nie dostalem jeszcze EGT  :evil: a bez niego niechce z softem szalec  :roll: do tego jade na starej intalacji od AFN z mapsensorem do 1.5bar wiec tez mam kaganiec. Po swietach juz lezy wiazka z nowym kompem programowalnym przez zlacze i wtedy sie zacznie. Moja dupohamownia czuje jakies okolice 170KM i 360Nm ale okaze sie to na rolkach. Narazie soft bezdymny (EGT  :!: ) i tak zostanie az nie poskladam do kupy reszty gratow. Martwi mnie jedynie pompa ktora mimo ze zostala zregenerowana nadal dziwnie sie zachowuje i moze byc przeszkoda przy peknieciu 200KM. Czas pokaze.
Auto jest uzytkowane codziennie wiec nie bedzie to wymiatacz na cwiartke ale nie oto chodzi. Chce swoim klientom zaoferowac taka opcje i musialem sprawdzic czy sie da...jak widac TAK !
Na dzien dzisiejszy jestem chyba pierwszy ktory wsadzil Gt22 do Ibizy/Cordoby 6K i moge powiedziec ze jezdzi :)
Obecny setup to :
Zawias KONI regulowany + twardzsze tulejki na wachaczach + skrocone org sprzezyny EVO.

Felgi 17/8J Cali z oponami 205/40 i daje sie jezdzic ;)

Heble : z tyl zaciski od Golfa 4 z przodu tarcze EBC Turbogroove 280mm i Grennstuff

Wnetrze - seria EVO + mala kiera momo i wskaznik doladowania, w planach zestaw wskaznikow Greedy

Silnik
Mala hybrydka PD z VP, wtryski 260Race, turbina GT22, pompa 11mm, FMIC Iveco, wydech 2.5cala przelot, kolektor ssacy od AWX, rzezbiony kolektor wydechowy.
P.S spawy sam robilem i nie chcialo mi sie szlifowac wiec wygladaja jak k... ale pilno mi bylo na droge

hybrydowe turbiny, wtryski, chipy na ulice i do sportu
Diagnostyka i serwis mechaniczny aut koncernu VAG

Nowa siedziba  - Przemian 2 (boczna od Starogardzkiej)
www.tune-up.pl
corass
Użytkownik

Samochód: Toledo II, 2000, ASV

« Odpowiedz #1 - Sobota, 23.12.2006, 14:15:44 - NIEPRZECZYTANA »

Dla mnie to wszystko brzmi magicznie, nie wiele rozumiem, ale brzmi ze bedzie szybko smigac:)

Mozesz dla takiego laika jak ja wytlumaczyć co to PD, VP, GT22?? napisz to tak jak byś dziecku tlumaczyl:P :ok:

rob555
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Sobota, 23.12.2006, 14:26:48 - NIEPRZECZYTANA »

PD - silnik na pompowtryskach
VP- silnik na pompie wtryskowej
GT22 - oznaczenie turbiny

www.tune-up.pl
misiu_tdi
Użytkownik

Samochód: Leon TS

« Odpowiedz #3 - Sobota, 23.12.2006, 16:11:39 - NIEPRZECZYTANA »

Gratki Rob profi Robota  :pub:  Strach sie bac jak bedzie to zapieprzać już wystrojone  :mikolaj: Dieselki coraz szybsze  ;-)

pzdr

Seat Leon TS bigT
cowall
Gość

« Odpowiedz #4 - Sobota, 23.12.2006, 21:03:29 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "rob555"
PD - silnik na pompowtryskach
VP- silnik na pompie wtryskowej
GT22 - oznaczenie turbiny

bazą jaki jest silnik?
spons Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza TDI+ 170KW

« Odpowiedz #5 - Sobota, 23.12.2006, 22:12:34 - NIEPRZECZYTANA »

Hybrydowy :mrgreen:

KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #6 - Niedziela, 24.12.2006, 00:32:38 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "cowall"
bazą jaki jest silnik?

No właśnie - rob555, jak możesz to powiedz z czego części do złożenia tego potworka były brane :?:  ;-)

Czy dobrze myślę, że GT22 to musi być któraś z tych:
http://www.turbobygarrett.com/turbobygarrett/catelog/Turbochargers/GT22/GT2252_452187_6.htm
http://www.turbobygarrett.com/turbobygarrett/catelog/Turbochargers/GT22/GT2259_452214_3.htm
 :?:  :?:  :?:

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
rob555
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Niedziela, 24.12.2006, 08:41:15 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "KYS"
Cytat: "cowall"
bazą jaki jest silnik?

No właśnie - rob555, jak możesz to powiedz z czego części do złożenia tego potworka były brane :?:  ;-)
Czy dobrze myślę, że GT22 to musi być któraś z tych:
http://www.turbobygarrett.com/turbobygarrett/catelog/Turbochargers/GT22/GT2252_452187_6.htm
http://www.turbobygarrett.com/turbobygarrett/catelog/Turbochargers/GT22/GT2259_452214_3.htm
 :?:  :?:  :?:

Doł od AWX gora od ASV
Turbina podobna ale zadna z tych.
Wesołych...bede offline do srody.

www.tune-up.pl
Shizo
Gość

« Odpowiedz #8 - Niedziela, 24.12.2006, 10:45:39 - NIEPRZECZYTANA »

a jak takie auto widzą na przeglądzie to pewno smiesznie jest... Wogóle taką furą można zgodnie z przepisami poruszać się po drogach?
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

« Odpowiedz #9 - Niedziela, 24.12.2006, 12:18:38 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Shizo"
Wogóle taką furą można zgodnie z przepisami poruszać się po drogach?

Jakoś nie mam pomysłu, który paragraf dotyczący przepisów technicznych dopuszczających do ruchu może być łamany w tym przypadku :?:  :?:

misiu_tdi
Użytkownik

Samochód: Leon TS

« Odpowiedz #10 - Niedziela, 24.12.2006, 12:33:20 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "KYS"
Cytat: "Shizo"
Wogóle taką furą można zgodnie z przepisami poruszać się po drogach?

Jakoś nie mam pomysłu, który paragraf dotyczący przepisów technicznych dopuszczających do ruchu może być łamany w tym przypadku :?:  :?:

Myśle ze koledze Shizo chodziło bardziej o fakt, że mając tak mocne auto nie da sie jechać przepisowo  ;-)

Seat Leon TS bigT
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

« Odpowiedz #11 - Niedziela, 24.12.2006, 12:40:22 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "misiu_tdi"
Myśle ze koledze Shizo chodziło bardziej o fakt, że mając tak mocne auto nie da sie jechać przepisowo  ;-)

A, to źle zrozumiałem  :arrow: połączyłem 'przegląd' i 'przepisowo' i tak skojarzyło mi się  ;-)

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» A mowili ze sie nie da..pierwsza w PL Cordoba TDI 6K z GT22?
Skocz do: